Jednoduché jídlo z toho, co máte doma? A ještě aby si na něm všichni pochutnali a pořádně se nadlábli? No jasně, kuře s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče! Tohle jídlo miluji, protože je geniálně jednoduché a rychlé na přípravu. Je to má častá volba na sobotní nebo nedělní oběd v případě, že nestíhám. Dělám ho tedy často před Vánoci, kdy mě straší vánoční úklid i ve snu, když čekáme návštěvu a potřebuji toho hodně stihnout okolo, případně, když si chci o víkendu přispat, a neřešit žádné složitosti.
Nemusíte se striktně držet ingrediencí v receptu. Zeleninu vezměte tu, kterou máte v lednici – cuketu, lilek, rajče, papriku, brokolici, květák, fazolky – nedržte se při zemi. Rovněž s kořením můžete být kreativní a přidat trochu worcesteru, chilli, tymiánu nebo česneku. Při podlévání se kroťte, protože zelenina pustí vodu. Není třeba to nijak přehánět – přece jen vaříme hlavní chod, ne polévku.
Recept na kuře s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
- 1,2 kg kuřecích stehen (stehýnka nebo stehna s paličkami)
- 800 g brambor
- 200 g mrkve
- 150 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 200 g cibule
- 150 g papriky (žlutá/červená)
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje (řepkový nebo olivový)
- 2 lžíce rajčatového protlaku (nebo pasírovaných rajčat)
- 250 ml kuřecího vývaru (případně voda)
- 1 lžička sladké papriky nebo grilovací koření
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl, pepř podle chuti
- čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy kuřete s bramborami a zeleninou z jednoho pekáče
Maso omyjeme a očistíme. Potřeme olejem, posypeme paprikou nebo grilovacím kořením a osolíme.
Brambory oloupeme (nebo ne, pokud máte rané) a nakrájíme na menší kusy. Zeleninu také nakrájíme na kousky, ne moc malé, protože se pečením ještě zmenší.
Zeleninu a brambory dáme do hlubšího pekáče, přidáme protlak, kmín, sůl, pepř a vše promícháme s trochou oleje. Navrch položíme kuře a podlijeme.
Pečeme zakryté alobalem v předehřáté troubě na 190 °C 40 minut, potom sundáme alobal, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 20 minut pro hezkou kůrčičku. Průběžně kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo.
Co si dát k pití?
Čím zapít toto výtečné jídlo? Ke kuřeti se hodí bílé svěží víno (Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc nebo Veltlínské zelené), růžové polosuché, případně pokud uděláte kořeněnější verzi, můžete si dát i lehké červené víno, třeba Pinot Noir.

Voňavá pečená krkovička se smetanovými bramborami a svěžím salátem

Pečeme žebra: Šťavnatá marinovaná vepřová žebra s bramborami z jednoho pekáče
Nic nezkazíte ani dobrým ležákem nebo domácí limonádou.