Plněné smažené žampiony na špejlích jsou skvělou alternativou ke klasickým masovým smaženým řízečkům. Jejich příprava je rychlá, chuť bohatá a výsledek působí na stole opravdu efektně. Navíc se jedná o pokrm, který potěší celou rodinu i nečekané hosty.

Žampiony jsou houby bohaté na bílkoviny, draslík a vitamíny skupiny B. Jejich jemná chuť se výborně snoubí se šunkou a roztékajícím se sýrem, hodí se gouda i pikantnější Niva. Obalování v trojobalu zajistí křupavou kůrku, která uvnitř ukrývá šťavnatou náplň.

Žampionový špíz s plněnými houbami a pečenými brambory

Celková doba přípravy 45 minut. Pečení brambor v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu žampionových špízů

  • 12 až 15 větších žampionů
  • 100 g šunky (nakrájené na kostičky)
  • 100 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • olej na smažení
  • špejle

Ingredience na pečené brambory

  • 600 g malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • sůl dle chuti

Z čeho udělat domácí tatarskou omáčku

  • 1 vejce (žloutek)
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 1 malá cibule
  • 2 kyselé okurky
  • sůl a mletý bílý pepř
Obrázek k rcepetu na žampionové špízy
Foto: Freepik.com

Postup přípravy smažených žampionových špízů

1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Brambory důkladně umyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.

3. Rozložte na plech, posolte, posypte kmínem a paprikou, pokapejte olejem a dejte péct na 25 až 30 minut.

4. Žampiony očistěte a opatrně vydlabejte střed.

5. Sýr nakrájejte na kostičky. Do každé žampionové hlavičky vložte kousek sýra a šunky.

6. Připravte si trojobal: do jedné misky dejte mouku, do druhé rozšlehejte vajíčka a do třetí nasypejte strouhanku.

7. Plněné žampiony napíchejte na špejle (2 až 3 kusy na jednu) a postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance.

Obrázek k receptu na květákové placičky

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout

8. Na pánvi rozehřejte olej a špízy smažte dozlatova ze všech stran, asi 3 až 4 minuty.

9. Na tatarskou omáčku: Z žloutku a oleje připravte hustou majonézu (postupně přikapávejte olej za stálého míchání). Přidejte hořčici, najemno nakrájenou cibuli a okurky, osolte, opepřete a rozmixujte. Nechte vychladnout v lednici.

Tipy redakce

  • Žampiony vybírejte stejně velké, aby se rovnoměrně propekly. Ideální jsou kusy o průměru 4 až 5 cm.
  • Místo klasické šunky můžete použít slaninu nebo anglickou slaninu, která dodá pokrmu výraznější chuť.
  • Brambory při pečení jednou až dvakrát obraťte, aby se opekly ze všech stran dozlatova.
  • Tatarskou omáčku můžete připravit den předem, chutě se tak lépe propojí a omáčka bude hustší.
Obrázek receptu na Pečenáče z bedel - lesní pochoutka na kyselo

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo

Obrázek k receptu na karbanátky na jehle

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest