Plněné smažené žampiony na špejlích jsou skvělou alternativou ke klasickým masovým smaženým řízečkům. Jejich příprava je rychlá, chuť bohatá a výsledek působí na stole opravdu efektně. Navíc se jedná o pokrm, který potěší celou rodinu i nečekané hosty.
Žampiony jsou houby bohaté na bílkoviny, draslík a vitamíny skupiny B. Jejich jemná chuť se výborně snoubí se šunkou a roztékajícím se sýrem, hodí se gouda i pikantnější Niva. Obalování v trojobalu zajistí křupavou kůrku, která uvnitř ukrývá šťavnatou náplň.
Žampionový špíz s plněnými houbami a pečenými brambory
Celková doba přípravy 45 minut. Pečení brambor v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro přípravu žampionových špízů
- 12 až 15 větších žampionů
- 100 g šunky (nakrájené na kostičky)
- 100 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
- 2 vajíčka
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g strouhanky
- olej na smažení
- špejle
Ingredience na pečené brambory
- 600 g malých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté červené papriky
- sůl dle chuti
Z čeho udělat domácí tatarskou omáčku
- 1 vejce (žloutek)
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 malá cibule
- 2 kyselé okurky
- sůl a mletý bílý pepř
Postup přípravy smažených žampionových špízů
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
2. Brambory důkladně umyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.
3. Rozložte na plech, posolte, posypte kmínem a paprikou, pokapejte olejem a dejte péct na 25 až 30 minut.
4. Žampiony očistěte a opatrně vydlabejte střed.
5. Sýr nakrájejte na kostičky. Do každé žampionové hlavičky vložte kousek sýra a šunky.
6. Připravte si trojobal: do jedné misky dejte mouku, do druhé rozšlehejte vajíčka a do třetí nasypejte strouhanku.
7. Plněné žampiony napíchejte na špejle (2 až 3 kusy na jednu) a postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance.

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout
8. Na pánvi rozehřejte olej a špízy smažte dozlatova ze všech stran, asi 3 až 4 minuty.
9. Na tatarskou omáčku: Z žloutku a oleje připravte hustou majonézu (postupně přikapávejte olej za stálého míchání). Přidejte hořčici, najemno nakrájenou cibuli a okurky, osolte, opepřete a rozmixujte. Nechte vychladnout v lednici.
Tipy redakce
- Žampiony vybírejte stejně velké, aby se rovnoměrně propekly. Ideální jsou kusy o průměru 4 až 5 cm.
- Místo klasické šunky můžete použít slaninu nebo anglickou slaninu, která dodá pokrmu výraznější chuť.
- Brambory při pečení jednou až dvakrát obraťte, aby se opekly ze všech stran dozlatova.
- Tatarskou omáčku můžete připravit den předem, chutě se tak lépe propojí a omáčka bude hustší.

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková