Řízek a salát jsou česká vánoční klasika, ale znáte berlínský bramborový salát? Nenajdete v něm majonézu, zato čerstvé ředkvičky. Ne, že bych komukoli chtěla radit, aby změnil svou vánoční tradici, protože každý přece ví, že zrovna ten JEHO bramborový salát je nejlepší a jediný správný. Ale zkuste si tento německý salát udělat někdy jen tak k řízku místo brambor nebo kaše během roku.
Tento salát je ideální volbou v teplých dnech. Když v létě dostanete chuť na řízek a salát, ale bojíte se riskovat majonézu ve třiceti stupních, připravte si ho podle tohoto receptu. K salátu je super řízek z krkovice, ale výborně se hodí také jako příloha ke grilování. Například s kuřecími křídly chutná salát výtečně. My si ho tentokrát připravíme s berlínským řízkem, aby toho Německa nebylo málo. Kouzlo berlínského řízku spočívá ve vrstvě křenu a hořčice na masu, která se ukrývá pod klasickým trojobalem. Je to tedy pěkně ostrý řízek, nic pro slečinky. Jdeme na to!
Recept na berlínský bramborový salát
Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny uležení + doba na vaření a vychladnutí brambor
Co potřebujeme
- 1 kg brambor (salátové brambory – varný typ)
- 1 cibule
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 5 lžic octa
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 200 ml zeleninového vývaru
- ¼ salátové okurky
- 3–4 ředkvičky
- petrželka nebo pažitka
Postup přípravy německého bramborového salátu

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka (ale pozor, nerozvařit) nejlépe den předem.
2. Vychladlé brambory oloupeme, rozkrojíme napůl a každou půlku na silnější plátky.
3. Smícháme dohromady olej, ocet, hořčici, sůl, cukr a vývar. Přihodíme cibuli nakrájenou nadrobno a petrželku a necháme stát asi 30 minut. Když se chutě rozloží, ochutnáme a doladíme podle svého.
Nakrájíme si ředkvičky a okurku, přidáme k bramborám a zalijeme zálivkou. Necháme alespoň dvě hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily.
Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem: Lehká variace na oblíbenou klasiku
Recept na berlínský řízek
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 4 plátky vepřové kýty (cca 4 plátky po 200 g)
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- 200 ml oleje nebo 100 g sádla (na smažení)
- máslo na dokončení
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup přípravy
1. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.
2. Křen nastrouháme nadrobno a smícháme s oběma hořčicemi do pasty.
3. Maso natřeme pastou z obou stran.
4. Takto připravené řízky obalíme v klasickém trojobalu: hladká mouka, vajíčko, strouhanka.
5. Smažíme na středním plameni v dostatečně předem rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.
6. Na závěr na každý řízek položíme kousek másla.
Nejlepší recept na bramborový salát, jaký jste kdy vyzkoušeli: Tajemstvím je tato levná přísada