Řízek a salát jsou česká vánoční klasika, ale znáte berlínský bramborový salát? Nenajdete v něm majonézu, zato čerstvé ředkvičky. Ne, že bych komukoli chtěla radit, aby změnil svou vánoční tradici, protože každý přece ví, že zrovna ten JEHO bramborový salát je nejlepší a jediný správný. Ale zkuste si tento německý salát udělat někdy jen tak k řízku místo brambor nebo kaše během roku.

Tento salát je ideální volbou v teplých dnech. Když v létě dostanete chuť na řízek a salát, ale bojíte se riskovat majonézu ve třiceti stupních, připravte si ho podle tohoto receptu. K salátu je super řízek z krkovice, ale výborně se hodí také jako příloha ke grilování. Například s kuřecími křídly chutná salát výtečně. My si ho tentokrát připravíme s berlínským řízkem, aby toho Německa nebylo málo. Kouzlo berlínského řízku spočívá ve vrstvě křenu a hořčice na masu, která se ukrývá pod klasickým trojobalem. Je to tedy pěkně ostrý řízek, nic pro slečinky. Jdeme na to!

Recept na berlínský bramborový salát

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny uležení + doba na vaření a vychladnutí brambor

Co potřebujeme

  • 1 kg brambor (salátové brambory – varný typ)
  • 1 cibule
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 5 lžic octa
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • ¼ salátové okurky
  • 3–4 ředkvičky
  • petrželka nebo pažitka

Postup přípravy německého bramborového salátu

Berlínský bramborový salát s řízkem z krkovice
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na německý bramborový salát a berlínský řízek

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka (ale pozor, nerozvařit) nejlépe den předem.

2. Vychladlé brambory oloupeme, rozkrojíme napůl a každou půlku na silnější plátky.

3. Smícháme dohromady olej, ocet, hořčici, sůl, cukr a vývar. Přihodíme cibuli nakrájenou nadrobno a petrželku a necháme stát asi 30 minut. Když se chutě rozloží, ochutnáme a doladíme podle svého.

Nakrájíme si ředkvičky a okurku, přidáme k bramborám a zalijeme zálivkou. Necháme alespoň dvě hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily.

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem

Kuřecí stehenní řízky s odlehčeným bramborovým salátem: Lehká variace na oblíbenou klasiku

Recept na berlínský řízek

Doba přípravy: 40 minut

Co potřebujeme

  • 4 plátky vepřové kýty (cca 4 plátky po 200 g)
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 200 ml oleje nebo 100 g sádla (na smažení)
  • máslo na dokončení
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup přípravy

1. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.

2. Křen nastrouháme nadrobno a smícháme s oběma hořčicemi do pasty.

3. Maso natřeme pastou z obou stran.

4. Takto připravené řízky obalíme v klasickém trojobalu: hladká mouka, vajíčko, strouhanka.

5. Smažíme na středním plameni v dostatečně předem rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.

6. Na závěr na každý řízek položíme kousek másla.

Obrázek k receptu: Lahodná česká klasika i pro ty, kteří nesnesou cibuli: Bramborový salát

Nejlepší recept na bramborový salát, jaký jste kdy vyzkoušeli: Tajemstvím je tato levná přísada

Obrázek k receptu na vídeňské vepřové řízky s lehkým, lákem ochuceným bramborovým salátem

Vídeňské vepřové řízky s lehkým, lákem ochuceným bramborovým salátem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest