Svíčková na smetaně patří mezi nejslavnější a nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Omáčka z kořenové zeleniny s hovězím masem a tradičně podávaná s houskovým knedlíkem a brusinkami. Svíčková má dlouhou historii v české gastronomii, ale nejsme přesně schopní se 100% jistotou určit její původ. O tomto slavném jídle se nejvíce dozvídáme během 19. století, kdy se tradičně připravovalo z hovězí svíčkové. Dnes je toto extrémně kvalitní a drahé maso často nahrazování alternativami právě kvůli ceně.

Svíčkovou na smetaně měli v oblibě převážně měšťané na slavnostech. Až později se svíčková usadila a ustálila na stolech běžných domácností. Příprava svíčkové vyžaduje trochu trpělivosti a kulinářského umu. Na druhou stranu úspěšné uvaření svíčkové na smetaně je považováno za určitou zkoušku kuchařských dovedností.

Recept na svíčkovou na smetaně

Délka přípravy 30 minut, délka vaření 2 h 30 minut. 8 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 1,4 kg hovězího masa v celku
  • 140 g slaniny nebo špeku
  • 1,5 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • voda
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 cibule
  • 1 jablko
  • 200 g celeru
  • 250 g másla
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku octa
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 lžíce mouky
  • 1 hrnek smetany
  • brusinkový džem
  • plátky citronu
  • šlehačka

Postup přípravy masa

1. Špek nebo slaninu nakrájíme na proužky asi 0,5 cm silné a 10 cm dlouhé a poté ho dáme na 30 minut do mrazáku.

2. Do hovězího masa uděláme nožem dírky a každou z nich zvětšíme prstem.

3. Do děr v mase vmáčkneme proužky špeku a v případě, že maso nedrží dobře tvar, můžeme ho svázat kuchyňských provázkem.

Do děr v masu vsuneme špek.
Do děr v masu vsuneme špek.

4. Maso nyní ze všech stran ochutíme 1 lžičkou soli a opepříme.

Příprava zeleniny

1. Oloupeme a nakrájíme na kostičky mrkev, petržel, jablko a celer.

2. Nakrájíme oloupanou cibuli nahrubo a do plátýnka svážeme bobkové listy a všechny kuličky koření tak, aby nám později v hrnci nevyplavaly.

Restujeme

1. Ve velkém hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm ze všech stran hovězí maso dozlatova.

Maso opečeme ze všech stran.
Maso opečeme ze všech stran.

2. Opečené maso dáme na talíř prozatím stranou.

3. Do stejného hrnce dáme 125 g másla k tuku ze slaniny a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu.

Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu.
Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu.

4. Restujeme do mírně zlatavé barvy a následně přidáme cibuli.

5. Vaříme dozlatova i s cibulí a poté přidáme jablko a za stálého míchání restujeme 4 minuty.

5. Nyní nasypeme cukr a mícháme do jeho rozpuštění.

6. Dále směs zalejeme octem a mícháme tak dlouho, dokud se ocet neodpaří.

Vaříme, dokud se ocet neodpaří.
Vaříme, dokud se ocet neodpaří.

7. Nakonec osolíme lžičkou soli a dobře promícháme.

Vaříme

1. Dále do tohoto hrnce vrátíme maso a zalejeme horkou vodou, aby bylo celé ponořené.

2. Nyní přidáme koření v plátýnku a 1 lžičku soli. Pokud přidáváme koření bez plátýnka, musíme ho mít přesně spočítané.

3. Přivedeme k varu a na minimálním plameni necháme 2,5 hodiny vařit.

4. Poté odstraníme koření a také se zbavíme 1/4 zeleniny, aby omáčka nebyla přespříliš hustá a zeleninová.

5. Vyjmeme také maso a udržujeme ho teplé.

6. Na pánvi si rozpustíme 125 g másla a přidáme 3 lžíce mouky.

Připravíme jíšku.
Připravíme jíšku.

7. Mícháme do zezlátnutí a skrze síto přidáme jíšku ke svíčkové a za stálého míchání zapracujeme.

8. Hrnec dáme opět na 20 minut vařit a občas promícháme.

Dokončení

1. Hrnec odstavíme a přilejeme 1 hrnek smetany.

Nalejeme smetanu.
Nalejeme smetanu.

2. Nyní kompletně vše rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku poté scedíme do čistého hrnce.

Omáčku propasírujeme skrze síto do čistého hrnce.
Omáčku propasírujeme skrze síto do čistého hrnce.

3. Případně ještě dosolíme pokud je potřeba a dochutíme citronovou šťávou.

4. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem hovězího masa, kopečkem šlehačky a lžičkou brusinkového džemu. Můžeme dozdobit plátkem citronu.

Tipy a variace svíčkové na smetaně

Připravte si svíčkovou den předem. Chutě se stejně jako u guláše skvěle prolnou a odleží. Jídlo bude ještě lahodnější.

Alternativa masa: Pokud není k dispozici hovězí svíčková, použijte hovězí zadní. Je mnohem dostupnější a zachováte stále vysokou kvalitu pokrmu.

Chcete zkusit vylepšit chuť? Někteří šéfkuchaři doporučují přidat do omáčky trochu citronové kůry nebo 1 lžičku dijonské hořčice. Oboje tyto ingredience příjemně zvýrazní chutě.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest