U nás doma buchty milují všichni. A protože makové, povidlové a tvarohové pečeme pořád, chtělo to nějakou změnu. A pak jsem si v obchodě všimla pudinkových šátečků a bylo jasno! Vanilkový pudink je výborný teplý i studený a skvěle ladí s citronovou kůrou. Věřte nebo ne, všichni se olizovali a hned se zajímali, kdy upeču další bágly.
Bágly dělám jednoduše proto, že jsou jednodušší a větší než buchty. Kdo chce, rozdělí se o svůj bágl s někým jiným, ale popravdě se to často nestává. Z množství, které najdete v receptu, upečete 12 báglů. Můžete je potřít máslem nebo rozšlehaným vejcem, které dodá větší lesk.
Jestli se vám vanilkový pudink zdá trochu nuda, můžete do něj zamíchat rozpuštěnou čokoládu (a pak bude čokoládový s jemnou vůní vanilky), nasekané maliny nebo borůvky pro větší svěžest, karamelový sirup nebo kokos.
Recept na sladké vanilkové “tašky”
Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut i s kynutím a chladnutím
Co potřebujete na těsto
- 600 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 2 vrchovaté lžíce měkkého másla (přibližně 80 g)
- 6 lžic cukru
- kůra z 1 citronu
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- olej na potírání a práci s těstem
Z čeho udělat náplň
- 750 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku (každý cca 40 g)
- 6–8 lžic cukru (dle chuti)
- 1 lžíce másla (na lesk a hladkost)
- Volitelně: kapka vanilkového extraktu nebo citronové kůry pro aroma
Postup přípravy vanilkových báglů:
1. Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Kvásek vzejde za 10–15 minut na teplém místě.
2. Mouku prosejeme a přidáme k ní cukr, sůl, citronovou kůru, máslo, vejce a kvásek. Spojíme v těsto.
3. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a hněteme pečlivě asi 10 minut, dokud není jemné a pružné. Těsto nemá lepit, pokud se tak děje, pomozte si trochou mouky, ale opatrně, aby příliš nezhutnělo.
4. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 40–50 minut kynout v teple.
5. Připravíme pudink: Do 150 ml mléka rozmícháme obě balení pudinku a 3 lžíce cukru. Zbytek mléka a cukru přivedeme k varu. Jakmile začne mírně vařit, přilijeme mléko s rozmíchaným pudinkem. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (asi 20 minut). Necháme úplně zchladnout.

Ovocné košíčky s pudinkovým krémem: Sladké potěšení, jako z cukrárny
6. Jakmile máme těsto vykynuté a pudink studený, začneme balit bágly. Těsto rozdělíme na 12 částí. Prsty z něj tvarujeme obdélníky 10 × 15 cm. Aby se těsto nelepilo, pomůže kapka oleje.
7. Na těsto dáme 2 lžíce pudinku. Pak přes něj přehneme jeden konec těsta, poté vrchní a spodní cíp a zatočíme do báglu (jako když balíte tortillu).
8. Bágly přemístíme na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Tip: Jak uvařit hustý pudink
Toho, aby pudink nebyl řídký, lze docílit více způsoby:
- Použijte o 20–30 % méně mléka než v klasickém receptu.
- Přidejte další balení pudinkového prášku navíc.
- Vařte pudink na mírném plameni a míchejte, aby se zredukoval.
- Zchlaďte pudink rychle (v lednici nebo v zimě za oknem).

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

Pudinková buchta se zakysanou smetanou: Vláčná a super snadná
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková