Rajská polévka je nestárnoucí českou klasikou, která v sobě snoubí sladkost rajčat s lehkou kyselostí a hřejivým kořením. Ačkoliv se jedná o jednoduchý pokrm, ten pocit sametové hladkosti a bohaté rajčatové chuti je prostě neodolatelný. Tato verze s domácím kapáním je navíc mnohem sytější a vrací mě do dětství. Připravuji ji tak, aby byla hustá a dokonale hladká, a to díky triku s tyčovým mixérem. Základ z restované cibulky a rajčatového protlaku dodává polévce hloubku a intenzitu barvy i chuti, kterou jen tak nenahradíte. Rajská polévka je prostě pohlazení pro duši.


Osobně považuji za klíčové rajskou polévku poctivě dochutit – sladkost a kyselost musí být v dokonalé harmonii. Použití pyramidky na rajskou je skvělý trik, jak polévce dodat orientální tón hřebíčku a skořice, aniž byste koření museli lovit. A co si budeme povídat, domácí kapání je prostě nepřekonatelné! Můj tip zní: Pokud nemáte čerstvý vývar, použijte kvalitní bujón a pro lepší chuť a barvu přidejte k protlaku lžičku mleté sladké papriky – chuť bude hlubší a tmavší.

Recept na sametovou rajskou polévku s kapáním

Z uvedeného množství připravíte velký hrnec polévky (cca 6 až 8 porcí).

  • Příprava základu: 10 minut
  • Vaření s pyramidkou: 15 minut
  • Mixování a dochucování: 5 minut
  • Příprava a zavaření kapání: 5 minut
  • Celkový čas: přibližně 35 minut

Ingredience k přípravě rajské polévky s kapáním

Suroviny na rajskou polévku

  • trocha oleje (rostlinného)
  • cibule (menší)
  • 2 konzervy rajčatového protlaku
  • vývar (nebo voda s bujónem)
  • pyramidka koření na rajskou omáčku
  • sůl (podle chuti)
  • cukr (podle chuti)
  • trochu sušené bazalky

Suroviny na kapání

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 4 lžíce vody
  • špetka soli
Obrázek k receptu na rajskou s kapáním
Foto: Cooky.cz, rajská s kapáním

Postup při přípravě rajské polévky

1. Nejprve si v hrnci na troše oleje udělám najemno nakrájenou cibulku. Cibulku restuji do zlatova, aby se rozvoněla a uvolnila sladkost.

2. K osmažené cibulce přidám dva rajské protlaky a zamíchám. Protlaky krátce restuji asi jednu minutu, aby se ztratila jejich syrová chuť a barva byla intenzivnější.

3. Základ zaliju vývarem (používám zeleninový nebo kuřecí) – může být i voda s bujónem, pokud je to Vaše volba. Přidám pyramidku na rajskou a povařím zhruba 15 minut, aby se uvolnilo koření a polévka se propojila.

4. Nyní dochutím solí a cukrem. Sladím opatrně, dokud nenajdu balanc s kyselostí rajčat. Poté vyndám pyramidku s kořením.

5. Polévku tyčovým mixérem důkladně rozmixuji, aby byla dokonale hladká a sametová. Žádné kousky cibulky, jen jemný krém.

6. Polévku znovu přivedu k varu. Mezitím si připravím kapání: v misce smíchám dvě lžíce hladké mouky a dvě lžíce polohrubé mouky s jedním vajíčkemčtyřmi lžícemi vody a špetkou soli. Míchám, dokud nevznikne řidší kašička.

7. Jakmile polévka vře, naliji těsto na kapání do cedníku s většími otvory a nechám ho nakapat přímo do vařící polévky. Kapání nechám krátce povařit (asi 2-3 minuty), dokud nevyplave na hladinu a nezměkne.

8. Nakonec přidám trochu sušené bazalky (nebo čerstvé), která krásně provoní celou polévku. Podávám horké.

Tipy redakce:

  • Pro intenzivnější rajčatovou chuť přidejte spolu s protlakem i trochu passaty nebo drcených rajčat, polévka bude hustší a plnější.
  • Pokud nemáte pyramidku, svažte celé koření (hřebíček, kuličky nového koření, bobkový list, kousek skořice) do plátěného sáčku, aby se snadno vyndalo před mixováním.
  • Pro veganskou variantu nahraďte vývar zeleninovým a mléko plnotučným kokosovým mlékem, polévka získá exotický a krémový nádech.
  • Při mixování tyčovým mixérem v horké polévce buďte opatrné, a polévku nemixujte u okraje hrnce, aby horká tekutina nevystříkla a neopařila Vás.
  • Kapání se nejlépe zavařuje do polévky přes hrubé cedníky na halušky nebo špecle, kousky jsou pak pravidelnější a rychleji hotové.
Otestujte své znalosti základů české kuchyně

Kvíz, co prověří, jak máte v malíku základy české kuchyně – od jíšky po záklechtku

Obrázek k receptu na plněné papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky hovězím masem s poctivou rajskou omáčkou a domácím knedlíkem: Moje srdcovka k rodinnému obědu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest