Sezóna jablek je v plném proudu a jestli jste museli otrhat stromy v sadě před prořezáním, možná stojíte nad plným košem jablek a přemýšlíte, co s nimi. Z jablek z celé jabloně asi závin neupečete (nebo možná postupně ano), ale když se do něj pustíte, malí i velcí strávníci vám budou líbat ruce. Sice se zbavíte jen asi 10 jablek, ale i to se počítá a za tu radost to stojí.

Na závin jsem vyzkoušela mnoho receptů – tažený, listový, pivní atd. Toto těsto hodnotím jako jedno z nejlepších. Je vláčné a netrhá se, pohodlně se s ním pracuje a to je u závinu vždycky velmi důležité. Věděli jste, že štrúdl byl původně venkovské jídlo chudých? Kdo by to byl dnes řekl, když ho dostanete jako slavnostní dezert i v nóbl kavárnách, že? Záleží samozřejmě na prezentaci a tu už nechám na vás. Buďte si ale jistí, že tento štrúdl je opravdu výtečný.

Recept na závin, který se netrhá

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 190 g změklého másla
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň:

  • 10 ks jablek
  • cukr podle chuti a sladkosti jablek
  • mleté ořechy (cca 50–70 g)
  • skořice dle chuti
  • rozinky dle chuti
  • vanilkový cukr (1–2 lžičky)
  • lžíce strouhanky nebo drcených piškotů

Postup přípravy jablečného závinu z tenkého domácího těsta

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se
Foto: cooky.cz, Závin z domácího tenkého těsta

1. Nejprve zpracujeme těsto. V míse smícháme a dobře propracujeme všechny ingredience. Těsto rozdělíme na poloviny a dáme je na 30 minut ztuhnout do lednice.

2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme.

3. Zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla a lehce vymačkáme přebytečnou vodu, pokud máme hodně šťavnatá jablka.

4. Jablka dále ochutíme skořicí, cukrem, případně vanilkovým cukrem, přidáme rozinky a ořechy.

5. Z těsta vyválíme pláty, které posypeme lehce strouhankou nebo drcenými piškoty. Rozvrstvíme jablka téměř po celé ploše, jen u jednoho okraje necháme asi 4 cm místo (ten bude vnější) a necháme si také místo na uzavření špiček šišek.

6. Zavinujeme od pokrytého kraje směrem k suchému. Špičky uzavřeme, aby náplň nevytekla.

7. Obě šišky potřeme rozkvedlaným vejcem a na několika místech propícháme vidličkou, aby horký vzduch mohl unikat a záviny se neroztrhly.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se
Foto: cooky.cz, Závin z domácího tenkého těsta

Když jde o prezentaci

Závin můžete zdlábnout rovnou z plechu a dost možná to u vás tak dopadne (u nás se tak někdy děje). Ale když si budete chtít dát na servírování záležet, ozdobte ukrojený kousek závinu na talíři čerstvou šlehačkou (domácí) a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami

Domácí kynutý hruškovec: Závin z kynutého těsta plněný hruškami

Obrázek k receptu na makový závin s třešněmi

Makový závin s třešněmi: Česká superpotravina zabalená v listovém těstě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest