Bábovka se dá péct na milion způsobů a tenhle je můj oblíbený. Pod vrstvou čokoládové polevy se skrývá těsto, které voní rumem a skořicí. Vše osvěžují višně. Díky tomu bude tato bábovka vaším ideálním parťákem, kterého můžete vzít s sebou na návštěvu. Dobře se přenáší a navíc bábovka vždy platila za sváteční pohoštění.
Bábovka je rychlá, snadná a s tímto receptem ji s přehledem zvládne i naprostý začátečník. Přípravu těsta zvládnete za 15 minut, a až ji upečete a vyklopíte, polijete jen čokoládou a máte hotovo. Pod receptem na bábovku samotnou se podíváme na to, jakou čokoládovou polevu zvolit, aby krásně vypadala, a zároveň se také dobře krájela.
Recept na višňovou bábovku s čokoládovou polevou
Doba přípravy: 1 hodina 45 minut včetně chladnutí před vyklopením
Co potřebujeme
- 1 sklenice kompotovaných višní
- 250 g másla nebo Hery
- 250 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- 4 vejce
- 380 g polohrubé mouky
- ½ lžičky skořice
- tuk na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Postup přípravy višňové bábovky s čokoládovou polevou
1. Višně scedíme, vypeckujeme a necháme dobře okapat například v sítku.
2. Změklé máslo utřeme s cukrem a rumem do pěny. Přidáme vejce, potom mouku, skořici a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, které se bude dobře lít do formy.
3. Formu dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta, poté rovnoměrně poklademe višněmi a zalijeme druhou polovinou těsta.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 1 hodinu. Po hodině provedeme špejlový test a pokud se těsto na špejli nelepí, máme hotovo.
5. Bábovku necháme ve formě asi 20 minut vychladnout a poté ji vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou.
Čokoládová bábovka s vaječným koňakem pro náročné: Moučník par excellence
Jak na nejlepší čokoládovou polevu
Čokoládová poleva by se měla lesknout, ale ani po vychladnutí by neměla být příliš tuhá, aby se při krájení nerozlámala.
Čokoládová poleva s máslem
Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu nebo čokoládu na vaření a dáme do ní kus másla. Přidáme lžičku rostlinného oleje, který dodá lesk.
Čokoládová ganache
Toto je má oblíbená poleva, protože se vždycky povede.
Potřebujeme na ni kvalitní hořkou čokoládu a smetanu ke šlehání v poměru 1:1. Smetanu zahřejeme, nadrobíme do ní čokoládu a necháme rozpustit. Poté metličkou vyšleháme do lesku. Pokud chceme polevu hustější, upravíme poměr čokolády a smetany na 2:1.
Dvojbarevná mramorová bábovka: Klasický český moučník z bílého a kakaového těsta, k čaji, ke kávě i na víkendovou snídani
Jednoduchá šlehačková bábovka s ořechy a trochou kokosu: Opravdu skvělá na nedělní stůl
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková