Koprová omáčka je královnou českých omáček, která stojí na vyvážené sladko až kyselé chuti a svěží bylinkové vůni. Klíčem k její krémové dokonalosti je hladká jíška z másla a mouky, která se zjemní smetanou a plnotučným mlékem. Tato omáčka je balzámem pro duši – je plná chuti a přitom překvapivě rychlá na přípravu.

Tato verze s hovězím vývarem získává hlubší a sytější tón, který je ideální pro podávání s vařeným masem. Všechny ingredience, od másla až po ocet a cukr, mají svůj účel a při správném postupu vytvoří harmonii, která se perfektně snoubí s houskovým knedlíkem. Při domácí přípravě knedlíků se navíc celý pokrm povýší na sváteční zážitek. Můj tip zní: Při přípravě houskového knedlíku nikdy nepřidávejte všechnu mouku naráz. Těsto se musí držet pohromadě, ale nesmí být příliš tuhé, jinak knedlíky nebudou nadýchané. Pokud se Vám zdá těsto příliš lepivé, přidávejte mouku raději po menších částech.

Recept na koprovou omáčku a houskový knedlík

Celková délka přípravy (omáčka a knedlík dohromady) je přibližně 60 minut. Vaření knedlíků trvá 18 až 20 minut. Omáčka je hotová za 20 minut. Recept je určen pro 4 až 6 porcí.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 60 minut
  • Příprava omáčky: 20 minut
  • Kynutí knedlíku: 30 až 45 minut
  • Vaření knedlíku: 18 až 20 minut

Ingredience k přípravě koprové omáčky s knedlíkem

Omáčka:

  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 500 mililitrů hovězího vývaru
  • 400 mililitrů smetany na vaření (celkem, přidává se ve dvou dávkách)
  • 300 mililitrů plnotučného mléka
  • Kopr (čerstvý, nasekaný, dle chuti)
  • Sůl (na dochucení)
  • Ocet (na dochucení)
  • Cukr (na dochucení)

Houskový knedlík:

  • 500 gramů hrubé mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 až 2 starší housky (nakrájené na kostičky)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru (do kvásku)

Postup při přípravě sametové koprovky

Příprava Houskového knedlíku:

1. Nejprve připravte knedlíky. V menší misce vytvořte kvásek: smíchejte rozdrobené droždí s teplým mlékem (ne horkým!), cukrem a trochou mouky.

2. Nechte kvásek vzejít na teplém místě přibližně 10 minut.

3. Do velké mísy nasypte hrubou mouku a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a jedno vejce. Vypracujte hladké, lehce lepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.

4. Do hotového těsta zapracujte nakrájené kostičky housek. Míchejte jen krátce. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 30 až 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Z vykynutého těsta vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vařte knedlíky v páře nebo ve vroucí osolené vodě 18 až 20 minut. Během vaření je v polovině času otočte. Po uvaření knedlíky ihned propíchejte špejlí, aby vyšla pára, a potřete máslem.

Obrázek k receptu na koprovku s knedlíkem
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na koprovku s knedlíkem

Příprava koprové omáčky:

6. V hrnci rozehřejte tři lžíce oleje a tři lžíce másla. Jakmile se máslo rozpustí, přisypte pět lžic hladké mouky a za stálého míchání připravte světlou, hladkou jíšku.

7. Dbejte na to, aby mouka nezhnědla.

8. Do jíšky přilijte 500 mililitrů hovězího vývaru. Tekutinu přilévejte pomalu a neustále šlehejte metličkou, abyste se vyhnul/a hrudkám.

9. Omáčku přiveďte k varu a nechte pět minut probublávat.

10. Poté přilijte 200 mililitrů smetany na vaření a přilijte přibližně 300 mililitrů plnotučného mléka.

11. Omáčku přiveďte opět k varu a přilijte ještě jednu smetanu na vaření. Vařte na mírném ohni a občas promíchejte.

Obrázek k receptu na koprovku s knedlíkem
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na koprovku s knedlíkem

12. Nyní přidejte nakrájený kopr a omáčku osolte.

13. Nakonec omáčku dochuťte octem a případně ještě solí a cukrem. Sladko až kyselou chuť dolaďte podle své preference. Hotovou omáčku odstavte.

14. Podávejte například s plátky vařeného hovězího masa a čerstvými houskovými knedlíky.

Recept na voňavou koprovku s bramborem

Koprová omáčka: Výtečný kulinářský poklad české kuchyně

Obrázek k receptu na rychlé kuře na paprice

Smetanové kuře na paprice: Tohle kuře v paprikové omáčce uvaříš jednou a pak ho bude chtít celá rodina pořád

Tipy redakce:

  • Hladké těsto: Pokud je těsto na houskový knedlík příliš hutné, přidejte trochu teplého mléka a nechte ho déle kynout. Lehkost knedlíku je klíčová pro vstřebávání omáčky.
  • Intenzita kopru: Pro velmi intenzivní chuť kopru můžete před konečným dochucením v omáčce povařit několik stonků kopru, které následně vyjmete.
  • Kyselé zelí: Pokud nemáte po ruce ocet, můžete omáčku okyselit šťávou z kysaného zelí. Dodá to navíc zajímavý a neotřelý tón.
  • Krájení knedlíku: Krájejte houskový knedlík nití. Knedlík nakrájený nití má perfektně hladké plátky bez mačkání.

Foto a recept: Kouzlíme v kuchyni

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest