Máte doma otesánka? Udělejte mu skotská vejce a věřte, že zasytí i jeho. Tento luxusní masitý pokrm s vejci si získá příznivce hutného jídla i skutečné gurmány. Vejce i maso obsahují bílkoviny, které v naší středoevropské stravě oproti cukrům a tukům občas chybí. Skotská vejce spolehlivě doplní bílkoviny sportovcům i dětem ve vývoji. Jídlo je navíc nápadité, zábavné a plné překvapení.

Skotská vejce možná vůbec nevznikla ve Skotsku. Naopak první zmínky pochází z Londýna, kde se objevila jako pokrm ideální na cesty pro tamní šlechtu. A je to tak, hravě je přivezete a chutnají skvěle i za studena. Skotská vejce nejraději podávám s nadýchanou bramborovou kaší, politou rozpuštěným máslem a posypanou nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Jídlo působí noblesně, ale věřte, že ho zvládnete připravit za kratší dobu, než si možná myslíte.

Recept na skotská vejce

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 4 vejce
  • 500 g mletého masa (vepřové nebo směs vepřového a hovězího)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice (plnotučná nebo dijonská)
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, mletý pepř (podle chuti)

Na obalování:

  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • přepuštěné máslo nebo olej (na smažení, dostatek pro ponoření)

Na bramborovou kaši:

  • 600–800 g brambor (varný typ B nebo C)
  • 50 g másla
  • cca 100–150 ml teplého mléka (podle potřeby)
  • sůl, pepř (podle chuti)

Postup přípravy skotských vajec s bramborovou kaší

1. Nejprve uvaříme vejce. Chceme-li žloutek tekutější, vaříme je 6–7 minut, úplně natvrdo pak 8–10 minut.

2. Nakrájíme cibuli a prolisujeme nebo utřeme česnek. Smícháme s mletým masem, hořčicí, solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a vytvoříme konzistentní masovou směs.

3. Vejce oloupeme. Masovou směs rozdělíme na čtyři díly a z nich vytvoříme placky. Do každé z nich zabalíme jedno vejce.

4. Maso s vejci pak obalíme v trojobalu: nejprve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

Obrázek k receptu skotská vejce
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na skotská vejce

5. Na dostatečně hluboké pánvi rozehřejeme olej nebo přepuštěné máslo. Vejce smažíme ze všech stran dozlatova, ne příliš zprudka, aby se stihlo propéct také maso.

6. Připravíme bramborovou kaši:
Oloupeme a nakrájíme brambory a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme vodu, brambory rozmačkáme, přidáme máslo a teplé mléko. Dobře promícháme a na závěr můžeme kaši vyšlehat šlehačem.

Jak servírovat skotská vejce

Aby talíř vypadal opravdu efektně, hotová vejce rozpulte. Naaranžujte na talíř s bramborovou kaší.

Ke skotským vejcím se velmi hodí také nejrůznější dipy a remulády. Skvěle chutná například cibulové chutney nebo hrubozrnná hořčice.

Posypte bramborovou kaši smaženou cibulkou, aby získala větší hloubku.

Místo smažení v oleji můžete vejce upéct také v troubě. V takovém případě vynechte trojobal a pečte je na 200 °C asi 25 minut.

Jak na vejce benedikt? Postup a příprava do 30 minut podle receptu

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou podávané na bagelu se salátkem

Obrázek k receptu na francouzský koláč

Hruškový koláč s karamelovou polevou: Ovocný koláč na francouzský způsob

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest