Quiche s chřestem, slaninou a medvědím česnekem je lahodný a svěží jarní slaný koláč. Naše varianta je voní svěžím a šťavnatým jarem. Jelikož máme zrovna sezónu chřestu, která netrvá příliš dlouho (je od dubna do května), tak jsme toho museli využít a použít tuto surovinu do našeho jarního quiche.

Quiche pochází z francouzské kuchyně a dlouho byl považován za pokrm venkovské kuchyně, ale později se jeho popularita rozšířila do měst i mezinárodně. První zmínky o tomto pokrmu sahají až do 13. století. Quiche se dělá s různými náplněmi, může se připravovat i na sladko.

Mohlo by Vás zajímat:

  • Víte, jak uchovat chřest co nejdéle čerstvý a kdy už ho naopak vyhodit? Přečtěte si více v našem článku.
Obrázek: cooky.cz, Recept na Quiche s chřestem – skvělý jarní recept

Recept na Quiche s chřestem, slaninou a medvědím česnekem

5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 4 osoby
Pečeme Quiche s chřestem, medvědím česnekem a slaninou. Uvedené množství je pro 4 porce, délka přípravy 20 minut, délka pečení 35 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • forma na koláč
  • Váleček na vyválení těsta

Suroviny

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g vychlazeného másla (rozkrájené na menší části)
  • 5 lžic studené vody
  • 1/2 lžičky soli (my použili bylinou sůl s medvědím česnekem)

Náplň:

  • 100 g mix sýrů (my máme goudu a parmazán) (nastrouhané na jemno)
  • 150 g slaniny nebo jiné uzeniny (nakrájené nadrobno)
  • 3 vejce
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • 200 g smetany na šlehání

Na závěr:

  • 300 g zelený chřest (rozpůlený a pokrájený na menší části, položíme na náplň)

Postup 

Těsto:

  • Do mísy přesypeme hladkou mouku, pokrájené máslo, sůl a studenou vodu.
  • Vše důkladně prohněteme, dokud nevznikne hladké a nelepivé těsto.
  • Nyní těsto dáme odpočinout do lednice.

Náplň:

  • Do větší mísy dáme nastrouhané sýry, vejce, slaninu, smetanu, pokrájený medvědí česnek a sůl.
  • Vše promícháme.

Pečeme těsto:

  • Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Vyndáme těsto z lednice a rozválíme na velikost a tvar koláčové formy.
  • Tip: aby se těsto nepřichytávalo na vál, vyválíme těsto rovnou na pečícím papíru.
  • Vyválené těsto přeneseme spolu s pečícím papírem do koláčové formy.
  • Ve formě těsto vytvarujeme dle formy.
  • Nyní propícháme těsto na dně formy, pomocí vidličky.
  • Vložíme těsto do trouby a pečeme na 15 minut.

Pečeme celý koláč:

  • Jakmile těsto zezlátne, vyndáme ho z trouby.
  • Na těsto vylijeme směs ze sýrů, smetany, vajec, medvědího česneku a slaniny.
  • Na povrch náplně položíme rozpůlený chřest.
  • Vše dáme péct na 20 minut.
  • Jakmile je povrch koláče zlatavý vyndáme koláč ne mřížku.
  • Necháme vychladnout a podáváme ještě vlažný či studený.
  • Nechte si chutnat.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 130 Kč
Chod: Jednohubka, Pečení, Svačina, Večeře
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: chřest, medvědí česnek, Quiche, Slaný koláč
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest