Kouzlo zapečených palačinek tkví v tom, že je můžete naplnit čím jen chcete. Dají se udělat na sladko i na slano. Zužitkujete do nich téměř cokoli, co máte v lednici včetně zbytků. V tomto receptu v nich máme kousky kuřecích prsou, co zbyly od oběda, šunku, sýr a nějakou zeleninu. Nic vám ovšem nebrání připravit je pouze zeleninové pro vegetariány nebo naopak přísně masové, čistě sýrové či pikantní. Ať už se rozhodněte palačinky naplnit čímkoli, náplň neudělejte moc hustou, protože by se palačinky potrhala a výsledek by nebyl křupavý, ale spíš rozteklý, a to rozhodně nechcete.
Unikátnost tohoto receptu se skrývá v pestu z medvědího česneku. Z medvědího česneku lze uvařit výbornou polévku nebo třeba právě tohle jednoduché pesto. Pod vrstvou oleje ho pak můžete skladovat i týden až dva v lednici a použít ho třeba na topinky, do salátu nebo na opečenou bagetu. Je pravda, že medvědí česnek najdete v lese jen na začátku jara, nejdéle do května, ale jakmile se tak stane, na tento recept si vzpomeňte, vážně stojí za to.
Recept na zapečené palačinky s pestem z medvědího česneku
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
Palačinkové těsto:
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky (ideálně špaldové)
- 2 ks vejce
- špetka soli
Pesto z medvědího česneku:
- cca 100 g čerstvých listů medvědího česneku
- 80 ml olivového oleje (dle chuti a konzistence)
- ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
Náplň (berte jen jako inspiraci a naplňte palačinky tím, co zrovna máte po ruce a aspoň trochu se do nich hodí):
- 150 g kuřecích nudliček (restovaných nebo vařených)
- 100 g šunky nebo salámu
- 50 g sýra typu niva (nebo jiného výrazného sýra)
- 2 ks ředkvičky
- pár lístků salátu
- ½ čerstvé okurky
Postup přípravy zapečených palačinek s pestem z medvědího česneku
1. Nejprve si připravíme pesto. Medvědí česnek omyjeme a osušíme a rozmixujeme s olivovým olejem a solí do kašovité konzistence.
2. Z uvedených ingrediencí smícháme těsto na palačinky. Smažíme na rozpálené pánvi na troše másla nebo oleje z obou stran.
3. Suroviny na náplň nakrájíme na tak velké kousky, aby se palačinky dobře smotávaly.
4. Hotové palačinky potřeme po celé ploše pestem a doprostřed, mírně ke spodní straně, umístíme nakrájené suroviny. Smotáme tak, jako se smotává tortilla nebo burrito: spodní okraj přehneme přes náplň, následně boční strany ohneme směrem dovnitř, aby spolu se spodním okrajem vytvořily jakousi kapsu s náplní a pak už motáme odspoda nahoru, pěkně pevně. Jen tak zajístíme, že náplň při manipulaci nevypadne a zůstane na svém místě.
5. Smotané palačinky dáme na plech nebo do pečicí mísy vymazané olejem či máslem. Můžeme posypat sýrem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Nespleťte si medvědí česnek s konvalinkou!
Ta je totiž jedovatá. Botanik by vám řekl, jak je od sebe rozeznáte podle postavení listu nebo lodyhy, ale já jsem jenom prostá kuchařka. Takže když vidím něco, co mi připomíná medvědí česnek, promnu si list mezi prsty a přivoním. Medvědí česnek vždy poznáte podle jeho česnekové vůně. Jen pozor, když začne v květnu kvést, jeho listy ztrácejí aroma a už to není ono.

Náramně křupavé bramboráky podle babičkovského receptu: Medvědí česnek je dokonale dochutí

Palačinky na turecký způsob: Recept, který v Česku nikdo nezná. Ze stolu zmizí rychlostí blesku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková