Původ tohoto jídla najdeme v oblasti Záhorí na západním Slovensku, kde se dodnes vaří podle selských tradic a z domácích surovin. Vepřové maso, kysané zelí a slanina byly v tamních kuchyních běžnou součástí spíží. No a právě z těchto základních a chuťově výrazných surovin vznikl recept, který přetrval generace. Nejde o žádný moderní výstřelek, ale o poctivý venkovský pokrm s kořeny hluboko v minulosti.

Základem jsou tenké plátky vepřového masa, které se plní kyselým zelím, cibulkou, často i slaninou, česnekem nebo kouskem klobásy. Tyto závitky se pak pečou nebo dusí a servírují většinou s bramborovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami. Výsledkem je jídlo s výraznou chutí a vůní, které zasytí a zahřeje.

Recept na záhorácké závitky se zelím a slaninou

Ingredience potřebné na přípravu Záhoráckého závitku z vepřového masa

  • 4 plátky vepřového masa (plec nebo kýta)
  • sůl, pepř, hořčice
  • 1 cibule
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • trochu hladké mouky na poprášení
  • trochu vody nebo vývaru na podlití
  • olej nebo sádlo na opečení

Postup přípravy Záhoráků

1. Maso rozklepeme, osolíme a opepříme a zlehka potřeme hořčicí.

2. Na každý plátek masa s hořčicí položíme plátek anglické slaniny a trochu kysaného zelí.

Plátky masa rozklepeme, ochutíme, potřeme hořčicí a poklademe slaninou a zelím.
Foto: Cooky.cz, Plátky masa rozklepeme, ochutíme, potřeme hořčicí a poklademe slaninou a zelím.

3. Naplněné maso zavineme a spíchneme párátkem nebo svážeme nití.

Naplněné maso srolujeme do závitku a spíchneme párátkem nebo svážeme nití.
Foto: Cooky.cz, Naplněné maso srolujeme do závitku a spíchneme párátkem nebo svážeme nití.
Obrázek receptu na vepřové závitky se zelím s červené cibule a karlovarským knedlíkem.

Vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarský knedlík jako příloha

4. Širší kastrol vytřeme olejem a na dno dáme zbytek zelí a slaniny na kostičky, cibuli a česnek nakrájené na proužky.

5. Na tuto směs poklademe připravené závitky, posypeme kmínem a podlijeme vodou.

Závitky poklademe na připravenou směs do kastrolu a podlijeme vodou nebo vývarem.
Foto: Cooky.cz, Závitky poklademe na připravenou směs do kastrolu a podlijeme vodou nebo vývarem.

6. Pečeme v troubě na 200 stupňů asi 1,5 hodiny.

7. V případě potřeby v průběhu pečení podlijeme vodou nebo vývarem.

Omáčku dle potřeby dochutíme, můžeme lehce zjemnit smetanou. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo se šťouchanými brambory.

Obrázek receptu na Holubky - jídlo s příběhem

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami

Obrázek receptu na Falešný vepřový ptáček - poctivé jídlo s úsměvem

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest