Původ tohoto jídla najdeme v oblasti Záhorí na západním Slovensku, kde se dodnes vaří podle selských tradic a z domácích surovin. Vepřové maso, kysané zelí a slanina byly v tamních kuchyních běžnou součástí spíží. No a právě z těchto základních a chuťově výrazných surovin vznikl recept, který přetrval generace. Nejde o žádný moderní výstřelek, ale o poctivý venkovský pokrm s kořeny hluboko v minulosti.
Základem jsou tenké plátky vepřového masa, které se plní kyselým zelím, cibulkou, často i slaninou, česnekem nebo kouskem klobásy. Tyto závitky se pak pečou nebo dusí a servírují většinou s bramborovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami. Výsledkem je jídlo s výraznou chutí a vůní, které zasytí a zahřeje.
Recept na záhorácké závitky se zelím a slaninou
Ingredience potřebné na přípravu Záhoráckého závitku z vepřového masa
- 4 plátky vepřového masa (plec nebo kýta)
- sůl, pepř, hořčice
- 1 cibule
- 4 plátky anglické slaniny
- 200 g kysaného zelí
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- trochu hladké mouky na poprášení
- trochu vody nebo vývaru na podlití
- olej nebo sádlo na opečení
Postup přípravy Záhoráků
1. Maso rozklepeme, osolíme a opepříme a zlehka potřeme hořčicí.
2. Na každý plátek masa s hořčicí položíme plátek anglické slaniny a trochu kysaného zelí.
3. Naplněné maso zavineme a spíchneme párátkem nebo svážeme nití.

Vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarský knedlík jako příloha
4. Širší kastrol vytřeme olejem a na dno dáme zbytek zelí a slaniny na kostičky, cibuli a česnek nakrájené na proužky.
5. Na tuto směs poklademe připravené závitky, posypeme kmínem a podlijeme vodou.
6. Pečeme v troubě na 200 stupňů asi 1,5 hodiny.
7. V případě potřeby v průběhu pečení podlijeme vodou nebo vývarem.
Omáčku dle potřeby dochutíme, můžeme lehce zjemnit smetanou. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo se šťouchanými brambory.

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková