Možná se zeptáte jako já, proč název špičky? Ten vznikl údajně pravděpodobně proto, že když se těsto nařeže a peče, vytvoří se nahoře výrazné vystouplé hřebínky – jakési špičky. Ty pak při pečení krásně zezlátnou a dělají pečivo lákavým. Někdy se jim říká i tvarohové hřebínky nebo tvarohové polštářky, ale špičky je údajně pojmenování, které se v pekařských učebnicích a kurzech mistra Vaňka uchytilo.

Tento typ kynutého pečiva vychází z tradice českých závinů a buchtiček, ale úpravou do modernější formy – špiček – se dostal mezi oblíbené recepty domácích i profesionálních pekařů. Je to ukázka toho, jak lze klasické kynuté těsto vytvarovat a přitom neztratit nic z jeho nadýchanosti a jemné chuti.

Recept na sladké pečivo – tvarohové špičky

Ingredience potřebné na přípravu malých sladkých klenotů v podobě špiček

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 80 g vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 80 g slunečnicového oleje
  • mouka na podsypání těsta

Náplň

  • 120 g tvarohové náplně dle chuti (může být například maková)

Na potření

  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli

Postup přípravy špiček

Obrázek receptu na Tvarohové špičky dle Vaňka - malé sladké klenoty
Foto: Ilona Mikulecká, recept na Tvarohové špičky podle Vaňka – malé sladké klenoty

1. Všechny suroviny na těsto kromě oleje dáme dotisky robota a mícháme hnětacím hákem (můžeme i ručně).Postupně přiléváme olej a hněteme 10 minut do hladkého těsta.

2. Vypracované těsto přendáme na pomoučený vál a rukami propracujeme a upravme na bochánek, který přikryjeme potravinovou folií a necháme 30 minut zrát.

3. Plech vyložíme pečícím papírem a náplně dáme do cukrářských sáčků.

4. Vyzrálé těsto rozválíme do obdélníku 26×40 cm, který podélně rozřízneme napůl. V každé polovině těsta podélně prořízneme prostřední třetinu ve vzdálenosti 1 cm.Na naříznutou číst nastříkáme pomocí cukrářského sáčku náplň. Delší okraj jedné části potřeme rozšlehaným vejcem mlékem a solí.

Obrázek receptu na Tvarohové špičky dle Vaňka - malé sladké klenoty
Foto: Ilona Mikulecká, recept na Tvarohové špičky podle Vaňka – malé sladké klenoty

5. Přes náplň přehneme nejprve nepomášlovaný okraj a po něm pomášlovaný a lehce stiskneme. Každou nohavici těsta nakrájíme na 4 stejné části. Proříznutou stranou nahoru vyskládáme pečivou plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout 20 minut.

6. Troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

7. Vykynuté pečivo potřeme vejcem s mlékem a solí a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut dozlatova.

Je to typ pečiva, který nestačí pouze ochutnat, protože ta kombinace jemného těsta a tvarohové vápně působí dost návykově.

Obrázek receptu na Lahodné tvarohové uzly.

Lahodné pletené tvarohové uzly – bohatě plněné se skvělou chutí

Obrázek k receptu na nekynuté švestkové koláče

Sezóna švestek zahájena! Upečte si tyto luxusní nekynuté švestkové koláče

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest