Nedávno jsem zjistila, že rakouská kuchyně není jenom vídeňský řízek, štrúdl nebo lahodné dorty. Rakouská gastronomie toho má v rukávu mnohem více a jejich ikonické pochoutky jsou známé po celém světe.

Dalším vynikajícím rakouským pokrmem je vepřové po štýrsku – recept pochází z krajiny kolem města Graz (Štýrský Hradec). Kombinuje vepřové maso, zeleninu a pikantní chuť a našlo si cestu do českých kuchyní. Začneme nakrájením masa a zeleniny na menší kousky, které se postupně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem. Z koření použijeme kmín, červenou papriku a vegetu – dodávají jídlu aroma a chuť. Po přidání veškeré zeleniny a zalití horkou vodou směs dusíme, dokud není všechno krásně měkké a chutě propojené.

Recept na vepřové po štýrsku: Kousek rakouské kuchyně u vás doma

Ingredience pro přípravu

  • 600 g vepřové krkovice
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 7 brambor
  • 1 menší kedlubna
  • 1/2 celeru
  • 2 petržele
  • 1 větší mrkev
  • 2 cibule
  • pórek
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • mletá červená paprika
  • vegeta
  • celý kmín
  • olej
  • smetana

Postup přípravy štýrské vepřové

Obrázek receptu na vepřové po štýrsku.
Foto: cooky.cz, Recept na vepřové po štýrsku.

1. Krkovici si nakrájíme na kostičky a malé kousky nakrájíme i oloupanou kedlubnu.

2. Na malé kostičky nakrájíme celer, petržel a mrkev.

3. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a nadrobno nakrájíme cibule a česnek.

4. Umytou kapustu nakrájíme na nudličky a na kostičky brambory, které vložíme do misky s vodou.

5. V pánvi rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli s pórkem.

6. Po chvilce přidáme česnek a následně maso, které posypeme kmínem, vegetou, solí a pepřem.

Přidáme maso a ochutíme.
Foto: cooky.cz, Přidáme maso a ochutíme.

7. Během restování mícháme a necháme maso zatáhnout.

8. Poté přisypeme červenou papriku, promícháme a po chvíli přidáme veškerou nakrájenou kořenovou zeleninu a kedlubnu.

9. Restujeme a průběžně mícháme a jakmile je zelenina téměř měkká, přidáme kapustu a promícháme.

10. Jakmile je kapusta zavařená téměř do ztracena, přidáme brambory i s vodou.

11. Vše spolu dusíme, dokud nebude vše krásně měkké a poté přilijeme smetanu, kterou zapracujeme pro jemnější chuť.

12. Pokud je směs moc hustá, můžeme zředit vodou a případně dochutíme.

13. Podáváme s čerstvým chlebem.

Štýrsko jako kulinářský ráj v samotném srdci Rakouska

Štýrsko ležící na jihovýchodě Rakouska je známé svou bohatou zemědělskou produkcí dýní, jablek, vína a hlavně kvalitního masa. Na druhou stranu, kdo by neznal slavný štýrský olej? Tmavě zelená a voňavá tekutina lisovaná ze štýrských dýňových semínek. Místním pokrmům dodává velmi specifickou chuť.

Obrázek receptu na Sachrův dort

Sacherův dort, kde nic nechybí: čokoládová poleva, meruňková marmeláda a šlehačka

Obrázek receptu na Plněné vepřové řízky obalené v těstíčku

Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest