Nedávno jsem zjistila, že rakouská kuchyně není jenom vídeňský řízek, štrúdl nebo lahodné dorty. Rakouská gastronomie toho má v rukávu mnohem více a jejich ikonické pochoutky jsou známé po celém světe.
Dalším vynikajícím rakouským pokrmem je vepřové po štýrsku – recept pochází z krajiny kolem města Graz (Štýrský Hradec). Kombinuje vepřové maso, zeleninu a pikantní chuť a našlo si cestu do českých kuchyní. Začneme nakrájením masa a zeleniny na menší kousky, které se postupně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem. Z koření použijeme kmín, červenou papriku a vegetu – dodávají jídlu aroma a chuť. Po přidání veškeré zeleniny a zalití horkou vodou směs dusíme, dokud není všechno krásně měkké a chutě propojené.
Recept na vepřové po štýrsku: Kousek rakouské kuchyně u vás doma
Ingredience pro přípravu
- 600 g vepřové krkovice
- 1/2 hlávky kapusty
- 7 brambor
- 1 menší kedlubna
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 1 větší mrkev
- 2 cibule
- pórek
- 6 stroužků česneku
- sůl a pepř
- mletá červená paprika
- vegeta
- celý kmín
- olej
- smetana
Postup přípravy štýrské vepřové
1. Krkovici si nakrájíme na kostičky a malé kousky nakrájíme i oloupanou kedlubnu.
2. Na malé kostičky nakrájíme celer, petržel a mrkev.
3. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a nadrobno nakrájíme cibule a česnek.
4. Umytou kapustu nakrájíme na nudličky a na kostičky brambory, které vložíme do misky s vodou.
5. V pánvi rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli s pórkem.
6. Po chvilce přidáme česnek a následně maso, které posypeme kmínem, vegetou, solí a pepřem.
7. Během restování mícháme a necháme maso zatáhnout.
8. Poté přisypeme červenou papriku, promícháme a po chvíli přidáme veškerou nakrájenou kořenovou zeleninu a kedlubnu.
9. Restujeme a průběžně mícháme a jakmile je zelenina téměř měkká, přidáme kapustu a promícháme.
10. Jakmile je kapusta zavařená téměř do ztracena, přidáme brambory i s vodou.
11. Vše spolu dusíme, dokud nebude vše krásně měkké a poté přilijeme smetanu, kterou zapracujeme pro jemnější chuť.
12. Pokud je směs moc hustá, můžeme zředit vodou a případně dochutíme.
13. Podáváme s čerstvým chlebem.
Štýrsko jako kulinářský ráj v samotném srdci Rakouska
Štýrsko ležící na jihovýchodě Rakouska je známé svou bohatou zemědělskou produkcí dýní, jablek, vína a hlavně kvalitního masa. Na druhou stranu, kdo by neznal slavný štýrský olej? Tmavě zelená a voňavá tekutina lisovaná ze štýrských dýňových semínek. Místním pokrmům dodává velmi specifickou chuť.

Sacherův dort, kde nic nechybí: čokoládová poleva, meruňková marmeláda a šlehačka
