Klasické české topinky můžete jíst jen tak, potřené česnekem. Nebo si na ně připravte pikantní masovou směs, která z nich udělá jídlo s prvkem mexické kuchyně a posune je o několik levelů výš. Původní myšlenka topinek byla zužitkovat starší chléb a neplýtvat. To se hodí i dnes, protože moderní kulinářské trendy také podporují minimalismus a šetrnost. Jestliže tedy máte doma půlku staršího chleba a chcete ho uchránit před plísní, případně je vám líto ho jen tak nechat ztvrdnout a hodit králíkům, usmažte z něj topinky a ozdobte touto směsí.

Zeleninu v receptu můžete pro větší mexický vibe doplnit sterilovanou kukuřicí. Sýr navrchu lze vynechat, případně zvolit balkánský, který dodá o něco zajímavější chuťové tóny. Topinky klasicky usmažte nebo je opečte nasucho. Přiznávám, že já je smažím a nesnažím se o žádné velké odlehčení a fitness verze. Tyto topinky totiž výtečně sedí k pivu nebo jako pohoštění k večernímu posezení, a při takových příležitostech na udržení štíhlé linie rezignuji. Příprava směsi je rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnete za chvíli a může posloužit také jako vydatná večeře.

Recept na pikantní masovou směs na topinkách

Doba přípravy: 40 minut

Co potřebujeme

  • 150–200 g slaniny
  • 300 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo mix)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g loupaných rajčat (z konzervy nebo čerstvá)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 2–3 čerstvá rajčata
  • 1–2 chilli papričky (dle chuti)
  • Sůl, pepř
  • Mletá sladká paprika (1–2 lžičky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4–6 plátků chleba (bílý nebo rustikální)
  • 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella)
  • Olej nebo máslo na opékání

Postup přípravy pikantní masové směsi z mletého masa na topinky

1. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno. Rajčata a papriku nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.

2. Na rozpálené pánvi na troše oleje osmahneme cibuli a slaninu dozlatova.

3. Přidáme mleté maso a smažíme do zhnědnutí.

4. Poté do pánve postupně přidáme všechny ostatní suroviny: rajčatový protlak, loupaná rajčata, česnek, nakrájenou zelenou papriku, čerstvá rajčata, chilli, sůl, pepř, mletou papriku a sójovou omáčku. Necháme 10–15 minut dusit, dokud směs nezhoustne a zelenina nezměkne.

5. Chleba nakrájíme na krajíce a osmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Topinky hlídejte a včas je otočte, aby se nespálili.

6. Na topinky naneseme hotovou masovou směs a posypeme strouhaným sýrem. Na závěr můžeme krátce opéct v troubě, aby se sýr roztavil.

Chilli podle chuti

Kdo nesnese pálivé jídlo nebo kdo se chystá servírovat směs dětem, může si z receptu vyškrtnout chilli papričku. Pokud ji nemáte a naopak byste pikantnost ocenili, nahraďte čerstvou papriku, i to se počítá.

Obrázek receptu na Ohnivou či ďábelskou směs na topinky ve sklenicích

Ohnivá či ďábelská směs na topinky ve sklenicích, která má šleh

Obrázek receptu na Ďábelské topinky ala pikantní kuřecí směs na topinky

Ďábelské topinky ala pikantní masová směs na topinky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest