Název zní vznešeně a přesto je toto jídlo v principu velmi jednoduché. Brambory a maso společně tvoří základ pro zdravou stravu – obsahují komplexní sacharidy, minerální látky a bílkoviny. Pokud k přípravě zvolíte hovězí maso, bílkovin získáte více než z vepřového. Rozhodněte se podle toho, co vám chutná, a co preferujete.

Klíčem k úspěchu s tímto pokrmem, tedy lákavě zlatavými bramborami s křupavou krustičkou, je vychytat poměr smetany a brambor, aby neplavaly v řídké tekutině. Sýr nevynechte, hraje důležitou roli právě při gratinování. Aby se brambory dobře propekly, nakrájejte je na co nejslabší plátky. Víc kritických momentů tento recept nemá. Veřím, že se vám povede perfektně, jdeme na to!

Recept na gratinované brambory s mletým masem

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co potřebujeme

Mleté maso:

  • 500 g mletého hovězího nebo vepřového masa (můžete kombinovat)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • sůl, pepř, mletá paprika dle chuti
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (nemusí být)

Gratinované brambory:

  • 800 g brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání (33–36 %)
  • 100 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýra (např. eidam, gouda)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy gratinovaných brambor s mletým masem

1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na rozpáleném oleji nebo másle v pánvi. Přidáme prolisovaný česnek a krátce osmažíme.

2. Přidáme mleté maso a opékáme, dokud nezmění barvu a nezačne se drobit. Opepříme, osolíme, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme, aby se chutě spojily. Odstavíme z plotny a vmícháme mletou papriku.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na 2–3 mm silné plátky.

4. Smícháme smetanu, mléko, osolíme, opepříme a dochutíme kořením a prolisovaným česnekem.

5. Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. První přijde do mísy vrstva brambor, na ni maso a takto střídáme, dokud máme co. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Nakonec vše zalijeme smetanou s ostatními ingrediencemi a posypeme sýrem.

6. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme zakryté 20–25 minut. Poté odkryjeme a pečeme ještě 10–15 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli stát, chutě se spojí a smetana zhoustne.

Čím si vylepšit gratinované brambory

  • Jediné, co nám v pokrmu chybí, je zelenina. Doporučuji ji přidat ve formě lehkého zeleninového salátu z rajčat, okurky a čínského zelí. Ten můžete ochutit citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.
  • Když nemáte po ruce čerstvou zeleninu, nebo ji jednoduše nemusíte, dejte si nějakou nakládanou – okurky, řepa a různé čalamády jsou ideální parťáci gratinovaných brambor.
Obrázek k receptu na zapečenou vepřovou krkovici s bramborami

Marinovaná krkovice zapečená v troubě s bramborem a sýrem: Nedělní oběd, jak má být

Obrázek receptu na zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou.

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest