Houbové kyselo je tradiční česká polévka, která v sobě spojuje zemitou chuť hub s jemně nakyslou chutí připomínající žurek (polévka z žitného zákvasu). Tato varianta s bramborovým fondánem představuje moderní interpretaci klasického receptu, kde se místo obyčejných brambor podává elegantní fondán – brambory dopečené do zlatova s máslem a vývarem.

Základ houbového kysela tvoří světlá jíška s houbovým kořením, které dodává pokrmu charakteristickou chuť a vůni. Kmín a muškátový oříšek přidávají teplo a hloubku chuti, zatímco jablečný ocet zajišťuje tu typickou nakyslost. Bramborový fondán není jen obyčejná příloha – je to samostatná pochoutka s křupavou krustou a měkkým vnitřkem, která dokonale doplňuje sametovou texturu polévky.

Recept na houbové kyselo s bramborovým fondánem

Doba vaření 30 až 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Houbové kyselo:

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička houbového koření
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 litr houbového nebo zeleninového vývaru
  • 300g hub (čerstvých nebo mražených)
  • 1 mrkev (nastrouhané hoblinky)
  • sůl podle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka nového koření
  • 1 bobkový list
  • 200ml smetany ke vaření
  • špetka cukru
  • 2 až 3 lžíce jablečného octa
  • vejce na ozdobu
  • čerstvé byliny (petržel, pažitka)

Bramborový fondán:

  • 6 až 8 středních brambor
  • olej na smažení
  • sůl
  • špetka grilovacího koření
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl kvalitního vývaru

Postup přípravy houbového kysela

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle ji za stálého míchání zarestujte dozlatova. Přidejte hladkou mouku a vytvořte světlou jížku.

2. Přidejte houbové koření, mletý kmín a prolisovaný česnek. Krátce orestujte, aby se uvolnily vůně.

3. Postupně za stálého míchání přidávejte vývar, aby nevznikly hrudky. Směs přiveďte do varu.

4. Přidejte houby, hoblinky mrkve, osolte a okořeňte muškátovým oříškem, novým kořením a bobkovým listem. Vařte na mírném ohni 20 až 25 minut.

5. Mezitím si připravte bramborový fondán. Brambory oloupejte a nakrájejte na válečky vysoké asi 4 cm.

Obrázek k receptu na houbové kyselo
Foto: Cooky.cz, recept na houbové kyselo

6. Na pánvi s trochou oleje brambory opečte z obou stran dozlatova, osolte a okořeňte grilovacím kořením.

7. Přidejte máslo a jakmile začne zlátnout, přilijte vývar. Pánev přesuňte do trouby předehřáté na 170 stupňů a dopékejte asi 15 minut do zlatova.

8. Kyselo zjemněte smetanou, dochuťte solí, špetkou cukru a jablečným octem podle chuti. Bobkový list vyjměte.

9. Podávejte horké s bramborovým fondánem, uvařeným vejcem a čerstvými bylinkami.

Obrázek receptu na hovězí steak s liškovou omáčkou.

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami

Tipy redakce

  • Jíška: Pozor na připálení mouky při přípravě jíšky. Míchejte stále a udržujte mírný oheň.
  • Bramborový fondán: Důležité je brambory nejdříve opéct, až pak přidat vývar. Jinak by se neopekly rovnoměrně.
  • Kysání: Množství octa upravte podle chuti – polévka má být jemně nakyslá, ne přehnaně kyselá.
  • Houby: Mražené houby pusťte více vody, proto možná bude potřeba polévku nechat déle vařit do zahuštění.
Recept na pečenou hovězí oháňku

Dokonale šťavnatá hovězí pečeně na víně se zeleninou

Obrázek receptu na Pečenáče z bedel - lesní pochoutka na kyselo

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest