Chcete se blýsknout před tchyní nebo vytřít zrak rodině při nedělním obědě? Uvařte hovězí líčka na víně. Recept sice nepatří mezi rychlovky, ale odmění vás opravdu lahodným zážitkem. Líčka jsou měkké a šťavnaté hovězí maso, které díky pomalému dušení získá křehkou strukturu a bohatou chuť.

Vedle výběru kvalitního hovězího masa hraje klíčovou roli také zvolené víno. Ideální volbou je lehké francouzské červené víno. Francie je kolébkou tohoto receptu a proto je francouzské víno pro něj přímo stvořené. Víno neplní jen chuťovou funkci – maso díky němu při dušení krásně změkne. Já na líčka na víně nejraději používám víno Pinot noir: je lehké, jemné a svěží. Použijte ale jakékoli červené víno z Burgundska a neuděláte chybu.

Recept na pomalu dušená hovězí líčka na burgundském víně

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Doporučená příloha: bramborová kaše

Na přípravu se nejlépe hodí větší litinový nebo silnostěnný hrnec s poklicí. Můžete také použít klasickou pánev a pro přesun do trouby pak použít větší pekáč s víkem.

Co potřebujeme na hovězí líčka na víně

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 větší cibule
  • 2–3 mrkve
  • 1 petržel (kořen)
  • 1/2 celeru (kořen)
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • několik kuliček celého pepře
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • 250 ml kvalitního, lehkého, červeného vína
  • cca 300 ml hovězího vývaru

Postup přípravy hovězích líček

1. Líčka, mrkev, petržel a celer nakrájíme na větší kusy. Maso osolíme a opepříme.

2. Na oleji zlehka osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a zprudka opečeme, aby se zatáhlo.

3. Do pánve přidáme mrkev, petržel a celer a krátce orestujeme, aby zelenina dostala barvu.

4. Přidáme všechno koření a zalijeme vývarem.

5. Přiklopíme poklicí a dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na 1,5 hodiny.

6. Poté podlijeme vínem a pečeme, dokud maso zcela nezměkne.

7. Maso a koření vyjmeme a omáčku se zeleninou rozmixujeme do hladka.

Tipy navíc

  • Aby omáčka zhoustla, po rozmixování ji ještě krátce povaříme.
  • Pro zjemnění omáčky a větší lesk přidáme trochu másla nebo smetany.
  • Pro opravdu hustou omáčku si připravíme jíšku. Tu do omáčky vmícháme a ještě alespoň 15 minut vaříme, na mírném plameni.
Hovězí závitky - servírování

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

Obrázek k receptu: Tradice na talíři: Voňavá a božská svíčková na smetaně

Dokonale chutná svíčková podle tradičního receptu. Ani babička by se za ni nestyděla

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest