Ovocné koláče jsou u nás v létě nejoblíbenější, protože do nich zužitkuji ovoce ze zahrádky. Ještě o něco raději než obyčejnou bublaninu peču tento jogurtový koláč s drobenkou. Jogurtové těsto vyniká svou vláčností a schopností držet tvar i pod čerstvým ovocem. Drobenka navrchu dodává příjemnou, křupavou, sladkou krustu. Co vám budu povídat, děti se po tomhle koláči můžou utlouct.
Naše lány jahod a obří ostružinové keře plodí každý rok spoustu ovoce. V létě proto peču jogurtový koláč z čerstvého a v zimě pak z mraženého ovoce. V tomto koláči ovšem chutná perfektně prakticky jakékoli ovoce od lesního po rybíz nebo třešně. Podle toho, jaké použijete ovoce, můžete také trochu čarovat s drobenkou. Ale k tomu se dostaneme později, teď už pojďme na recept.
Recept na jogurtový nadýchaný letní koláč s ovocem
Doba přípravy: 45 minut (záleží, kolik a jaké ovoce budete krájet)
Co potřebujeme
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 bílý jogurt
- Ovoce dle chuti (např. jahody, maliny, borůvky)
- Drobenka: (klasicky: mouka, cukr, máslo)
Postup přípravy jogurtového koláče
1. Ze všech ingrediencí vypracujeme lité těsto.
2. Plech s rozměrem cca 30 × 40 cm vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou.
3. Těsto nalijeme na plech a hustě posypeme nakrájeným ovocem.
4. Navrch nasypeme drobenku.
5 .Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Hotový koláč poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli a po vytažení zůstane suchá.
Jak na drobenku
Drobenka je korunou krásy na ovocných koláčích a když na ní jdete chytře, pozvedne moučník o level výš.
Co potřebujeme
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g cukru (krystal nebo třtinový)
- 70 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
Postup
Vše smícháme dohromady a prsty vypracujeme sypkou směs.
Tipy na vylepšení podle ovoce
Do drobenky můžeme přidat koření, mleté ořechy nebo kokos. Když je vhodně zkombinujeme s použitým ovocem, moučník dostane úplně novou tvář.
Jahody: Použijeme vanilkový a třtinový cukr.
Borůvky: Přidáme mleté lískové ořechy, špetku skořice a citronovou kůru
Třešně/višně: Přidáme mleté mandle a kapku mandlového aroma.
Na drobence můžete uplatnit svůj smysl pro detail. A protože detaily tvoří celek, vaše práce určitě nepřijde vniveč.

Jogurtové řezy s tvarohem a jablky: Lehký a vláčný dezert
