Ovocné koláče jsou u nás v létě nejoblíbenější, protože do nich zužitkuji ovoce ze zahrádky. Ještě o něco raději než obyčejnou bublaninu peču tento jogurtový koláč s drobenkou. Jogurtové těsto vyniká svou vláčností a schopností držet tvar i pod čerstvým ovocem. Drobenka navrchu dodává příjemnou, křupavou, sladkou krustu. Co vám budu povídat, děti se po tomhle koláči můžou utlouct.

Naše lány jahod a obří ostružinové keře plodí každý rok spoustu ovoce. V létě proto peču jogurtový koláč z čerstvého a v zimě pak z mraženého ovoce. V tomto koláči ovšem chutná perfektně prakticky jakékoli ovoce od lesního po rybíz nebo třešně. Podle toho, jaké použijete ovoce, můžete také trochu čarovat s drobenkou. Ale k tomu se dostaneme později, teď už pojďme na recept.

Recept na jogurtový nadýchaný letní koláč s ovocem

Doba přípravy: 45 minut (záleží, kolik a jaké ovoce budete krájet)

Co potřebujeme

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 bílý jogurt
  • Ovoce dle chuti (např. jahody, maliny, borůvky)
  • Drobenka: (klasicky: mouka, cukr, máslo)

Postup přípravy jogurtového koláče

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme lité těsto.

2. Plech s rozměrem cca 30 × 40 cm vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou.

3. Těsto nalijeme na plech a hustě posypeme nakrájeným ovocem.

4. Navrch nasypeme drobenku.

5 .Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Hotový koláč poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli a po vytažení zůstane suchá.

Obrázek k receptu na jogurtový koláč s ovocem
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na jogurtový koláč s ovocem

Jak na drobenku

Drobenka je korunou krásy na ovocných koláčích a když na ní jdete chytře, pozvedne moučník o level výš.

Co potřebujeme

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 70 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)

Postup

Vše smícháme dohromady a prsty vypracujeme sypkou směs.

Tipy na vylepšení podle ovoce

Do drobenky můžeme přidat koření, mleté ořechy nebo kokos. Když je vhodně zkombinujeme s použitým ovocem, moučník dostane úplně novou tvář.

Jahody: Použijeme vanilkový a třtinový cukr.
Borůvky: Přidáme mleté lískové ořechy, špetku skořice a citronovou kůru
Třešně/višně: Přidáme mleté mandle a kapku mandlového aroma.

Na drobence můžete uplatnit svůj smysl pro detail. A protože detaily tvoří celek, vaše práce určitě nepřijde vniveč.

Obrázek receptu na jogurtové řezy s tvarohem a jablky.

Jogurtové řezy s tvarohem a jablky: Lehký a vláčný dezert

Obrázek receptu na Koláč Jogurtová peřinka.

Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest