Linecké těsto je křehké, suché a pokud máte správný recept, hezky se válí a dobře se s ním pracuje. A takový recept právě čtete. Linecký koláč se často peče s jablky na způsob štrúdlu a chutná výborně. Ale můžete ho také naplnit pudinkem smíchaným se zakysanou smetanou a dát si ho v lehké a jemné verzi. Citron náplni dodá příjemně svěží chuť a vsadím se, že po prvním kousku dalšímu neodoláte.
Místo zakysanky klidně použijte ricottu nebo řecký jogurt. Kdybyste do ní toužili dát nějaké ovoce, nezdráhejte se. Borůvky, na kousky nakrájené broskve nebo meruňky či jahody dodají šťávu. Pro slavnostnější akcent pocukrujte vršek moučkovým cukrem a podávejte k nedělní kávě.
Recept na linecký koláč s náplní ze zakysané smetany s vůní citronu
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Co potřebujeme
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 20 ml mléka
Náplň
- 2× puding (nejčastěji vanilkový)
- 500 ml mléka
- 150 g cukru
- 600 g zakysané smetany
- kůra z 1 citronu
- šťáva z 1 citronu
Toto množství surovin vystačí na plech i velikosti 20 × 30 cm.
Postup přípravy lineckého koláče s náplní ze zakysané smetany s vůní citronu
1. Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme vejce, mléko a na kousky nakrájené vychladlé máslo.
2. Co nejrychleji vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut ztuhnout do lednice.
3. Mezitím z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu. TIP: Po uvaření pudink přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku. Díky tomu nevznikne na povrchu škraloup.
4. Vychladlý pudink smícháme se zakysanou smetanou, citronovou šťávou a kůrou.
5. Těsto rozdělíme na dvě přibližně stejné části a obě vyválíme na placky velikosti plechu.
6. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj položíme první placku, potřeme ji náplní a přikryjeme druhou.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.
8. Necháme zcela vychladnout, aby ztuhl krém.
TIP: Nejlépe chutná koláč druhý den, kdy krém úplně vystydne a koláč se uleží.
Linecký koláč s rybízem a sladkým sněhem: Sladkokyselá vzpomínka na prázdniny u babičky
Výborný klasický linecký koláč s ovocem a drobenkou: Hodí se skvěla na sváteční stůl i k nedělní kávě
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková