Ano, mně osobně připomíná dětství a ta nedělní odpoledne, kdy rodiče odpočívali a my jsme se ségrou vymýšlely, co dobrého bychom si po obědě daly, respektive co je možné vytvořit bez zásahu a pomoci rodičů, pouze z toho, co najdeme ve špajzu či v lednici. No a perník byl právě často tím dezertem, který byl pro nás snadný – ingredience jsme také doma dohledaly a nebály jsme se pustit do toho velkého pečení.

Marmelády byla plná komora, na jakou jsme zrovna měly chuť a jakou jsme potřebovaly. I když doma například nebyla čokoláda, kakao a domácí máslo se vždycky našly, a to už jsme uměly vyrobit polevu i z kakaa – to jsme měly od naší maminky a babičky odkoukané. Ano, byly jsme šikovné holky, ale to se vůbec nedivím, protože děti většinou rády pečou. Můj čtyřletý vnuk už teď hrozně rád peče – sice ještě ne úplně sám, ale musí mít každou silikonovou formu, kterou vidí v obchodě. Ty si hrozně oblíbil a rád vyrábí různé tvary. Posledně to byla forma s domečky a stromy, k Vánocům má slíbenou novou formu na zajímavou bábovku a formu s číslicemi a písmenky na čokoládu.

Recept na Nadýchaný perník plněný marmeládou

Ingredience potřebné na perník s marmeládou a čokoládovou polevou

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • marmeláda
  • čokoláda na vaření
  • tuk
  • voda
  • smetana

Postup přípravy perníku

1. V misce smícháme všechny ingredience a rozmícháme hladké těsto.

2. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

3. Těsto vylijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut, propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.

Propečení perníku zkoušíme špejlí.
Foto: Cooky.cz, Propečení perníku zkoušíme špejlí.

4. Vychladlý perník prořízneme a naplníme marmeládou dle chuti.

5. Vrch perníku polijeme čokoládovou polevou. 100 g hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni se 100 g másla. nebo kokosového tuku a 1 lžící vody nebo smetany. Rozetřeme a n necháme ztuhnout.

Tipy

  • Pro extra vláčný perník lze přidat do těsta 2 lžíce povidel. nebo jableční přesnídávky.
  • Perník chutná výborně i druhý den, chutě se krásně rozleží a těsto zvlhne.
Obrázek ke kvízu o staročeských sladkostech

Kvíz na téma oblíbené staročeské sladkosti: Pár rychlých otázek připomene chutě z dětství a prověří znalosti

Obrázek k receptu na perník s čokoládovoořískovou polevou

Mňam perník: Plněný čokoládovo-oříškovým krémem, jehož předlohou byl klasický andělák

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest