Ano, mně osobně připomíná dětství a ta nedělní odpoledne, kdy rodiče odpočívali a my jsme se ségrou vymýšlely, co dobrého bychom si po obědě daly, respektive co je možné vytvořit bez zásahu a pomoci rodičů, pouze z toho, co najdeme ve špajzu či v lednici. No a perník byl právě často tím dezertem, který byl pro nás snadný – ingredience jsme také doma dohledaly a nebály jsme se pustit do toho velkého pečení.
Marmelády byla plná komora, na jakou jsme zrovna měly chuť a jakou jsme potřebovaly. I když doma například nebyla čokoláda, kakao a domácí máslo se vždycky našly, a to už jsme uměly vyrobit polevu i z kakaa – to jsme měly od naší maminky a babičky odkoukané. Ano, byly jsme šikovné holky, ale to se vůbec nedivím, protože děti většinou rády pečou. Můj čtyřletý vnuk už teď hrozně rád peče – sice ještě ne úplně sám, ale musí mít každou silikonovou formu, kterou vidí v obchodě. Ty si hrozně oblíbil a rád vyrábí různé tvary. Posledně to byla forma s domečky a stromy, k Vánocům má slíbenou novou formu na zajímavou bábovku a formu s číslicemi a písmenky na čokoládu.
Recept na Nadýchaný perník plněný marmeládou
Ingredience potřebné na perník s marmeládou a čokoládovou polevou
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
- marmeláda
- čokoláda na vaření
- tuk
- voda
- smetana
Postup přípravy perníku
1. V misce smícháme všechny ingredience a rozmícháme hladké těsto.
2. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
3. Těsto vylijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut, propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.

4. Vychladlý perník prořízneme a naplníme marmeládou dle chuti.
5. Vrch perníku polijeme čokoládovou polevou. 100 g hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni se 100 g másla. nebo kokosového tuku a 1 lžící vody nebo smetany. Rozetřeme a n necháme ztuhnout.
Tipy
- Pro extra vláčný perník lze přidat do těsta 2 lžíce povidel. nebo jableční přesnídávky.
- Perník chutná výborně i druhý den, chutě se krásně rozleží a těsto zvlhne.
Kvíz na téma oblíbené staročeské sladkosti: Pár rychlých otázek připomene chutě z dětství a prověří znalosti
Mňam perník: Plněný čokoládovo-oříškovým krémem, jehož předlohou byl klasický andělák
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková