Piškotová roláda vypadá na stole nádherně. Obzvlášť, když ji přichystáte ve dvou verzích a každý si může vybrat tu, která je jeho srdci bližší. Kombinace lehkého piškotového těsta s klasickým máslovým krémem a ovocem navrchu se u nás osvědčila zejména při rodinných oslavách. Věřte, že tradiční roládou potěšíte babičku i tchána. A hlavně: Rolády jsou ideální dezerty pro ty, kdo mají rádi vláčné moučníky.
I když se mohou na první pohled zdát rolády jako „vyšší dívčí“, s trochou cviku je zvládnete. Stačí vědět, co a jak, aby se při stáčení nerozlámalo těsto. A na to existuje jeden osvědčený tip: rolujte roládu za tepla. Nečekejte, až zchladne, protože čím je studenější, tím více praská. Jakmile roládu vyndáte z trouby, převraťte ji z pečicího papíru na čistou utěrku. Když papír před pečením potřete máslem a posypete hrubou moukou, roláda se vůbec nepřilepí. Pak ji bez obav naplňte a stočte. S tímto postupem se vždy povede.
Recept na roládu s čokoládovým a vanilkovým krémem
Doba přípravy: 60 minut + doba, než vychladne pudink
Co potřebujeme
Na těsto (1 roláda):
- 5 vajec (z bílků vyšleháme sníh)
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 lžic hladké mouky
- Máslo a hrubá mouka na plech (na vymazání a vysypání pečicího papíru)
Na pudinkový krém (vystačí na 2 rolády):
- 1 litr mléka
- 3 sáčky vanilkového pudinku
- 4 lžíce cukru
- 500 g másla (2 kostky)
- Cukr podle chuti
- Nutella (pro obarvení poloviny krému na čokoládový)
Postup na přípravu piškotové rolády
1. Oddělíme bílky od žloutků a ze žloutků vyšleháme tuhý sníh. Jakmile bílky začnou tuhnout, přidáme trochu cukru, který sníh zpevní.
2. Do sněhu opatrně vmícháme ostatní ingredience.
3. Pečicí papír potřeme máslem a lehce posypeme moukou a navrch rovnoměrně rozetřeme těsto.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut.
5. Po vyjmutí z trouby překlopíme těsto na suchou utěrku, necháme jen trochu vychladnout, potřeme krémem a stočíme.
6. Vršek rolády potřeme krémem, navrchu ozdobíme šlehačkou a ovocem (například kompotované mandarinky, jahody, kiwi, apod.)
Postup na přípravu krému

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem a marmeládou: Základ pohoštění pro každou návštěvu
1. Máslo vyndáme z lednice, aby změklo a dosáhlo pokojové teploty. Můžeme to klidně udělat několik hodin dopředu.
2. Z mléka, pudinků a cukru uvaříme pudink. Zakryjeme ho potravinovou fólií nebo mikrotenovým sáčkem, aby se na něm nevytvořil škraloup a necháme vychladnout rovněž na pokojovou teplotu.
3. Důležité je, aby máslo i pudink při šlehání měly stejnou teplotu, jinak hrozí, že se krém srazí.
4. Nejprve začneme šlehat máslo, potom přidáme pudink a vyšleháme hladkou, konzistentní směs.
5. Vanilkový krém je takto hotový. Čokoládový krém vznikne přidáním libovolného množství Nutelly.
Roláda s moderní náplní
Komu připadá máslovo-pudinkový krém moc „old-school“, může zkusit obměny podle vlastní fantazie. Roládám moc sluší například různé krémy z mascarpone, šlehačky nebo crème fraîche. Pro větší lehkost a svěžest je doplňte nasekanými kousky ovoce. Jen pozor, náplň nesmí být příliš řídká, jinak z rolády vyteče a je po radosti. Ovoce doporučuji krájet na drobno. Velké kusy jahody by sice dobře chutnaly, ale při smotávání rolády se s nimi špatně pracuje.
Navrch rolády se nebojte přidat něco, co lahodí oku a dobře chutná, třeba ovoce sušené mrazem, nasekané oříšky nebo hoblinky různých druhů čokolád.

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut
