Pajfálský knedlík je regionální specialita a pochází z podhůří Šumavy, Pošumaví a Jižních Čech. Slovo pajfálský znamená krajanský nebo “podle našeho kraje” a jedná se o hutnější kynutý knedlík často připravovaný s bramborou nebo rohlíkem. Na pohled působí obyčejně, ale je krásně vláčný a nadýchaný a hodí se ke všem typům omáček.
Jídlo “na divoko” se většinou připravovalo ze zvěřiny, ale jelikož tahle nebyla vždy dostupná, kuchaři začali používat vepřové maso, které je šťavnaté a dobře proto nese chuť různého koření. Divoká omáčka je výrazná kořenitá, voňavá a dělá se pomalu až se maso rozpadá. No a právě pajfálský knedlík je její nejlepší společník. Já jsem si jako dítě zvěřinu docela užila, protože jak náš soused na vesnici, tak můj učitel na prvním stupni základní školy byli myslivci. No a když místní lovci přitáhli nějaké to zvíře, vždycky se rozebíralo u sousedů a nějaký ten balíček jsme vždycky dostali. Dnes už je to masíčko méně dostupné.
Recept na Pajfálský knedlík a vepřové kostky na divoko
Ingredience potřebné na přípravu staročeské dvojice jídel vonících lesem
Pajfálský knedlík
- 100 g másla
- 4 vejce
- 1 žloutek
- 3/4 l mléka
- 1/4 hrnku dětské krupice
- sůl
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- slanina
- 3 housky nebo rohlíky
- hrst zelené petrželky
Vepřové kostky na divoko
- 800 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček Nového koření
- 8 kuliček pepře
- 5 kuliček jalovce
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- sádlo nebo olej
- vývar nebo voda
Postup přípravy jídla
1. Na másle orestujeme na Kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájen é pečivo a opečeme. Vsypeme zelenou petrželku a necháme vychladnout.
2. Zbytek másla utřeme do pěny se žloutkem, přidáme vejce a ostatní ingredience.
3. Vytvarujeme knedlík a zabalíme do folie.
4. Vaříme ve vařící vodě cca 1 hodinu.

5. Zatím si připravíme maso, které si nakrájíme na kostky, opečeme na rozpáleném tuku do hněda a odložíme stranou.
6. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme cukr, který necháme lehce zkaramelizovat.
7. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce orestujeme a vmícháme rajčatový protlak, promícháme.
8. Přidáme bobkový list, jalovec nové koření a celý pepř.
9. Do pánve vrátíme maso, zalijeme vývarem, osolíme a přikryté dusíme cca 1,5 hodiny do měkka.
10. Omáčku zahustíme jíškou nebo moukou rozkvedlanou ve vodě a povaříme dalších 10 minut.
11. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a octem nebo citronem.
Divoká chuť omáčky má být výrazná a plná. Knedlík na krájíme na plátky a podáváme s omáčku a masem.
Hovězí Stroganov jak ho děláme doma: Žampiony, okurka, hořčice, vývar a zakysaná smetana v jedné poctivé omáčce