Guláš je pro mě jedno z těch jídel, o kterých by se dalo mluvit hodiny. Každý ho dělá trochu jinak a každý má ten svůj „nejlepší“. Někdo přidává protlak, někdo pivo, jiný zase sází na pořádnou dávku cibule. Já ho vařím nejčastěji podle tohoto receptu, který se u nás doma osvědčil – chutná celé rodině, dokonce i dětem. Když vařím pro ně, chilli papričku vynechávám a trochu pálivého si přidáme až na talíři. V téhle verzi ale počítám i s papričkou, protože právě ona dodá guláši ten správný šmrnc.
Při vaření hovězího guláše dodržuji několik zásad, které ho dle mého dělají právě tak skvělým, jak ho milujeme:
1/ Poměr masa a cibule je 1:1.
2/ Nikdy nevynechám rajčatový protlak, dodá jídlu hloubku, pokud ho dobře zarestuji s masem. Bez zarestování by mohl zůstat kyselý.
3/ Papriku vždy přidávám do hrnce odstaveného z plotny, jinak by zhořkla.
4/ Nepřeháním to s moukou. Guláš nemá mít konzistenci husté kaše.
5/ Maso vařím pomalu a dlouho, aby dobře změklo.
Za tradiční maso na guláš se považuje hovězí kližka nebo hovězí zadní. Naprosto libové kusy masa nejsou úplně žádoucí, nicméně je na vás, které maso vám chutná. Když na to přijde, guláš se dá docela dobře uvařit i z vepřového.
Recept na pikantní hovězí guláš
Doba přípravy: 2,5 – 3,5 hodiny podle masa
Co potřebujeme
- 600 g hovězího zadního nebo kližky
- 600 g cibule
- 3–4 lžíce oleje nebo sádla (co máte raději)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžíce gulášového koření
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- 1 chilli paprička (podle chuti)
Postup přípravy pikantního hovězího guláše
1. Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Dobře s kořením promícháme a necháme asi 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
2. V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej a orestujeme na něm cibuli nakrájenou nahrubo do zlatohněda. Nemusíme opékat zprudka, aby se nepřipálila. Dobře orestovaná cibule je základ guláše a jeho chuti.
3. K cibuli přidáme maso a necháme ho zatáhnout ze všech stran. V určité fázi začne pouštět vodu, tu překonáme a počkáme, až se voda vyvaří a maso se začne lesknout tukem a hnědnout.
4. Přidáme prolisovaný česnek a protlak a krátce společně restujeme, aby protlak nezůstal kyselý.
5. Hrnec odstavíme a vmícháme papriku. Dobře promícháme. Přisypeme hladkou mouku a opět dobře promícháme.
6. Zalijeme vodou nebo vývarem, přisypeme gulášové koření a nakrájenou chilli papričku (včetně semínek pro extra pikantnost).
7. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme do změknutí masa. Pokud nezměkne ani po 3 hodinách, zřejmě jste narazili na starší kus.

Mletý guláš v hrnci: Gulášová polévka hotová raz dva
8. Po vypnutí přisypeme majoránku, promícháme a necháme s poodkrytou pokličkou alespoň 10 minut odležet.
9. Nejlépe chutná guláš druhý den, kdy se chutě prolnou a rozleží. Nezapomínejte guláš úplně nezavřít pod pokličku a pravidelně ho promíchávat během chladnutí.
Jakou přílohu zvolit ke guláši?
Tradičně se u nás guláš podává s houskovým knedlíkem. Někdo přísahá na čerstvý chleba a někdo si ho nejlépe vychutná s těstovinami. Dokonce jsem slyšela i o tom, že se dá jíst s rýží.
Nám na něm chutná nadrobno nakrájená čerstvá cibule. Dobrou chuť 🙂

Pařený kynutý houskový knedlík: Lehounký jako pára, pevný jako tradice

Pořádný bedlový guláš – houbový eintopf z bedel, které letos rostou na každé louce i pastvině
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková