Řeknete si trochu nezvyklé menu? Ale třeba ten, kdo chová králíky a má rád králičí maso, z tohoto masa připravuje zcela všechno. Moje sestra z králičího masa připravuje jakýkoliv druh masového pokrmu a je to opravdu top. Stačí všechno potřebně dochutit.
A proč jarní zelí? Protože je měkké, jemné a má sladkost mladého listu, je úplně jiné, než pozdní, zimní hlávky. Když se krátce restuje na slanině, získá nejen šťávu, ale krásně kouřové aroma a jelikož je mladé, není nutné jej dlouho dusit, jen chvíli orestovat, aby zvláčnělo. Ostrá chuť ředkviček mu přidá něco nového, co mnozí nezkusili a teprve po ochutnání této kombinace zjistí, jak je skvělá.
No a k tomu všemu si připravíme králičí karbanátky s trochou bůčku, aby maso nebylo suché, protože spojení libového masa s tučnějším bůčkem vytvoří karbanátky, které drží tvar, jsou šťavnaté a jemné. Prostě delikatesa, jak má být. Pečené brambory pak celé jídlo doplní a když je uděláme jednoduché, na obyčejný rustikální způsob, necháme zazářit zbytek jídla.
Recept na restované rané zelí, králičí karbanátky a pečené brambory
Ingredience potřebné na přípravu jídla, které voní venkovem, ale je lehké a elegantní
Restované rané zelí se slaninou a ředkvičkou
- 1 hlávka raného zelí
- 120 g anglické slaniny nebo domácí špekové slaniny
- 1 cibule
- 8 ředkviček
- 1 lžíce másla nebo sádla
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř
Králičí karbanátky s bůčkem
- 500 g mletého králičího masa
- 250 g mletého bůčku
- 1 vejce
- 1 hrst strouhanky
- 2 lžíce smetany
- 1 cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránka
- špetka drceného kmínu
- tuk na smažení (sádlo nebo olej)
Pečené brambory
- 800 g brambor
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- sůl a pepř
- volitelné: rozmarýn, česnek ve slupce, kmín
Postup přípravy menu
1. Brambory nakrájíme na měsíčky (já dělám se slupkou, pokud jsou brambory nové, jinak oloupeme).
2. Promícháme s tukem, solí a případně s bylinkami.
3. Pečemena plechu v troubě na 200 stupňů asi 40 minut do zezlátnuti.

4. Ingredience na karbanátky spojíme dohromady a směs necháme 10 minut odležet, aby strouhanka trochu nasákla.
5. Vytvarujeme spíš menší karbanátky, které smažíme v rozpáleném ruku dozlatova z obou stran. Můžeme dokončit na 8 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.

6. Připravíme si zelí. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi, aby pustila tuk. Přidáme nakrájenou nadrobno cibuli a necháme zesklovatět.
7. Zelí nakrouháme najemno a přidáme na pánev. Ochutíme solí, pepřem a cukrem.
8. Restujeme n a vyšší teplotě asi 10 minut, jen aby trochu změklo, ale zůstalo svěží.
9. Nakonec vmícháme na tenké kolečka nakrájené ředkvičky.
10. Můžeme dochutit 1 lžičkou octa nebo citronové šťávy.

Servírování
Zelí je dobré podávat teplé, ihned po přípravě. Na talíř dáme zelí, na to nebo vedle pár horkých karbanátků a kolem upečené brambory.