Řeknete si trochu nezvyklé menu? Ale třeba ten, kdo chová králíky a má rád králičí maso, z tohoto masa připravuje zcela všechno. Moje sestra z králičího masa připravuje jakýkoliv druh masového pokrmu a je to opravdu top. Stačí všechno potřebně dochutit.

A proč jarní zelí? Protože je měkké, jemné a má sladkost mladého listu, je úplně jiné, než pozdní, zimní hlávky. Když se krátce restuje na slanině, získá nejen šťávu, ale krásně kouřové aroma a jelikož je mladé, není nutné jej dlouho dusit, jen chvíli orestovat, aby zvláčnělo. Ostrá chuť ředkviček mu přidá něco nového, co mnozí nezkusili a teprve po ochutnání této kombinace zjistí, jak je skvělá.

No a k tomu všemu si připravíme králičí karbanátky s trochou bůčku, aby maso nebylo suché, protože spojení libového masa s tučnějším bůčkem vytvoří karbanátky, které drží tvar, jsou šťavnaté a jemné. Prostě delikatesa, jak má být. Pečené brambory pak celé jídlo doplní a když je uděláme jednoduché, na obyčejný rustikální způsob, necháme zazářit zbytek jídla.

Recept na restované rané zelí, králičí karbanátky a pečené brambory

Ingredience potřebné na přípravu jídla, které voní venkovem, ale je lehké a elegantní

Restované rané zelí se slaninou a ředkvičkou

  • 1 hlávka raného zelí
  • 120 g anglické slaniny nebo domácí špekové slaniny
  • 1 cibule
  • 8 ředkviček
  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř

Králičí karbanátky s bůčkem

  • 500 g mletého králičího masa
  • 250 g mletého bůčku
  • 1 vejce
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 lžíce smetany
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka
  • špetka drceného kmínu
  • tuk na smažení (sádlo nebo olej)

Pečené brambory

  • 800 g brambor
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • sůl a pepř
  • volitelné: rozmarýn, česnek ve slupce, kmín

Postup přípravy menu

1. Brambory nakrájíme na měsíčky (já dělám se slupkou, pokud jsou brambory nové, jinak oloupeme).

2. Promícháme s tukem, solí a případně s bylinkami.

3. Pečemena plechu v troubě na 200 stupňů asi 40 minut do zezlátnuti.

Brambory ochutíme a upečeme dozlatova.
Foto: cooky.cz, Brambory ochutíme a upečeme dozlatova.

4. Ingredience na karbanátky spojíme dohromady a směs necháme 10 minut odležet, aby strouhanka trochu nasákla.

5. Vytvarujeme spíš menší karbanátky, které smažíme v rozpáleném ruku dozlatova z obou stran. Můžeme dokončit na 8 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.

Ze směsi vytvarujeme karbanátky a osmažíme na tuku.
Foto: cooky.cz, Ze směsi vytvarujeme karbanátky a osmažíme na tuku.

6. Připravíme si zelí. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi, aby pustila tuk. Přidáme nakrájenou nadrobno cibuli a necháme zesklovatět.

7. Zelí nakrouháme najemno a přidáme na pánev. Ochutíme solí, pepřem a cukrem.

8. Restujeme n a vyšší teplotě asi 10 minut, jen aby trochu změklo, ale zůstalo svěží.

9. Nakonec vmícháme na tenké kolečka nakrájené ředkvičky.

10. Můžeme dochutit 1 lžičkou octa nebo citronové šťávy.

Zelí restujeme pouze chviličku, rané zelí je ihned měkké.
Foto: cooky.cz, Zelí restujeme pouze chviličku, rané zelí je ihned měkké.

Servírování

Zelí je dobré podávat teplé, ihned po přípravě. Na talíř dáme zelí, na to nebo vedle pár horkých karbanátků a kolem upečené brambory.

Obrázek receptu na Uzené maso s pekingským zelím - rychlá večeře

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest