Velikonoce se pomalu blíží a proto se dnes podíváme na šest druhů předkrmů a jednohubek, ve kterých hrají hlavní roli vajíčka. Vejce byla od nepaměti považována za symbol života, plodnosti a ochrany, na Velikonoce se také tradičně barví, zdobí a následně darují koledníkům jako symbol zdraví a hojnosti.

Velikonoce jsou oslavou jara, probouzející se přírody a nového začátku. Zvyky spojené s tímto svátkem se v průběhu času proměnily, ale vejce v různých podobách zůstávají neodmyslitelnou součástí velikonočního stolu. Ať už slavíte poctivě podle tradic nebo si Velikonoce užíváte jen symbolicky, tyto rychlé a chutné recepty se vám budou hodit.

Recept na Vaječné jednohubky spojených se svátky jara

1. Recept na vaječné tučňáky

Ingredience na jednohubky

  • 8 křepelčích vajec
  • sardinky z konzervy
  • mrkev
  • majonéza
  • černé olivy

Postup přípravy

Vajíčka uvaříme na tvrdo, rozkrojíme na půl vodorovně, vydlábneme žloutek, který smícháme se sardinkami, naplníme zpět do bílků a slepíme. Dle obrázku udělme tučňáky. Křídla uděláme z půlky olivy přilepených majonézou.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na jednohubky ve tvaru tučňáků

2. Recept na jednohubky z rajčat ve tvaru hlavy

Ingredience na pochoutky

  • 2 vejce
  • 100 g sýru
  • 2 stroužky česneku
  • rajčata
  • černé olivy
  • sladká paprika
  • majonéza

Postup na jednohubky

Vajíčka uvaříme natvrdo, žloutky vyndáme k jinému použití. Bílky a sýr hrubě nastrouháme a smícháme s prolisovným česnekem. Rajčata překrojíme vodorovně, vydlabeme a naplníme sýrovo-vaječno-česnekovou náplní. Spojíme a dozdobíme dle obrázku majonézou, kousky oliv a rajčat.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na jednohubky z vajec ve tvaru hlavy

3. Recept na skřítkové vaječnéá kuřátka

Suroviny na kuřátka

  • 3 vejce
  • majonéza
  • kaviár
  • paprika

Postup přípravy kuřátek

Vejce uvaříme na tvrdo, rozkrojíme svisle, žloutek v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme lžičku majonézy, směs naplníme do bílků a dle obrázku dozdobíme kaviárem, červenou paprikou a majonézou.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na vaječná kuřátka
Obrázek receptu na Nivovou pomazánku s česnekem - výbornou svačinku

Nivová pomazánka s česnekem – výborná svačinka i zajímavé pohoštění na oslavách

4. Salátové vaječné jednohubky

Suroviny na vaječno-sýrové jednohubky v salátu

  • 2 vejce
  • 100 g sýra
  • 2 stroužky česneku
  • majonéza
  • sladká paprika
  • hlávkový salát

Postup přípravy

Vejce uvaříme na tvrdo. Smícháme hrubě nastrouhaná vajíčka a hrubě nastrouhaný sýr s prolisovaným česnekem a lžičkou majonézy. Červenou papriku nakrájíme na delší proužky. Použijeme menší listy zeleného salátu, na který navrstvíme pomazánku a přiložíme proužek papriky, list salátu zabalíme a odstraníme stopku. každý list šikmo rozkrojíme na dvě části.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na vaječné jednohubky v listu salátu

5. Koprové toasty se sýrem

Surovina na toasty se sýrem

  • kopr
  • smetanový sýr
  • 6 ks toastů
  • losos
  • okurka
  • sezam
Obrázek receptu na budapešťskou pomazánku.

Budapešťská pomazánka: Krémová delikatesa plná chutí a historie

Postup přípravy

Vezmeme svazek kopru, odstraníme stopky a nakrájíme jej drobně. V misce jej rozmícháme se smetanovým sýrem. Okraje toastů do rovna odkrojíme. Polovinu toastů namažeme koprovým sýrem a obložíme plátky lososa. Přiklopíme druhou polovinou toastů.

Okurku nakrájíme na dlouhé tenké plátky, ty pak zmenšíme na poloviční a vrch toastu znovu namažeme sýrem s koprem a obložíme okurkou, okraje zarovnáme a prázdný vrch dalšího toastu znovu namažeme a obložíme okurkou.

Tak máme spojeny všechny plátky toustů a na vrchu i vespod jsou plátky okurky, sendvič rozkrojíme koso od rohu k rohu všechny hrany namažeme sýrem, pokládáme na nejdelší stranu a hrany sypeme sezamem.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na Pyramidy s okurkou, sýrem a koprem

6. Srdce z vajec, sýra , kuřecího masa a granátového jablka

Ingredience na granátové srdce

  • 300 g do měkka uvařených kuřecích plátků kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky cukru, 1/3 lžičky soli, 1 lžička jablečného nebo vinného octa
  • 100 ml horké vody
  • 5 vajec
  • 100 g sýra
  • černý pepř
  • 2 lžičky majonézy
  • 1-2 granátová jablka
  • bílky z vajec
  • sýr
Obrázek receptu na chleba z červené řepy a pomazánku z červené řepy.

Domácí chleba s červenou řepou a brusinkami a k tomu připravujeme pomazánku z červené řepy s křenem

Postup přípravy slaného srdíčka s grantovým jablkem

Vejce uvaříme na tvrdo. Červenou cibuli nakrájíme drobně, přidáme cukr, sůl, ocet a zalijeme horkou vodou, Necháme odstát 10 minut. Kuřecí řízky nakrájíme drobně, V misce rozmícháme s hrubě nastrouhanými vajíčky a sýrem (bílek z jednoho vajíčka si necháme na zdobení), přidáme přecezenou cibuli, pepř, majonézu. Směs přendáme na talíř a vytvarujeme srdce. Celé srdce posypeme kuličkami z granátového jablka, ozdobíme odloženým a nastrouhaným bílkem a 2 proužky sýru. Jednu stranu srdce ozdobíme nastrouhaným sýrem.

Obrázek receptu na 6 krát vaječný předkrm, jednohubky nejen na svátky jara
Zdroj: LeckermitAnnet, Recept na červené srdíčko z granátového jablka, kuřecího masa, sýra a vajec.

K Velikonocům patří nejen plněná vajíčka a vajíčkový salát, ale i velikonoční nádivka, beránek a mazanec, často podávané s vajíčky.

Pečené kuře s bramborovou kaší a nádivkou

Křehké pečené kuře s nádivkou: Víkendová pečínka na vašem stole

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest