Velikonoce se pomalu blíží a proto se dnes podíváme na šest druhů předkrmů a jednohubek, ve kterých hrají hlavní roli vajíčka. Vejce byla od nepaměti považována za symbol života, plodnosti a ochrany, na Velikonoce se také tradičně barví, zdobí a následně darují koledníkům jako symbol zdraví a hojnosti.
Velikonoce jsou oslavou jara, probouzející se přírody a nového začátku. Zvyky spojené s tímto svátkem se v průběhu času proměnily, ale vejce v různých podobách zůstávají neodmyslitelnou součástí velikonočního stolu. Ať už slavíte poctivě podle tradic nebo si Velikonoce užíváte jen symbolicky, tyto rychlé a chutné recepty se vám budou hodit.
Recept na Vaječné jednohubky spojených se svátky jara
1. Recept na vaječné tučňáky
Ingredience na jednohubky
- 8 křepelčích vajec
- sardinky z konzervy
- mrkev
- majonéza
- černé olivy
Postup přípravy
Vajíčka uvaříme na tvrdo, rozkrojíme na půl vodorovně, vydlábneme žloutek, který smícháme se sardinkami, naplníme zpět do bílků a slepíme. Dle obrázku udělme tučňáky. Křídla uděláme z půlky olivy přilepených majonézou.
2. Recept na jednohubky z rajčat ve tvaru hlavy
Ingredience na pochoutky
- 2 vejce
- 100 g sýru
- 2 stroužky česneku
- rajčata
- černé olivy
- sladká paprika
- majonéza
Postup na jednohubky
Vajíčka uvaříme natvrdo, žloutky vyndáme k jinému použití. Bílky a sýr hrubě nastrouháme a smícháme s prolisovným česnekem. Rajčata překrojíme vodorovně, vydlabeme a naplníme sýrovo-vaječno-česnekovou náplní. Spojíme a dozdobíme dle obrázku majonézou, kousky oliv a rajčat.
3. Recept na skřítkové vaječnéá kuřátka
Suroviny na kuřátka
- 3 vejce
- majonéza
- kaviár
- paprika
Postup přípravy kuřátek
Vejce uvaříme na tvrdo, rozkrojíme svisle, žloutek v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme lžičku majonézy, směs naplníme do bílků a dle obrázku dozdobíme kaviárem, červenou paprikou a majonézou.

Nivová pomazánka s česnekem – výborná svačinka i zajímavé pohoštění na oslavách
4. Salátové vaječné jednohubky
Suroviny na vaječno-sýrové jednohubky v salátu
- 2 vejce
- 100 g sýra
- 2 stroužky česneku
- majonéza
- sladká paprika
- hlávkový salát
Postup přípravy
Vejce uvaříme na tvrdo. Smícháme hrubě nastrouhaná vajíčka a hrubě nastrouhaný sýr s prolisovaným česnekem a lžičkou majonézy. Červenou papriku nakrájíme na delší proužky. Použijeme menší listy zeleného salátu, na který navrstvíme pomazánku a přiložíme proužek papriky, list salátu zabalíme a odstraníme stopku. každý list šikmo rozkrojíme na dvě části.
5. Koprové toasty se sýrem
Surovina na toasty se sýrem
- kopr
- smetanový sýr
- 6 ks toastů
- losos
- okurka
- sezam

Budapešťská pomazánka: Krémová delikatesa plná chutí a historie
Postup přípravy
Vezmeme svazek kopru, odstraníme stopky a nakrájíme jej drobně. V misce jej rozmícháme se smetanovým sýrem. Okraje toastů do rovna odkrojíme. Polovinu toastů namažeme koprovým sýrem a obložíme plátky lososa. Přiklopíme druhou polovinou toastů.
Okurku nakrájíme na dlouhé tenké plátky, ty pak zmenšíme na poloviční a vrch toastu znovu namažeme sýrem s koprem a obložíme okurkou, okraje zarovnáme a prázdný vrch dalšího toastu znovu namažeme a obložíme okurkou.
Tak máme spojeny všechny plátky toustů a na vrchu i vespod jsou plátky okurky, sendvič rozkrojíme koso od rohu k rohu všechny hrany namažeme sýrem, pokládáme na nejdelší stranu a hrany sypeme sezamem.
6. Srdce z vajec, sýra , kuřecího masa a granátového jablka
Ingredience na granátové srdce
- 300 g do měkka uvařených kuřecích plátků kuřecího masa
- 1 cibule
- 1/2 lžičky cukru, 1/3 lžičky soli, 1 lžička jablečného nebo vinného octa
- 100 ml horké vody
- 5 vajec
- 100 g sýra
- černý pepř
- 2 lžičky majonézy
- 1-2 granátová jablka
- bílky z vajec
- sýr

Domácí chleba s červenou řepou a brusinkami a k tomu připravujeme pomazánku z červené řepy s křenem
Postup přípravy slaného srdíčka s grantovým jablkem
Vejce uvaříme na tvrdo. Červenou cibuli nakrájíme drobně, přidáme cukr, sůl, ocet a zalijeme horkou vodou, Necháme odstát 10 minut. Kuřecí řízky nakrájíme drobně, V misce rozmícháme s hrubě nastrouhanými vajíčky a sýrem (bílek z jednoho vajíčka si necháme na zdobení), přidáme přecezenou cibuli, pepř, majonézu. Směs přendáme na talíř a vytvarujeme srdce. Celé srdce posypeme kuličkami z granátového jablka, ozdobíme odloženým a nastrouhaným bílkem a 2 proužky sýru. Jednu stranu srdce ozdobíme nastrouhaným sýrem.
K Velikonocům patří nejen plněná vajíčka a vajíčkový salát, ale i velikonoční nádivka, beránek a mazanec, často podávané s vajíčky.
