Švestky neodmyslitelně patří do české a moravské gastronomie. Vyrábíme z nich povidla, slivovici a hlavně pečeme koláče. Místo buchty na plech zkuste upéct švestkové koláčky – ikonické sladké pečivo tradičního posvícení. S tímto receptem nebudeme čekat, než těsto vykyne. Sice zaděláme kvásek jako obvykle, tím ale podobnost s kynutým těstem končí. Odpočinek v teple se nekoná. Oproti kynutému pečivu to ušetří dost času. Pečeme totiž nekynuté koláče.
V nekynutém těstě funguje droždí spíše jako kypřidlo. Získáme tak jemné těsto nadýchanější než třeba linecké, zároveň ale ne úplně obláčkově lehké. Bude hutnější, třeba jako bábovka. Na švestkové koláče se hodí přímo skvěle. Drobenka navrchu švestek je pomyslná třešnička na dortu a perfektně dokresluje celou kombinaci chutí.
Recept na nekynuté švestkové koláče
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 lžíce moučkového cukru
- ¾ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka (cca 250 ml)
- 1 kostka droždí (cca 42 g čerstvého)
- švestky (cca 500 g – dle potřeby na obložení koláčků)
- 1 vejce (na potření okrajů)
- drobenka (máslo, hrubá mouka, cukr – recept níže v článku)
Postup přípravy nekynutých švestkových koláčů
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a nasypeme lžíci cukru. V teple necháme 10 minut vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, pudink, olej, a žloutky. Vypracujeme pružné, nelepivé těsto.
3. Místo kynutí začneme hned tvořit jednotlivé koláče, množství vystačí na 15–20 kusů.
4. Na koláče poklademe rozpůlené švestky a posypeme drobenkou. (Recept na drobenku včetně vychytávek, které ji dovedou k dokonalosti, najdete níže v článku).
5. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20 minut.
Posviťte si na drobenku, vyplatí se to!
Bez drobenky je požitek z koláčů nejméně poloviční. Klasikou z cukru, mouky a másla nezkazíte vůbec nic. Ale můžete ji ještě trochu vylepšit a tím koláčům dodat ještě větší šmrnc.

Pravé valašské frgály: Tradiční koláče s duší Moravy
Základní ingredience na drobenku:
- 2 díly polohrubé mouky
- 2 díly cukru (krupice nebo krystal)
- 1 díl másla (studeného)
Čím vylepšit drobenku
- Skořice: Švestky a skořice patří rozhodně k sobě. Skořice je hřejivé koření, které podporuje spalování kalorií (hurá), celkově prohřívá a zvýrazňuje přirozenou sladkost pokrmů. Přidejte jí špetku do drobenky.
- Hřebíček a perníkové koření: Perník a švestky k sobě patří. Dejte trochu koření do perníku do drobenky a užijte si toto jedinečné spojení.
- Ořechy: Mleté mandle nebo lískové ořechy, kterými nahradíte část mouky dodají drobence výraznější chuť pražených oříšků. Plátky mandlí navrchu přidají nejen chuť, ale také působivější vzhled.
- Kokos: Trocha kokosu v drobence přidá nečekaný exotický nádech.
- Ovesné vločky: Vnesou do drobenky více křupavosti.
- Špetka soli: Sůl funguje jako zvýrazňovač chuti. Zní to možná paradoxně, ale se špetkou soli vynikne sladkost drobenky ještě víc.

Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou: Sladká lahůdka plná chutí

Kynuté borůvkové knedlíky: Nestárnoucí česká klasika v pár jednoduchých krocích
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková