Pečení masa v alobalu je trik, který zaručí, že maso zůstane šťavnaté a měkké. Díky použití sádla a másla se tento efekt ještě umocňuje. Předností tohoto receptu navíc je, že je maso poměrně rychle hotové. Doba pečení se dá využít k přípravě přílohy, takže se vším všudy budete hotovi do hodiny. Díky tomu se toto jídlo u nás osvědčilo jako rychlá a vydatná večeře.
Ke kotletě se hodí nejlépe brambory s máslem a čerstvou pažitkou. Většinou připravím i lehký zeleninový salát, který zlepší celkový dojem z jinak trochu těžšího jídla na noc a zároveň dodá vlákninu. A když nemám čerstvou zeleninu, sáhnu do spíže pro zavařenou zeleninu nebo čalamádu. Tentokrát přišel k chuti rychlý salát z pekingského zelí.
Recept na zapečenou kotletu se šunkou a sýrem v alobalu
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme na jednu porci
- 1 ks vepřové kotlety (cca 150–200 g)
- 1 plátek másla
- 1 plátek sádla
- 2 plátky šunky
- 2 plátky tvrdého sýra
- ½ větší cibule
- sůl, pepř podle chuti
- grilovací koření (dle chuti)
- trocha vody na podlití (cca 30–50 ml)
Postup přípravy zapečené kotlety v alobalu
1. Kotletu očistíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
2. Na alobal položíme plátek másla, plátek sádla a na to kotletu.
3. Přidáme šunku, sýr a cibuli nakrájenou na kolečka. Navrch opět plátek másla a sádla a celé posypeme kořením.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu
4. Zabalíme do alobalu a vložíme do pekáčku nebo na plech. Podlijeme trochou vody a dáme péct napřed na 20 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 100 °C a pečeme dalších 20 minut.
5. Mezitím si oloupeme a uvaříme brambory, které promícháme s máslem a posypeme pažitkou. Stihneme i lehký zeleninový salát.
Tipy k receptu
Místo obyčejné šunky můžete vzít prosciutto a místo obyčejného eidamu mozzarellu. Vytvoříte tak jídlo s lehce středomořským nádechem.
Grilovací koření není podmínkou, klidně ho nahraďte uzenou paprikou, tymiánem, rozmarýnem nebo česnekem.
