Máte chuť na něco skutečně výjimečného? Pak zapomeňte na zbytečné řeči a pojďme rovnou do akce! Připravíme si chutné jehněčí kotletky podávané s extrémně aromatickými pečenými bramborami. Jehněčí kotlety s bramborem jsou skvělým pokrmem, který kombinuje jemné a šťavnaté maso s křupavými a chutnými bramborami.
Začneme přípravou pečených brambor a marinováním kotlet
Začneme tím, že brambory obalíme ve směsi sladké papriky, soli, pepře, sušeného tymiánu a nasekaného česneku. Pokapeme olivovým olejem a přidáme čerstvý rozmarýn. Po té je dáme na plech/pekáček, do kterého přilijeme trošku vody a bílého vína. Pečeme v troubě při 180 stupních, dokud nejsou krásně zlatavé.
Dále si připravíme marinádu z rozdrcených mátových lístků, česneku, olivového oleje, červeného vína, čerstvé šťávy z pomerančů a medu. V marinádě necháme jehněčí kotletky odpočívat – ideálně přes noc pro maximální chuťový zážitek. Jakmile jsou brambory hotové, kotletky opečeme na pánvi s olivovým olejem a máslem, přidáme sůl, pepř a zbylé červené víno a necháme je odpočinout, aby se šťávy krásně propojily. Tento pokrm je nejen lahodný, ale i mimořádně elegantní, a zaručeně potěší vaše chuťové buňky.

Recept na šťavnaté, marinované jehněčí kotlety s pečeným bramborem v troubě
Potřebné vybavení
- Pekáč
 
Suroviny
- 6 jehněčích kotlet
 - 2 avokáda
 - 1 rajče
 - 1 limetka
 - 1 stroužek česneku
 - 1/2 červené cibule
 - 1 feferonka
 - kmín
 - trochu extra panenského olivového oleje
 
Na marinádu:
- 5 lístků čerstvé máty
 - 115 mililitrů olivového oleje
 - 2 stroužky česneku
 - 100 mililitrů pomeranče
 - 100 mililitrů vína demisec
 - 1/2 lžičky medu
 - 10 gramů másla
 - 1 snítka rozmarýnu
 - 40 mililitrů červeného vína
 - sůl a pepř na dochucení
 
Na přílohu:
- 4 brambory
 - 5 stroužků česneku
 - 50 mililitrů bílého vína
 - 4 snítky rozmarýnu
 - 1/2 lžičky sušeného tymiánu
 - 1 lžičky sladké papriky
 
Postup
Příprava brambor:
- Brambory vložte do hluboké mísy.
 - Smíchejte sladkou papriku, sůl, pepř a suchý tymián. Česnek nasekejte najemno.

Obrázek: Youtube, Příprava brambor na pokrm
 - Brambory pokapejte olivovým olejem a dobře promíchejte s připravenou směsí koření, čerstvým rozmarýnem a nasekaným česnekem.

Obrázek: Youtube, Příprava brambor ke kotletám
 - Přendejte brambory na plech a do jednoho rohu přidejte trochu vody a bílé víno.
 - Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vložte plech s brambory dovnitř.
 - Když jsou brambory téměř hotové, přesuňte je na horní polici trouby a zapněte funkci grilu, nebo zvýšte teplotu, aby se brambory krásně zapečely a získaly křupavou kůrku.
 
Příprava marinády pro jehněčí kotlety:
- Lístky máty dobře rozdrťte spolu s česnekem a přidejte olivový olej.

Obrázek: Youtube, Marináda na jehněčí kotlety
 - Jehněčí kotlety potřete touto směsí.

Obrázek: Youtube, Příprava jehněčích kotlety
 - Přidejte 100 ml červeného vína, čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů a trochu medu.

Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety a červené víno
 - Zakryjte jehněčí kotlety fólií a nechte je marinovat v lednici, dokud se brambory pečou. Pro ještě lepší chuť je nejlepší nechat kotlety marinovat přes noc.

Obrázek: Youtube, Maso marinované v omáčce
 - Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 15 ml olivového oleje a trochu másla.
 - Jehněčí kotlety opékejte z každé strany asi 2–3 minuty, dokud nejsou zlatavé. Okořeňte solí a pepřem.
 - Přidejte zbylé červené víno do pánve a nechte chvíli vařit.

Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety s bramborem
 - Po smažení nechte kotlety odpočinout asi 5 minut, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
 - Jehněčí kotlety podávejte s pečenými bramborami.
 
						
				
				
						
							





