Máte chuť na něco skutečně výjimečného? Pak zapomeňte na zbytečné řeči a pojďme rovnou do akce! Připravíme si chutné jehněčí kotletky podávané s extrémně aromatickými pečenými bramborami. Jehněčí kotlety s bramborem jsou skvělým pokrmem, který kombinuje jemné a šťavnaté maso s křupavými a chutnými bramborami.
Začneme přípravou pečených brambor a marinováním kotlet
Začneme tím, že brambory obalíme ve směsi sladké papriky, soli, pepře, sušeného tymiánu a nasekaného česneku. Pokapeme olivovým olejem a přidáme čerstvý rozmarýn. Po té je dáme na plech/pekáček, do kterého přilijeme trošku vody a bílého vína. Pečeme v troubě při 180 stupních, dokud nejsou krásně zlatavé.
Dále si připravíme marinádu z rozdrcených mátových lístků, česneku, olivového oleje, červeného vína, čerstvé šťávy z pomerančů a medu. V marinádě necháme jehněčí kotletky odpočívat – ideálně přes noc pro maximální chuťový zážitek. Jakmile jsou brambory hotové, kotletky opečeme na pánvi s olivovým olejem a máslem, přidáme sůl, pepř a zbylé červené víno a necháme je odpočinout, aby se šťávy krásně propojily. Tento pokrm je nejen lahodný, ale i mimořádně elegantní, a zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Recept na šťavnaté, marinované jehněčí kotlety s pečeným bramborem v troubě
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
- 6 jehněčích kotlet
- 2 avokáda
- 1 rajče
- 1 limetka
- 1 stroužek česneku
- 1/2 červené cibule
- 1 feferonka
- kmín
- trochu extra panenského olivového oleje
Na marinádu:
- 5 lístků čerstvé máty
- 115 mililitrů olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 100 mililitrů pomeranče
- 100 mililitrů vína demisec
- 1/2 lžičky medu
- 10 gramů másla
- 1 snítka rozmarýnu
- 40 mililitrů červeného vína
- sůl a pepř na dochucení
Na přílohu:
- 4 brambory
- 5 stroužků česneku
- 50 mililitrů bílého vína
- 4 snítky rozmarýnu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžičky sladké papriky
Postup
Příprava brambor:
- Brambory vložte do hluboké mísy.
- Smíchejte sladkou papriku, sůl, pepř a suchý tymián. Česnek nasekejte najemno.
Obrázek: Youtube, Příprava brambor na pokrm
- Brambory pokapejte olivovým olejem a dobře promíchejte s připravenou směsí koření, čerstvým rozmarýnem a nasekaným česnekem.
Obrázek: Youtube, Příprava brambor ke kotletám
- Přendejte brambory na plech a do jednoho rohu přidejte trochu vody a bílé víno.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vložte plech s brambory dovnitř.
- Když jsou brambory téměř hotové, přesuňte je na horní polici trouby a zapněte funkci grilu, nebo zvýšte teplotu, aby se brambory krásně zapečely a získaly křupavou kůrku.
Příprava marinády pro jehněčí kotlety:
- Lístky máty dobře rozdrťte spolu s česnekem a přidejte olivový olej.
Obrázek: Youtube, Marináda na jehněčí kotlety
- Jehněčí kotlety potřete touto směsí.
Obrázek: Youtube, Příprava jehněčích kotlety
- Přidejte 100 ml červeného vína, čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů a trochu medu.
Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety a červené víno
- Zakryjte jehněčí kotlety fólií a nechte je marinovat v lednici, dokud se brambory pečou. Pro ještě lepší chuť je nejlepší nechat kotlety marinovat přes noc.
Obrázek: Youtube, Maso marinované v omáčce
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 15 ml olivového oleje a trochu másla.
- Jehněčí kotlety opékejte z každé strany asi 2–3 minuty, dokud nejsou zlatavé. Okořeňte solí a pepřem.
- Přidejte zbylé červené víno do pánve a nechte chvíli vařit.
Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety s bramborem
- Po smažení nechte kotlety odpočinout asi 5 minut, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
- Jehněčí kotlety podávejte s pečenými bramborami.