Paella je typické španělské aromatické jídlo, jehož hlavní surovinou je rýže. Paella pravděpodobně vznikla v 15. století v oblasti Valencie jako venkovské jídlo a postupem času se stala ikonou španělské kuchyně. Paella existuje v mnoha variantách, které kombinují různé ingredience, od mořských plodů až po zeleninu a maso. Díky své univerzálnosti a bohatým chutím si získala kulinářská srdce po celém světě.
Název „paella“ pochází z latinského slova patella, označujícího širokou plochou pánev, ve které se paella tradičně připravuje. Základní druhy paelly zahrnují Paella Valencia (s králičím nebo kuřecím masem), Paella de Mariscos (s mořskými plody), Paella Mixta (kombinace masa a mořských plodů) a vegetariánskou paellu. Dnes si vyzkoušíme připravit Paellu Mixta, která spojuje mořské krevety s kuřecími stehny
Recept na Paellu s kuřecím masem, krevetami a Chorizo klobásou
Ingredience na přípravu
- 20 ks krevet
- 70 g kuřecích stehen
- 100 g Chorizo klobásy
- 400 ml loupaných rajčat z konzervy
- 4 kávové lžičky koření na Paellu (například Zelpak)
- 1 velká cibule
- 1 velká červená paprika
- olivový olej
- 1 kávová lžička soli
- 400 ml vody
- 150 ml kulatozrnné rýže
- 150 g hrášku
- zelená petrželová ňat
Postup
1. Na olivovém oleji krátce restujeme očištěné krevety a následně vyndáme na talíř.
2. Na stejné pánvi restujeme kuřecí maso a taky jej vyndáme stranou.
3. Na stejné pánvi restujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájenou červenou papriku, následně pak Chorizo klobásu nakrájenou na kolečka.
4. Přidáme koření Zelpak, rajčata z konzervy a zalijeme horkou vodou. Promícháme a přivedeme k varu.
5. Poté přidáváme do pánve maso, krevety a rýži a vaříme do polovičního změknutí rýže na mírném ohni.
6. Poté přidáme zelený hrášek a pomalu vaříme než rýže pohltí celou tekutinu.
7. Nakonec posypeme zelenou petrželkou a na dochucení podáváme s citrónem, aby si každý mohl dokyselit podle své chutě.
Tipy na přípravu
Aby se vám rýže vařila rovnoměrně, používejte na vaření pokrmu širokou pánev. Ideální je litinová pánev s tlustým dnem a vařit na mírném plameni. Nikdy během vaření rýži nemíchejte, stejně, jako když připravujete rýži jako přílohu. Použijte trochu šafránu, ten dodá Paelle charakteristickou barvu a vůni.