Závin patří mezi nejoblíbenější pečené dezerty české kuchyně. Každý zná jeho typickou podobu – křehké listové nebo kynuté těsto ukrývající lahodnou náplň, po upečení provoní celý domov. Jeho historie sahá až do dob rakousko-uherské monarchie, kdy se hojně pekl také jako slavnostní moučník.
Dnes je ale oblíbený zejména díky snadné přípravě a skvělé chuti. Závin často označujeme také jako štrúdl a může mít mnoho různých náplní. Minimálně tři ze čtyř následujících variant patří mezi ty nejoblíbenější: náplň maková, ořechová, jablečná, my navíc přidáme náplň višňovou. Pojďme si společně ukázat přípravu tradičního závinu, náplň necháme na vás. Nebo rovnou zkuste všechny čtyři, na velký plech se vejdou najednou.
Recept na křehký závin s různými náplněmi dle chuti každého z nás
Ingredience pro přípravu těsta
- 600 ml teplé vody
- 40 g čerstvého nebo 12 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 1 kg hladké mouky
- 110 ml oleje na těsto a 70 ml oleje na potahování
Ingredience pro přípravu makové náplně
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru
- 2 lžíce krupice
- 3 lžíce džemu
- 300 ml mléka
Ingredience pro přípravu ořechové náplně
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 5 lžic džemu
- 100 ml mléka
- 2 lžíce krupice
Ingredience pro přípravu jablečné náplně
- 4 velká jablka
- 100 g cukru
- 2 lžíce krupice
- 5 g skořice
- 10 g vanilkového cukru
Ingredience pro přípravu višňové náplně
- 400 g višní nebo třešní
- 150 g cukru
- 8 lžic krupice
Postup přípravy náplní
1. Nejdříve si připravíme náplně a dáme si v hrnci zahřívat 400 ml vody.
2. Do mletého máku i do mletých ořechů přisypeme odpovídající množství cukru a promícháme.
3. Nyní opět do obou misek přidáme džem a krupici dle množství uvedeného výše a dobře promícháme.
4. Asi 250 ml ohřátého mléka nalijeme k makové náplni a promícháme.
5. Do ořechové náplně ve dvou dávkách nalijeme přidělené ohřáté mléko a pokaždé promícháme.
6. Mělo by nám zbýt 50 ml mléka do makové náplně, které přilijeme později, když maková náplň zhoustne.
7. Do mísy k vypeckovaným višním přidáme cukr, promícháme a necháme odstát.
8. Na jablečnou náplň oloupeme a nastrouháme jablka do mísy.
9. K nastrouhaným jablkům přidáme cukr, krupici, vanilkový cukr a skořici. Promícháme a necháme odstát.
10. Třešně nyní rozmixujeme, přidáme 3 lžíce krupice a promícháme.
Příprava těsta
1. Do velké mísy dáme cukr, 200 ml teplé vody a droždí.
2. Smícháme, přilijeme zbytek vody a 70 ml oleje.
3. Dále přidáme mouku a uprostřed mouky uděláme prohlubeň, do které nasypeme sůl.
4. Vše promícháme a vypracujeme těsto, dokud se suroviny nespojí a potom přidáme dalších 30 ml oleje.
5. Pokračujeme v hnětení a poté přilijeme ještě 20 ml oleje a opět hněteme.
6. Vytvarujeme kouli těsta, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
7. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části a každou vytvarujeme do koule.
8. Pracovní plochu potřeme olejem a vyskládáme koule z těsta, které trochu dlaní rozplácneme.
9. Každý kus těsta ještě potřeme olejem, přikryjeme je sáčkem a necháme ještě 30 minut kynout.
10. Nyní na olejem potřené pracovní ploše roztaháme těsto pod celofánem do plátu, odstraníme celofán, potřeme olejem a opět překryjeme celofánem.
11. Pokračujeme v roztahování těsta a měl by nám vzniknout velký tenký plát.
12. Na těsto naneseme makovou náplň, kterou doředíme mlékem a zamotáme to závinu.
13. Takto připravíme i zbytek závinů s náplněmi a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
14. Ještě potřeme rozšlehaným žloutkem s 1 lžící mléka, záviny propícháme párátkem a vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme dozlatova.
15. Můžeme nakonec posypat moučkovým cukrem.
Historie závinu
O původu závinu toho lze říct mnoho, ale jedno je jasné. Kořeny má s největší pravděpodobností v Rakousku, kde ho již během 17. století pekli místní kuchaři. Ti si pravděpodobně recept přivezli z cest po Osmanské říši, respektive přivezli recept na baklavu a upravili si ho podle sebe s dostupných surovin.
