Cože? Low carb knedlíky – to jde? Ano, jde! Podle tohoto receptu to zvládnete doma za pár minut, pokud máte mikrovlnku. A protože guláš nezahustíme, bude taky low carb. A všechno to dohromady bude chutnat perfektně. Čistokrevní milovníci guláše, mezi které patří i můj manžel, potvrdí, že guláš podle tohoto receptu se mezi ostatními gulášovými recepty neztratí. Připravte se jen na trochu řidší konzistenci. Ta nesedne každému, záleží na osobních chuťových preferencích.
V názvu a rozpisu surovin najdete vepřové maso, nicméně nic vám nebrání použít tradiční gulášové hovězí, případně i krůtí nebo zvěřinu. Na knedlík si připravte mandlovou mouku, pro kterou možná budete muset do speciální prodejny. Lze použít i pohankovou mouku. Jogurt použijte ideálně řecký, je totiž hustější. Kdybyste náhodou neměli, vezměte Lučinu nebo Gervais.
Recept na vepřový guláš s jogurtovým knedlíkem
Doba přípravy: 90 minut (podle masa)
Co potřebujeme
Guláš:
- 1 kg vepřového masa (plec, kýta)
- 1 kg cibule
- 1 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička kmínu
- špetka chilli (dle chuti)
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl, pepř podle chuti
- voda na podlití (cca 500–700 ml)
Jogurtový knedlík:
- 1 vejce
- 70 g bílého jogurtu
- 3 lžíce mandlové mouky (cca 30 g)
- 1 hrst čerstvé pažitky (cca 10 g)
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup přípravy vepřového guláše s jogurtovým knedlíkem
Postup na guláš
1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo.
2. Na sádle nejprve osmahneme cibuli doměkka a pak pomalu dohněda (pozor, nepřipálit). Poté přidáme maso a opékáme ze všech stran dozlatova.
3. Přidáme koření a česnek, a krátce orestujeme.
4. Poté sundáme z plotny a vmícháme červenou a uzenou papriku.
5. Vrátíme na plotnu, podlijeme a vaříme, dokud maso nezměkne.
TIP: Pro přirozené zahuštění můžeme část guláš rozmixovat.
Postup na jogurtový knedlík
1. Všechny ingredience smícháme v hrnku dohromady.
2. Dáme do mikrovlnné trouby a pustíme na plný výkon po dobu 3 minut.
Tipy k servírování
- Kdo nemusí ke guláši knedlík, může si ho dát s čerstvým chlebem. Pak už to asi nebude low carb, ale nevadí.
- Navrch sluší guláši pár koleček červené cibule a nasekaná čerstvá kadeřavá petržel nebo pažitka.
- A čím guláš nejlépe zapít? Ideálně dobrým pivem. A to je pro každého jiné, může to být klidně dobré nealko 🙂
Pikantní hovězí guláš: Cibule, paprika, protlak a pomalu dušené maso pro pořádné jedlíky
Pořádný bedlový guláš – houbový eintopf z bedel, které letos rostou na každé louce i pastvině
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková