Cože? Low carb knedlíky – to jde? Ano, jde! Podle tohoto receptu to zvládnete doma za pár minut, pokud máte mikrovlnku. A protože guláš nezahustíme, bude taky low carb. A všechno to dohromady bude chutnat perfektně. Čistokrevní milovníci guláše, mezi které patří i můj manžel, potvrdí, že guláš podle tohoto receptu se mezi ostatními gulášovými recepty neztratí. Připravte se jen na trochu řidší konzistenci. Ta nesedne každému, záleží na osobních chuťových preferencích.

V názvu a rozpisu surovin najdete vepřové maso, nicméně nic vám nebrání použít tradiční gulášové hovězí, případně i krůtí nebo zvěřinu. Na knedlík si připravte mandlovou mouku, pro kterou možná budete muset do speciální prodejny. Lze použít i pohankovou mouku. Jogurt použijte ideálně řecký, je totiž hustější. Kdybyste náhodou neměli, vezměte Lučinu nebo Gervais.

Recept na vepřový guláš s jogurtovým knedlíkem

Doba přípravy: 90 minut (podle masa)

Co potřebujeme

Guláš:

  • 1 kg vepřového masa (plec, kýta)
  • 1 kg cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • špetka chilli (dle chuti)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl, pepř podle chuti
  • voda na podlití (cca 500–700 ml)

Jogurtový knedlík:

  • 1 vejce
  • 70 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce mandlové mouky (cca 30 g)
  • 1 hrst čerstvé pažitky (cca 10 g)
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup přípravy vepřového guláše s jogurtovým knedlíkem

Postup na guláš

1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo.

2. Na sádle nejprve osmahneme cibuli doměkka a pak pomalu dohněda (pozor, nepřipálit). Poté přidáme maso a opékáme ze všech stran dozlatova.

3. Přidáme koření a česnek, a krátce orestujeme.

4. Poté sundáme z plotny a vmícháme červenou a uzenou papriku.

5. Vrátíme na plotnu, podlijeme a vaříme, dokud maso nezměkne.

TIP: Pro přirozené zahuštění můžeme část guláš rozmixovat.

Postup na jogurtový knedlík

1. Všechny ingredience smícháme v hrnku dohromady.

2. Dáme do mikrovlnné trouby a pustíme na plný výkon po dobu 3 minut.

Tipy k servírování

  • Kdo nemusí ke guláši knedlík, může si ho dát s čerstvým chlebem. Pak už to asi nebude low carb, ale nevadí.
  • Navrch sluší guláši pár koleček červené cibule a nasekaná čerstvá kadeřavá petržel nebo pažitka.
  • A čím guláš nejlépe zapít? Ideálně dobrým pivem. A to je pro každého jiné, může to být klidně dobré nealko 🙂
Foto: Facebook, Recept na pikantní hovězí guláš

Pikantní hovězí guláš: Cibule, paprika, protlak a pomalu dušené maso pro pořádné jedlíky

Recept na houbový eintopf - hobová polévka nebo spíš guláš z bedly.

Pořádný bedlový guláš – houbový eintopf z bedel, které letos rostou na každé louce i pastvině

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest