Co pořád vymýšlet na víkendové pečení? Když nemáte chuť na ovoce a nechce se vám zadělávat kynuté těsto, upečte řezy s pudinkem a zakysankou. Dvě vrstvy různobarevného těsta, pečené spolu s pudinkem, vytvářejí estetickou mozaiku. Zakysaná smetana navrchu dodává řezům lehkost, šťavnatost a kontrastuje se sladkým těstem. Posyp navrchu všemu dodává korunu krásy i pomyslnou chuťovou tečku. Lidově se těmto řezům říká „řezy macecha“. Žádná zlá macecha by ale takto luxusní moučník pro děti nepekla. Leda by ho snědla sama a dětem nedala ani kousek, to je jediné možné vysvětlení názvu, které mne napadá.
Tyto řezy nejsou žádná vysoká škola gastronomie, ale jednoduché domácí pečení z běžně dostupných surovin. Recept neobsahuje složité postupy a snadno ho zvládne i začátečník. I tak pudinkové řezy příjemně doplní chvíle odpočinku s rodinou nebo hosty – na výbornou s nimi splníte úkol „mít na víkend něco ke kávě“. Ingredience v receptu můžete obměnit a doplnit podle své chuti. Některé tipy na variace receptu najdete níže pod receptem.
Recept na výborné pudinkové řezy
Doba přípravy: 1 h 15 minut
Co potřebujeme
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 100 ml rostlinného oleje (slunečnicový)
- 100 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Pudinková náplň:
- 1 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lžíce moučkového cukru
Navrch
- 4 kelímky zakysané smetany
- 4 balíčky vanilkového cukru
- Strouhaná čokoláda
Postup přípravy pudinkových řezů
1. Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme pudink.
2. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto a dobře promícháme. Přibližně ⅓ těsta oddělíme a smícháme s kakaem, abychom získali dvě různé barvy těsta.
3. Na plech vymazaný máslem nebo olejem a vysypaný hrubou moukou nalijeme nejprve světlé těsto, poté tmavé a na něj natřeme ještě horký pudink.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
5. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a poté potřeme zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem.
6. Navrch posypeme kvalitní nastrouhanou čokoládou, drcenými sušenkami, kakaem nebo skořicí.
7. Řezy skladujeme v lednici.
Variace pudinkových řezů
- Aby povrch dezertu nevypadal nudně, strouhám na něj trochu hořké čokolády. Fantazii a chuti se ale meze nekladou. Výborné jsou i drcené Lotusky, Koka sušenky, strouhaná Margotka, mleté oříšky, skořice nebo obyčejné kvalitní kakao.
- Kdybyste přece jen zatoužili po nějaké ovocné složce, která zpestří těsto koláče, zakomponujte do něj čerstvé nebo kompotované meruňky, jahody nebo jiné oblíbené ovoce.
- Nemusíte bezpodmínečně použít vanilkový pudink. Vítanou změnu přinese také karamelová nebo čokoládová příchuť pudinku.

Macecha řezy s kakaem: Dezert, po kterém se jen zapráší

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková