Co pořád vymýšlet na víkendové pečení? Když nemáte chuť na ovoce a nechce se vám zadělávat kynuté těsto, upečte řezy s pudinkem a zakysankou. Dvě vrstvy různobarevného těsta, pečené spolu s pudinkem, vytvářejí estetickou mozaiku. Zakysaná smetana navrchu dodává řezům lehkost, šťavnatost a kontrastuje se sladkým těstem. Posyp navrchu všemu dodává korunu krásy i pomyslnou chuťovou tečku. Lidově se těmto řezům říká „řezy macecha. Žádná zlá macecha by ale takto luxusní moučník pro děti nepekla. Leda by ho snědla sama a dětem nedala ani kousek, to je jediné možné vysvětlení názvu, které mne napadá.

Tyto řezy nejsou žádná vysoká škola gastronomie, ale jednoduché domácí pečení z běžně dostupných surovin. Recept neobsahuje složité postupy a snadno ho zvládne i začátečník. I tak pudinkové řezy příjemně doplní chvíle odpočinku s rodinou nebo hosty – na výbornou s nimi splníte úkol „mít na víkend něco ke kávě“. Ingredience v receptu můžete obměnit a doplnit podle své chuti. Některé tipy na variace receptu najdete níže pod receptem.

Recept na výborné pudinkové řezy

Doba přípravy: 1 h 15 minut

Co potřebujeme

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 100 ml rostlinného oleje (slunečnicový)
  • 100 ml vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Pudinková náplň:

  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce moučkového cukru

Navrch

  • 4 kelímky zakysané smetany
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • Strouhaná čokoláda

Postup přípravy pudinkových řezů

1. Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme pudink.

2. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto a dobře promícháme. Přibližně ⅓ těsta oddělíme a smícháme s kakaem, abychom získali dvě různé barvy těsta.

3. Na plech vymazaný máslem nebo olejem a vysypaný hrubou moukou nalijeme nejprve světlé těsto, poté tmavé a na něj natřeme ještě horký pudink.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

5. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a poté potřeme zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem.

6. Navrch posypeme kvalitní nastrouhanou čokoládou, drcenými sušenkami, kakaem nebo skořicí.

7. Řezy skladujeme v lednici.

Variace pudinkových řezů

  • Aby povrch dezertu nevypadal nudně, strouhám na něj trochu hořké čokolády. Fantazii a chuti se ale meze nekladou. Výborné jsou i drcené Lotusky, Koka sušenky, strouhaná Margotka, mleté oříšky, skořice nebo obyčejné kvalitní kakao.
  • Kdybyste přece jen zatoužili po nějaké ovocné složce, která zpestří těsto koláče, zakomponujte do něj čerstvé nebo kompotované meruňky, jahody nebo jiné oblíbené ovoce.
  • Nemusíte bezpodmínečně použít vanilkový pudink. Vítanou změnu přinese také karamelová nebo čokoládová příchuť pudinku.
Obrázek k receptu na Macecha řezy

Macecha řezy s kakaem: Dezert, po kterém se jen zapráší

Obrázek receptu na macecha řezy s pudinkem, šlehačkou a jahodami.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest