Kempink, rumcajs nebo vlašák – klasické retro saláty z lahůdek, které se v nejlepším případě nabíraly rovnu z papíru rohlíkem. Mňam! Dnes už dávají saláty v obchodě do plastu a není to ono. Pravý kempink salát si ale můžete připravit i sami doma a pohlídat tak i kvalitu použitých surovin. Poctivě připravený kempink salát nemusíte jíst sami doma potají, můžete ho servírovat na oslavách nebo párty a vězte, že jím uděláte hostům velkou radost.

Původní recept velí použít levný výrobní salám nebo junior, a proto to v receptu tak uvádím. Jenže doba se mění a dnes už si klidně můžete dopřát kvalitní salám nebo šunku a salát tak povýšit na modernější úroveň. Vychytávky k tomu, jak salátu vtisknout modernější podobu, se dozvíte pod receptem. Kemping salát od jemu příbuzných druhů salátů poznáte tak, že v něm nenajdete brambory jako například ve vlašském salátu, a zároveň není tak pikantní jako rumcajs. Díky worcesteru a feferonce se ale na trochu ostřejší chuť můžete těšit.

Recept na retro kempink salát

Doba přípravy: 25 minut + odležení v lednici minimálně 1 hodina, nejlépe přes noc

Co potřebujeme

  • 500 g junior salámu (nebo jiného měkkého salámu nižší kvality)
  • 3 cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 feferonka (nebo podle chuti)
  • 200 g majonézy
  • 5 sterilovaných okurek
  • 1 sterilovaná kapie nebo 2 beraní rohy
  • sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)

Postup přípravy retro kempink salátu

1. Salám nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli, okurky, kapii nebo beraní rohy a feferonku nakrájíme nadrobno.

2. Přidáme hořčici, kečup, worcester, cukr, sůl a pepř a vše promícháme. Na závěr vmícháme majonézu.

3. Aby se chutě dobře propojily, necháme salát odležet v lednici nejlépe do druhého dne – pak chutná nejlépe.

Podáváme s čerstvým rohlíkem nebo houskou.

Jak udělat z retro kempingového salátu moderní pochoutku

Mantrou moderní kuchyně je bezesporu čerstvost a kvalita. Když se budete řídit tímto heslem, při vylepšování salátu nešlápnete vedle. Co konkrétně s ním můžete udělat?

Salám: Místo salámu nízké kvality použijte salám s vyšším podílem masa nebo kvalitní šunku. Vždy dbejte na to, aby uzenina byla čerstvá. Pro vegetariánskou verzi doporučuji uzené tofu.

Majonéza: Majonézu odlehčete zčásti nebo úplně zakysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem. Případně se pusťte do výroby vlastní domácí majonézy bez konzervantů.

Čerstvá zelenina: Část kapií a sterilovaných okurek vyměňte za čerstvou jarní cibulku, salátovou okurku, papriku nebo pórek.

Dochucení: Kečup nahradí rajčatové pyré, worcester sojová omáčka a cukr med.

Bylinky: Přidejte čerstvou pažitku, petrželku nebo kdo má rád, koriandr.

Servírování: Salát nandejte do skleniček a podávejte jako pohoštění na párty.

Obrázek receptu na Ohnivý přítel Domácí feferonkový salát se sýrem připravený dle ČSN 50168

Domácí pikantní feferonkový salát se sýrem připravený dle staré normy ČSN 50168

Obrázek receptu na vlašský salát podle ČSN z roku 1976.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest