Kousky masa proložené uzeninou a zeleninou napíchané na jehle – to je úplně jiný zážitek, než obyčejné pečené maso. Ražniči budou milovat vaši hosté na grilovačce v jakémkoli ročním období (protože grilovat můžete klidně i v zimě). Jestliže nemáte gril k dispozici, upečte ho doma v troubě, pochutnáte si zrovna tak.

Ražniči volím jako oběd nebo večeři, když mi nejde až tolik o chuť, jako o prezentaci. Jeho kouzlo se skrývá mimo jiné v tom, že na jehlu lze napíchat v podstatě cokoli. Maso můžete vzít kuřecí i vepřové (šťavnatá krkovice chutná výborně, ale možná máte doma strávníky, kteří upřednostňují kuřecí maso). Mezi něj vkládejte slaninu, klobásu, špekáček, lilek, žampiony, cuketu, papriku i cibuli všech barev. K ražniči si můžete dát čerstvé pečivo a nějaký dobrý dip. Tentokrát si ho ale připravíme s bramborovou kaší a rajčatovým salátem. Péct ho budeme v troubě, takže jde o takovou panelákovou verzi pokrmu. Samotná příprava je poměrně rychlá, ale masu prospěje, když ho necháte 12 hodin předem marinovat.

Recept na pečené ražniči s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Co potřebujeme

Pečené ražniči

  • 600–800 g kuřecího masa (stehenní řízky nebo prsa)
  • 150 g klobásy (lepší je kvalitní, méně tučná)
  • 150 g anglické slaniny
  • 2–3 cibule
  • 2 papriky

Případně jakákoli zelenina (lilek, cuketa, žampiony atd.)

Marináda na maso:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku

Bramborová kaše

  • 800 g brambor (ideálně varný typ C)
  • 100–150 ml horké smetany nebo plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • Sůl podle chuti

Rajčatový salát

  • 500 g zralých rajčat
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 1–2 lžičky citronové šťávy nebo pár kapek octa

Postup přípravy ražniči

1. Marinádu připravíme ze všech uvedených ingrediencí (česnek prolisujeme). Maso nakrájíme na stejně velké kousky, potřeme ze všech stran a necháme marinovat v misce zakryté potravinovou fólií ideálně 8–12 hodin předem, například přes noc.

2. Na jehly napichujeme střídavě maso, klobásu, slaninu, cibuli a zeleninu.

3. Troubu roztopíme na 180 °C a ražniči pečeme na plechu asi 40 minut. V průběhu pečení alespoň 2× otočíme.

Postup přípravy bramborové kaše

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Vaříme v osolené vodě do změknutí.

3. Šťouchadlem brambory rozmačkáme, přilijeme horkou smetanu a máslo a vyšleháme šlehačem dohladka.

4. Na závěr osolíme podle chuti.

Postup přípravy rajčatového salátu

1. Rajčata nakrájíme na kostičky nebo na měsíčky podle toho, co máme rádi.

2. Zakápneme šťávou z citronu, osolíme, opepříme a osladíme podle chuti.

3. Můžeme přidat také jarní cibulku, případně červenou cibuli nakrájenou nadrobno, chceme-li salát více pikantní.

Dřevěné nebo kovové jehly?

Kovové jehly jsou na ražniči ideální. Pokud připravujete ražniči na grilu a máte pouze dřevěné špejle, namočte je alespoň na 30 minut předem do vody, aby se při pečení nespálily.

Připravte si špízy, které jsou bez špejlí. Do pekáčku, rychle a snadno.

Recept na špíz do pekáče bez špejle. Jednoduchý a rychlý oběd

Ražničí chudých - aneb obalovaný špíz

Špíz v trojobalu se sýrem a klobásou. Aneb smažené kuřecí ražničí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest