Kousky masa proložené uzeninou a zeleninou napíchané na jehle – to je úplně jiný zážitek, než obyčejné pečené maso. Ražniči budou milovat vaši hosté na grilovačce v jakémkoli ročním období (protože grilovat můžete klidně i v zimě). Jestliže nemáte gril k dispozici, upečte ho doma v troubě, pochutnáte si zrovna tak.
Ražniči volím jako oběd nebo večeři, když mi nejde až tolik o chuť, jako o prezentaci. Jeho kouzlo se skrývá mimo jiné v tom, že na jehlu lze napíchat v podstatě cokoli. Maso můžete vzít kuřecí i vepřové (šťavnatá krkovice chutná výborně, ale možná máte doma strávníky, kteří upřednostňují kuřecí maso). Mezi něj vkládejte slaninu, klobásu, špekáček, lilek, žampiony, cuketu, papriku i cibuli všech barev. K ražniči si můžete dát čerstvé pečivo a nějaký dobrý dip. Tentokrát si ho ale připravíme s bramborovou kaší a rajčatovým salátem. Péct ho budeme v troubě, takže jde o takovou panelákovou verzi pokrmu. Samotná příprava je poměrně rychlá, ale masu prospěje, když ho necháte 12 hodin předem marinovat.
Recept na pečené ražniči s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme
Pečené ražniči
- 600–800 g kuřecího masa (stehenní řízky nebo prsa)
- 150 g klobásy (lepší je kvalitní, méně tučná)
- 150 g anglické slaniny
- 2–3 cibule
- 2 papriky
Případně jakákoli zelenina (lilek, cuketa, žampiony atd.)
Marináda na maso:
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
Bramborová kaše
- 800 g brambor (ideálně varný typ C)
- 100–150 ml horké smetany nebo plnotučného mléka
- 50 g másla
- Sůl podle chuti
Rajčatový salát
- 500 g zralých rajčat
- ½ lžičky soli
- Špetka mletého pepře
- 1 lžička cukru
- 1–2 lžičky citronové šťávy nebo pár kapek octa
Postup přípravy ražniči
1. Marinádu připravíme ze všech uvedených ingrediencí (česnek prolisujeme). Maso nakrájíme na stejně velké kousky, potřeme ze všech stran a necháme marinovat v misce zakryté potravinovou fólií ideálně 8–12 hodin předem, například přes noc.
2. Na jehly napichujeme střídavě maso, klobásu, slaninu, cibuli a zeleninu.
3. Troubu roztopíme na 180 °C a ražniči pečeme na plechu asi 40 minut. V průběhu pečení alespoň 2× otočíme.
Postup přípravy bramborové kaše
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Vaříme v osolené vodě do změknutí.
3. Šťouchadlem brambory rozmačkáme, přilijeme horkou smetanu a máslo a vyšleháme šlehačem dohladka.
4. Na závěr osolíme podle chuti.
Postup přípravy rajčatového salátu
1. Rajčata nakrájíme na kostičky nebo na měsíčky podle toho, co máme rádi.
2. Zakápneme šťávou z citronu, osolíme, opepříme a osladíme podle chuti.
3. Můžeme přidat také jarní cibulku, případně červenou cibuli nakrájenou nadrobno, chceme-li salát více pikantní.
Dřevěné nebo kovové jehly?
Kovové jehly jsou na ražniči ideální. Pokud připravujete ražniči na grilu a máte pouze dřevěné špejle, namočte je alespoň na 30 minut předem do vody, aby se při pečení nespálily.
Recept na špíz do pekáče bez špejle. Jednoduchý a rychlý oběd
Špíz v trojobalu se sýrem a klobásou. Aneb smažené kuřecí ražničí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková