Tuto omáčku doma milujeme. Jemně nasládlá chuť kombinovaná s masem prošpikovaným slaninou potěší vyznavače klasických českých hotovek. Hrášek a mrkev dodávají nejen další chuť, ale také zajímavější vzhled. Na omáčku kupuji většinou kýtu, protože je libová a ušetří tak dětem preparaci prorostlého masa, případně plec, ze stejného důvodu. Tuk a chuť pak zajistí slanina.
K bratislavské si rozhodně dejte knedlík, s ničím jiným podle mě nechutná tak skvěle. A jestli domácí knedlíky neumíte, dnes se to naučíte. Nadýchaný knedlík s bratislavskou omáčkou se dá jíst, i když dojde maso a pořád si pochutnáte. A kdyby náhodou zbyl ještě potom, co zmizne omáčka, dejte si ho třeba s vajíčkem 🙂
Recept na bratislavskou kýtu
Doba přípravy: 1,5–2 hodiny podle masa
Co potřebujeme
- 1 kg vepřové kýty
- 50–100 g slaniny, podle toho, jak moc chcete maso prošpikovat
- 2 větší cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 300 ml vody (na podlití masa + omáčku, orientačně)
- 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 100 g mrkve
- 150 ml smetany na vaření
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 1–2 citrony (šťáva na dochucení)
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy bratislavské kýty
1. Maso omyjeme a osušíme. Tenkým nožem nebo špikovací jehlou do něj uděláme 2–3 cm hluboké zářezy. Slaninu nakrájíme na proužky o průměru přibližně 0,5 cm, vložíme do zářezu a zatlačíme. TIP: Slaninu si můžeme připravit předem a zmrazit ji, aby šla dobře zasunout. Pak můžete dělat zářezy i hlubší. Maso prošpikujeme rovnoměrně, v pravidelných rozestupech.
2. Cibuli nakrájíme na větší kostičky a necháme zesklovatět na oleji nebo na másle ve větším hrnci.
3. K cibuli vložíme maso a zprudka opečeme z všech stran, aby se zatáhlo. Podlijeme mírně vodou a na mírném plameni dusíme doměkka. Pozvolné dušení je klíč k měkkému šťavnatému masu, rychlé vaření ho spíše vysuší.
4. Maso vyndáme a odložíme stranou. Ve výpeku orestujeme rajský protlak, dolijeme vodou na požadované cílové množství omáčky a chvíli vaříme. Poté rozmixujeme dohladka.
5. Přidáme hrášek, mrkev a smetanu smíchanou s hladkou mouku a vaříme tak dlouho, aby zelenina zůstala na skus.
6. Na závěr dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Recept na kynuté knedlíky
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut.
Co potřebujeme
- 1 lžička cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 500 ml mléka
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2-3 rovné lžičky soli
Postup přípravy kynutých knedlíků
1. Nejprve zaděláme kvásek. Do asi 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a smícháme se lžičkou cukru. Kvásek vzejde na teplém místě asi za 10 minut.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek vlažného mléka, vejce, sůl a kvásek. Uhněteme pružné, nelepivé těsto.
3. Těsto přikryjeme v míse utěrkou nebo kuchyňkou fólií a dáme na 30–40 minut kynout do tepla.
4. Nakynuté těsto rozdělíme na 3–4 díly, vytvarujeme šišky a necháme je ještě asi 5 minut kynout.
5. Knedlíky vaříme buď na pařáčku v páře asi 30 minut, případně ve vodě.
TIP: Podle kamarádky jsem přidala do knedlíků trochu kurkumy. Získaly výraznou žlutou barvu a navíc je kurkuma zdravá.

Hamburská vepřová kýta: Česká klasika k nedělnímu obědu
