Tuto omáčku doma milujeme. Jemně nasládlá chuť kombinovaná s masem prošpikovaným slaninou potěší vyznavače klasických českých hotovek. Hrášek a mrkev dodávají nejen další chuť, ale také zajímavější vzhled. Na omáčku kupuji většinou kýtu, protože je libová a ušetří tak dětem preparaci prorostlého masa, případně plec, ze stejného důvodu. Tuk a chuť pak zajistí slanina.

K bratislavské si rozhodně dejte knedlík, s ničím jiným podle mě nechutná tak skvěle. A jestli domácí knedlíky neumíte, dnes se to naučíte. Nadýchaný knedlík s bratislavskou omáčkou se dá jíst, i když dojde maso a pořád si pochutnáte. A kdyby náhodou zbyl ještě potom, co zmizne omáčka, dejte si ho třeba s vajíčkem 🙂

Recept na bratislavskou kýtu

Doba přípravy: 1,5–2 hodiny podle masa

Co potřebujeme

  • 1 kg vepřové kýty
  • 50–100 g slaniny, podle toho, jak moc chcete maso prošpikovat
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 300 ml vody (na podlití masa + omáčku, orientačně)
  • 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 100 g mrkve
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 1–2 citrony (šťáva na dochucení)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy bratislavské kýty

1. Maso omyjeme a osušíme. Tenkým nožem nebo špikovací jehlou do něj uděláme 2–3 cm hluboké zářezy. Slaninu nakrájíme na proužky o průměru přibližně 0,5 cm, vložíme do zářezu a zatlačíme. TIP: Slaninu si můžeme připravit předem a zmrazit ji, aby šla dobře zasunout. Pak můžete dělat zářezy i hlubší. Maso prošpikujeme rovnoměrně, v pravidelných rozestupech.

2. Cibuli nakrájíme na větší kostičky a necháme zesklovatět na oleji nebo na másle ve větším hrnci.

3. K cibuli vložíme maso a zprudka opečeme z všech stran, aby se zatáhlo. Podlijeme mírně vodou a na mírném plameni dusíme doměkka. Pozvolné dušení je klíč k měkkému šťavnatému masu, rychlé vaření ho spíše vysuší.

4. Maso vyndáme a odložíme stranou. Ve výpeku orestujeme rajský protlak, dolijeme vodou na požadované cílové množství omáčky a chvíli vaříme. Poté rozmixujeme dohladka.

5. Přidáme hrášek, mrkev a smetanu smíchanou s hladkou mouku a vaříme tak dlouho, aby zelenina zůstala na skus.

6. Na závěr dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Recept na kynuté knedlíky

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut.

Co potřebujeme

  • 1 lžička cukru
  • 42 g čerstvého droždí
  • 500 ml mléka
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2-3 rovné lžičky soli

Postup přípravy kynutých knedlíků

1. Nejprve zaděláme kvásek. Do asi 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a smícháme se lžičkou cukru. Kvásek vzejde na teplém místě asi za 10 minut.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek vlažného mléka, vejce, sůl a kvásek. Uhněteme pružné, nelepivé těsto.

3. Těsto přikryjeme v míse utěrkou nebo kuchyňkou fólií a dáme na 30–40 minut kynout do tepla.

4. Nakynuté těsto rozdělíme na 3–4 díly, vytvarujeme šišky a necháme je ještě asi 5 minut kynout.

5. Knedlíky vaříme buď na pařáčku v páře asi 30 minut, případně ve vodě.

TIP: Podle kamarádky jsem přidala do knedlíků trochu kurkumy. Získaly výraznou žlutou barvu a navíc je kurkuma zdravá.

Obrázek k receptu na hamburskou kýtu

Hamburská vepřová kýta: Česká klasika k nedělnímu obědu

Obrázek receptu na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem - poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest