Krajíce chleba obalené v bramborákovém těstě se dokonale hodí jako pořádně vydatná večeře nebo chuťovka na párty k pivu. Je to takový bramborák „vycpaný“ chlebem a má hned několik výhod: zužitkujete starší chleba, jídlo je sytější než samotné bramboráky a zároveň chuťově zajímavější než obyčejné topinky. Do směsi můžete přidávat různou zeleninu, která vás napadne nebo kterou najdete v lednici.
Trochu kontroverzně možná působí ve směsi houby. To je ostatně pro houby typické, ať už se vyskytují v jakémkoli pokrmu. Kdo houby nemusí nebo nemá, obejde se v klidu bez nich, směsi to neuškodí. Ve směsi najdete zázvor a sojovou omáčku, které do jídla přinášejí asijské tóny. Ve spojení s bramborákovým těstem dosáhnete opravdu „rajcovního“ spojení českého bramboráku a asijských chutí. A proč zmiňuji v úvodu párty a pivo? Protože chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí je přesně jídlo, které sedne jako základ před dlouhým večerem u piva: je vydatné, mastnější a pěkně pikantní. Pikantnost si samozřejmě nastavte podle svého a podle toho, co snesou ti, komu ho budete servírovat.
Recept na chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme na obalený chleba
- starší chleba (krájím krajíce silné cca 2 cm, ale záleží, jaká tloušťka vyhovuje vám)
- 3–4 větší brambory
- 100–150 ml mléka
- 1 vejce
- 1–2 stroužky česneku (prolisované)
- 2–4 lžíce hladké nebo polohrubé mouky (dle hustoty)
- sůl, pepř
- majoránka (volitelně)
- olej na smažení
Suroviny na ďábelskou masovou směs
- 300–400 g kuřecího masa (např. stehenní řízky nebo prsa, na nudličky)
- 1–2 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého nebo sušeného zázvoru
- 1 menší červená paprika
- 1 menší zelená paprika
- 1 chilli paprička (nebo dle chuti)
- 1/2 pórku
- 2 jarní cibulky
- 1–2 lžíce sójové omáčky
- 1–2 lžíce kečupu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř
- 1 hrst sušených hub (namočené předem cca 30 minut)
Postup na přípravu obalovaného chleba
1. Oloupeme a nastrouháme brambory. Přidáme k nim vejce, česnek, mléko, mouku a koření a vše dobře promícháme.
2. V tomto těstíčku obalujeme krajíce chleba a smažíme je na středně rozpálené pánvi s olejem dozlatova.
Postup na přípravu kuřecí směsi
1. Omyjeme a očistíme kuřecí maso. Nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme lžíci sojové omáčky.
2. Nakrájíme všechnu zeleninu.
3. Na pánvi zprudka orestujeme maso a pak ho vyjmeme z pánve.
4. Ve výpeku osmahneme cibuli, česnek, zázvor, houby a papriky a když pustí šťávu, chvíli společně dusíme.
5. K zelenině přidáme maso, pórek, jarní cibulku, kečup, protlak a chilli. Společně ještě chvíli prohřejeme.
6. Směs můžeme podávat přímo na obaleném chlebu nebo chlebové bramboráky a směs dát zvlášť, aby si každý namazal podle své chuti.
Verze pro vegetariány
Ať už maso nejíte z jakéhokoli důvodu, tuto směs lze připravit i bez něj. Základem pak nebude kuřecí maso, ale tofu nebo tempeh. V takovém případě doporučuji zvýšit množství hub. Rovněž zkrátíte dobu přípravy, protože tofu ani tempeh nemusíte vyndavat z pánve, vše klidně osmahněte společně.

Ďábelské tousty podle babiččina receptu: pikantní chuťovka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková