Krajíce chleba obalené v bramborákovém těstě se dokonale hodí jako pořádně vydatná večeře nebo chuťovka na párty k pivu. Je to takový bramborák „vycpaný“ chlebem a má hned několik výhod: zužitkujete starší chleba, jídlo je sytější než samotné bramboráky a zároveň chuťově zajímavější než obyčejné topinky. Do směsi můžete přidávat různou zeleninu, která vás napadne nebo kterou najdete v lednici.

Trochu kontroverzně možná působí ve směsi houby. To je ostatně pro houby typické, ať už se vyskytují v jakémkoli pokrmu. Kdo houby nemusí nebo nemá, obejde se v klidu bez nich, směsi to neuškodí. Ve směsi najdete zázvor a sojovou omáčku, které do jídla přinášejí asijské tóny. Ve spojení s bramborákovým těstem dosáhnete opravdu „rajcovního“ spojení českého bramboráku a asijských chutí. A proč zmiňuji v úvodu párty a pivo? Protože chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí je přesně jídlo, které sedne jako základ před dlouhým večerem u piva: je vydatné, mastnější a pěkně pikantní. Pikantnost si samozřejmě nastavte podle svého a podle toho, co snesou ti, komu ho budete servírovat.

Recept na chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme na obalený chleba

  • starší chleba (krájím krajíce silné cca 2 cm, ale záleží, jaká tloušťka vyhovuje vám)
  • 3–4 větší brambory
  • 100–150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1–2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2–4 lžíce hladké nebo polohrubé mouky (dle hustoty)
  • sůl, pepř
  • majoránka (volitelně)
  • olej na smažení

Suroviny na ďábelskou masovou směs

  • 300–400 g kuřecího masa (např. stehenní řízky nebo prsa, na nudličky)
  • 1–2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého nebo sušeného zázvoru
  • 1 menší červená paprika
  • 1 menší zelená paprika
  • 1 chilli paprička (nebo dle chuti)
  • 1/2 pórku
  • 2 jarní cibulky
  • 1–2 lžíce sójové omáčky
  • 1–2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 1 hrst sušených hub (namočené předem cca 30 minut)

Postup na přípravu obalovaného chleba

1. Oloupeme a nastrouháme brambory. Přidáme k nim vejce, česnek, mléko, mouku a koření a vše dobře promícháme.

2. V tomto těstíčku obalujeme krajíce chleba a smažíme je na středně rozpálené pánvi s olejem dozlatova.

Postup na přípravu kuřecí směsi

1. Omyjeme a očistíme kuřecí maso. Nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme lžíci sojové omáčky.

2. Nakrájíme všechnu zeleninu.

3. Na pánvi zprudka orestujeme maso a pak ho vyjmeme z pánve.

4. Ve výpeku osmahneme cibuli, česnek, zázvor, houby a papriky a když pustí šťávu, chvíli společně dusíme.

5. K zelenině přidáme maso, pórek, jarní cibulku, kečup, protlak a chilli. Společně ještě chvíli prohřejeme.

6. Směs můžeme podávat přímo na obaleném chlebu nebo chlebové bramboráky a směs dát zvlášť, aby si každý namazal podle své chuti.

Verze pro vegetariány

Ať už maso nejíte z jakéhokoli důvodu, tuto směs lze připravit i bez něj. Základem pak nebude kuřecí maso, ale tofu nebo tempeh. V takovém případě doporučuji zvýšit množství hub. Rovněž zkrátíte dobu přípravy, protože tofu ani tempeh nemusíte vyndavat z pánve, vše klidně osmahněte společně.

Obrázek receptu na ďábelské tousty.

Ďábelské tousty podle babiččina receptu: pikantní chuťovka

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest