Když v neděli po obědě nechci zápolit s hromadou nádobí, a zároveň zaplnit všem hladovým strávníkům břicha „něčím pořádným“, upeču krkovici na kysaném zelí a bramborách. Vepřová krkovice je vděčné maso, které seženete u každého řezníka, a se kterým můžete dělat, cokoliv vás v kuchyni napadne. Pustí dost tuku, takže výpek není vodnatý a je velice měkká a křehká.
Nejčastěji kořením maso v tomto receptu hezky česky kmínem, bobkovým listem, pepřem a solí. Když mám rozvernou náladu, přidám trochu sladké papriky. Když přijde chuť na něco ostřejšího, vyměním sladkou papriku za uzenou a mírně přiostřím kajenským pepřem. Na co ale nikdy nezapomínám, je česnek. Naše rodina ho v jídle totiž miluje. Myslím, že vás na receptu bude bavit to samé, co mě: že vše upečete v jednom pekáči 🙂 Jdeme na to!
Recept na krkovici pečenou na zelí a bramborách
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2,5 hodiny včetně pečení
Co potřebujeme:
- 600–800 g vepřové krkovice (4 silnější plátky)
- 6–7 středních brambor
- 400–500 g kysaného zelí (propláchnutého a překrájeného)
- 3–4 větší cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička mleté sladké/uzené papriky
- sůl a pepř podle chuti
- cca 40–50 g másla (nebo 2 lžíce sádla na vymazání + máslo na povrch)
- přibližně 100 ml vody nebo vývaru na podlití
Postup přípravy krkovice na zelí:
1. Větší pekáč nebo hlubší plech vymažeme sádlem nebo máslem.
2. Do pekáče nasypeme rovnoměrně vrstvu cibule.
3. Syrové brambory nakrájíme na stejné dílky a navrstvíme na cibuli.
4. Brambory pokryjeme vrstvou propláchnutého a nakrájeného kysaného zelí.
5. Navrch položíme plátky krkovice ochucené kořením.
6. Pečeme zakryté (víkem pekáče nebo alobalem) 1,5 hodiny na 180 °C. Poté odkryjeme a ještě 20–30 minut dopečeme na 200 °C, aby maso a brambory získaly hezkou barvu.

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková