Punčáky jsou nejen skvělou příležitostí vrátit se k tradicím českého cukrářství, ale také možností potěšit sebe i své blízké tímto nezaměnitelným pokladem naší kuchyně. Tak si pojďme tyto punčové dobroty společně připravit.

Punčové řezy jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních českých laskomin. Získaly si srdce milovníků sladkého po celé naší republice. Představte si, jak se během dlouhých zimních večerů v dobách našich babiček pekly tyto lahůdky, jejichž charakteristická růžová glazura a výrazná punčová chuť dokázala rozveselit i ty nejchmurnější dny. Rum, který je základem punčové příchutě, byl kdysi považován za luxusní ingredienci a punčové řezy tak byly často připravovány ke zvláštním příležitostem.

Recept na lahodný punčák – řezy s vůní rumu

Délka pečení v troubě 15 až 18 minut.

Ingredience pro přípravu

Z čeho udělat těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli

Co budete potřebovat na náplň

  • 300 g másla (pokojové teploty)
  • 400 g moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce rumu
  • růžové potravinářské barvivo

Suroviny na polevu

  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce oleje nebo másla

Postup přípravy punčových řezů

1. Všechny ingredience na těsto smícháme, vypracujeme v hladké těsto.

2. Těsto zabalíme do folie a necháme hodinu odpočinout v lednici.

3. Vychladlé těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 18 minut, dokud není těsto zlatavé.

5. Mezitím si připravíme náplň – změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny.

6. Přidáme rum a kapku růžového barviva, aby náplň získala charakteristickou růžovou barvu.

7. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě části.

Obrázek receptu na Malinové mini-punčáky, dortíky s chutí malin

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”

8. Spodní část potřeme punčovou náplní, přikryjeme druhou částí těsta a lehce přitlačíme.

9. Celý koláč potřeme zbylou náplní ze všech stran a necháme v lednici ztuhnout.

10. Čokoládu rozpustíme s olejem ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

11. Ztuhlý zákusek ozdobíme čokoládovou polevou a necháme zaschnout.

12. Nakonec řezy rozkrájíme na pravidelné čtverce a podáváme.

Obrázek k receptu na punčový koláč
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková – punčové řezy nemusí být jen na plechu – můžou být i ve formě kulatého koláče

Odkud pochází název punčových řezů?

Punčové řezy získaly svůj název podle charakteristické chuti po punči, což je alkoholický nápoj na bázi rumu, cukru a koření. Tento nápoj byl v 18. a 19. století velmi oblíbený ve vyšších společenských vrstvách a postupně se jeho chuť přenesla i do cukrářství. Punčové řezy se tak staly symbolem elegance a jejich růžová barva a výrazná chuť je činí nezaměnitelnými mezi ostatním tradičním cukrovím.

Obrázek receptu na Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbytků - sladká dvojhra z jednoho těsta

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta

Obrázek receptu na Krásná růžová srdíčka s ořechovou náplní a punčovou polevou

Krásná růžová srdíčka s ořechovou náplní a punčovou polevou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest