Punčáky jsou nejen skvělou příležitostí vrátit se k tradicím českého cukrářství, ale také možností potěšit sebe i své blízké tímto nezaměnitelným pokladem naší kuchyně. Tak si pojďme tyto punčové dobroty společně připravit.
Punčové řezy jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních českých laskomin. Získaly si srdce milovníků sladkého po celé naší republice. Představte si, jak se během dlouhých zimních večerů v dobách našich babiček pekly tyto lahůdky, jejichž charakteristická růžová glazura a výrazná punčová chuť dokázala rozveselit i ty nejchmurnější dny. Rum, který je základem punčové příchutě, byl kdysi považován za luxusní ingredienci a punčové řezy tak byly často připravovány ke zvláštním příležitostem.
Recept na lahodný punčák – řezy s vůní rumu
Délka pečení v troubě 15 až 18 minut.
Ingredience pro přípravu
Z čeho udělat těsto
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
Co budete potřebovat na náplň
- 300 g másla (pokojové teploty)
- 400 g moučkového cukru
- 3 až 4 lžíce rumu
- růžové potravinářské barvivo
Suroviny na polevu
- 200 g čokolády na vaření
- 2 lžíce oleje nebo másla
Postup přípravy punčových řezů
1. Všechny ingredience na těsto smícháme, vypracujeme v hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do folie a necháme hodinu odpočinout v lednici.
3. Vychladlé těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 18 minut, dokud není těsto zlatavé.
5. Mezitím si připravíme náplň – změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny.
6. Přidáme rum a kapku růžového barviva, aby náplň získala charakteristickou růžovou barvu.
7. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě části.

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”
8. Spodní část potřeme punčovou náplní, přikryjeme druhou částí těsta a lehce přitlačíme.
9. Celý koláč potřeme zbylou náplní ze všech stran a necháme v lednici ztuhnout.
10. Čokoládu rozpustíme s olejem ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
11. Ztuhlý zákusek ozdobíme čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
12. Nakonec řezy rozkrájíme na pravidelné čtverce a podáváme.
Odkud pochází název punčových řezů?
Punčové řezy získaly svůj název podle charakteristické chuti po punči, což je alkoholický nápoj na bázi rumu, cukru a koření. Tento nápoj byl v 18. a 19. století velmi oblíbený ve vyšších společenských vrstvách a postupně se jeho chuť přenesla i do cukrářství. Punčové řezy se tak staly symbolem elegance a jejich růžová barva a výrazná chuť je činí nezaměnitelnými mezi ostatním tradičním cukrovím.
- Tip redakce: Chcete doladit své řezy bleskurychlou polevou? Vyzkoušejte jednoduchou čokoládovou polevu z kakaa.

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta

Krásná růžová srdíčka s ořechovou náplní a punčovou polevou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková