Máte doma velkého jedlíka, který má pořád hlad? Zkuste mu naservírovat podplameník. Tento slaný koláč nasytil i těžce pracující sedláky a pastevce. Pochutná si na něm celá rodina. Rafinovaná kombinace brynzy, smetany, slaniny, cibule a bylinek na vláčném, kyprém těstě dostane snad každého.
Podplameník dostal svůj název podle místa, kde se pekl: ve spodní části chlebové pece, aby se využilo zbytkové teplo po pečení chleba. Navíc se do něj spotřebovaly i rychle se kazící mléčné produkty. Vznikl v horských oblastech Slovenska a severní Moravy. Tradičně se podával k večeři s podmáslím či mlékem.
Po náročné celodenní práci v horském podnebí přišel hutný a výživný podplameník vhod. Od tohoto receptu neočekávejte večeři vhodnou pro redukční dietu, ale pořádnou nálož sacharidů, tuků i bílkovin. Kynuté těsto doplněné bramborami je vláčné a vydrží déle měkké. Kopr svou chutí vyváží tučnost slaniny a brynzy. Přidat ale můžete i jiné čerstvé bylinky podle vlastní chuti i sezóny.
Recept na horský koláč podplameník s bramborami a brynzou
Máte-li hnětač nebo dokonce domácí pekárnu, v tomto receptu je využijete. Obojí vám ulehčí práci.
Doba přípravy: přibližně 2 hodiny 15 minut včetně pečení a kynutí
Počet porcí: 10
Co potřebujeme na kvásek
- 150 g vlažného mléka
- 1 lžičku krystalového cukru
- ½ kostky droždí
Z čeho vyrobíme těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- 2 uvařené brambory
- sádlo na vymazání plechu
Čím podplameník naplnit
- 400 g zakysané smetany
- 250 g brynzy
- 250 g slaniny
- 2 vejce
- 1 cibule
- sůl
- kopr
- pažitka
Postup přípravy na podplameník:
1. Nejprve připravíme kvásek: do vlažného mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Kvásek by měl v teple vzejít přibližně po 10 minutách.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, rozmačkané nebo nastrouhané brambory a kvásek. Hnětením vypracujeme vláčné, pružné, nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak vlažného mléka. Ruční hnětení zabere přibližně 10–15 minut.
3. Těsto v míse zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
4. Vykynuté těsto roztáhneme na plech vymazaný sádlem.
5. Smícháme smetanu, brynzu, vajíčka a podle chuti osolíme. Směsí potřeme těsto na plechu.
6. Nakrájíme na proužky cibuli a slaninu a posypeme jimi vršek koláče. Nakonec přidáme nasekanou pažitku a kopr.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Tipy na závěr: bylinky a cibule
Kopr a pažitku můžete na koláč nasypat i těsně před servírováním. Tato modernější verze dodává koláči čerstvost, zachovává svěží chuť a vůni. Pečené bylinky mají ale také něco do sebe. Lépe se propojí s koláčem, zapečou se do něj a dostanou mírně karamelizovanou chuť. Můžete zkusit i obojí najednou: část bylinek zapéct a část přidat až těsně před konzumací.
Cibulku před pečením můžete lehce osmahnout na pánvi. Ztratí tak svou ostrost a získá příjemně karamelizovaný nádech.

Sýrová kolečka s marmeládou: Sladko-slaný hit ze tří surovin

Slané sýrové buchtičky se šunkou: Slané pečivo s rychlou přípravou a skvělou chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková