Máte doma velkého jedlíka, který má pořád hlad? Zkuste mu naservírovat podplameník. Tento slaný koláč nasytil i těžce pracující sedláky a pastevce. Pochutná si na něm celá rodina. Rafinovaná kombinace brynzy, smetany, slaniny, cibule a bylinek na vláčném, kyprém těstě dostane snad každého.

Podplameník dostal svůj název podle místa, kde se pekl: ve spodní části chlebové pece, aby se využilo zbytkové teplo po pečení chleba. Navíc se do něj spotřebovaly i rychle se kazící mléčné produkty. Vznikl v horských oblastech Slovenska a severní Moravy. Tradičně se podával k večeři s podmáslím či mlékem.

Po náročné celodenní práci v horském podnebí přišel hutný a výživný podplameník vhod. Od tohoto receptu neočekávejte večeři vhodnou pro redukční dietu, ale pořádnou nálož sacharidů, tuků i bílkovin. Kynuté těsto doplněné bramborami je vláčné a vydrží déle měkké. Kopr svou chutí vyváží tučnost slaniny a brynzy. Přidat ale můžete i jiné čerstvé bylinky podle vlastní chuti i sezóny.

Recept na horský koláč podplameník s bramborami a brynzou

Máte-li hnětač nebo dokonce domácí pekárnu, v tomto receptu je využijete. Obojí vám ulehčí práci.

Doba přípravy: přibližně 2 hodiny 15 minut včetně pečení a kynutí
Počet porcí: 10

Co potřebujeme na kvásek

  • 150 g vlažného mléka
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • ½ kostky droždí

Z čeho vyrobíme těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 2 uvařené brambory
  • sádlo na vymazání plechu

Čím podplameník naplnit

  • 400 g zakysané smetany
  • 250 g brynzy
  • 250 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sůl
  • kopr
  • pažitka

Postup přípravy na podplameník:

1. Nejprve připravíme kvásek: do vlažného mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Kvásek by měl v teple vzejít přibližně po 10 minutách.

2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, rozmačkané nebo nastrouhané brambory a kvásek. Hnětením vypracujeme vláčné, pružné, nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak vlažného mléka. Ruční hnětení zabere přibližně 10–15 minut.

3. Těsto v míse zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.

4. Vykynuté těsto roztáhneme na plech vymazaný sádlem.

5. Smícháme smetanu, brynzu, vajíčka a podle chuti osolíme. Směsí potřeme těsto na plechu.

6. Nakrájíme na proužky cibuli a slaninu a posypeme jimi vršek koláče. Nakonec přidáme nasekanou pažitku a kopr.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.

Obrázek k receptu: Podplameník
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na slaný koláč jménem podplameník

Tipy na závěr: bylinky a cibule

Kopr a pažitku můžete na koláč nasypat i těsně před servírováním. Tato modernější verze dodává koláči čerstvost, zachovává svěží chuť a vůni. Pečené bylinky mají ale také něco do sebe. Lépe se propojí s koláčem, zapečou se do něj a dostanou mírně karamelizovanou chuť. Můžete zkusit i obojí najednou: část bylinek zapéct a část přidat až těsně před konzumací.

Cibulku před pečením můžete lehce osmahnout na pánvi. Ztratí tak svou ostrost a získá příjemně karamelizovaný nádech.

Obrázek receptu na Sýrová kolečka, jednoduché koláčky s lahodnou chutí

Sýrová kolečka s marmeládou: Sladko-slaný hit ze tří surovin

Obrázek receptu na sýrové buchtičky se šunkou.

Slané sýrové buchtičky se šunkou: Slané pečivo s rychlou přípravou a skvělou chutí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest