Mám ráda recepty, které je možné udělat z různých surovin, a tohle je jeden z nich. Takže berte ingredience s rezervou a dejte si do závinu to, co zrovna najdete v lednici či spižírně. Listové těsto kupuji, na tvorbu domácího jsem zatím nenašla dostatek odvahy. Slaný závin je typické jídlo pro nás středoevropany, ale když do něj dáte oregano a bazalku, můžete si v něm užít i trochu závanu středomoří.
Při pečení si dejte pozor na to, aby se těsto dostatečně propeklo. Kdybyste troubu nastavili na moc vysokou teplotu, sice by navrchu hezky zezlátlo, ale uvnitř by vás čekalo částečně syrové nepropečené těsto. Další nástrahou slaného závinu je pak náplň – nesmí být až příliš bohatá, aby závin dobře držel pohromadě a neroztrhal se. Slaný závin považuji za ideální jídlo s sebou na výlet či piknik. Skvěle chutná za tepla; to se hodí například na rychlou, vydatnou večeři i za studena druhý den k snídani. Je to zkrátka vděčné jídlo, jdeme stručně na postup.
Recept na slaný závin se zeleninou, sýrem a salámem
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 1 balení listového těsta (cca 250–300 g)
- 50–100 g suchého salámu
- 50–100 g šunky
- 50 g čerstvé zeleniny (např. paprika, rajče, cibule)
- 50 g strouhaného sýra
- 2–3 plátky sýra (např. eidam, gouda)
- 1–2 lžíce kečupu
- 3 trojúhelníčky taveného sýra s pažitkou
- Koření: italské koření, koření na pizzu (cca 1 čajová lžička každého)
- 1 vejce (na potření)
Postup přípravy slaného závinu se zeleninou, sýrem a salámem
1. Listové těsto rozválíme na placku, nebo ne, pokud si koupíme už rozválené, které jen rozbalíme.
2. Potřeme kečupem a posypeme zvoleným kořením.
3. Na vnitřní okraj poklademe nakrájený tavený pažitkový sýr.
4. Plochu pokryjeme rovnoměrně všemi ingrediencemi a vnější okraj necháme asi 2 cm čistý.
5. Zavineme a položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
Slaný závin i pro vegetariány
Být vegetarián znamená, že opravdu nejíte ani rybu ani šunku. Snad se toto povědomí už mezi lidmi rozšířilo 🙂 Mám pri vás dva tipy pro dokonalé vegetariánské náplně do slaného závinu.

Jak připravit slaný koláč, který se hodí na piknik i slavnostní stůl: Nechte se inspirovat
Špenátová se sýrem
- Čerstvý nebo mražený špenát (podušený na pánvi, dobře odslazený)
- Rozdrobená feta
- Nasekané vlašské ořechy nebo piniové oříšky
- Trocha česneku a muškátového oříšku pro chuť
- Volitelně trochu strouhaného sýra na posypání
Pečená zelenina s mozzarellou
- Nakrájená paprika, cuketa, lilky nebo cherry rajčata
- Olivový olej, sušené bylinky (oregano, bazalka)
- Plátky mozzarelly nebo strouhaný sýr
- Trochu bazalkového pesta pro extra aroma
Zeleninu přes plněním upečte, tím se zbaví přebytečné vody a dostane lepší chuť

Zapletený Slaný závin se šunkou, špenátem a sýrem: Skvělý předkrm

Závinová pohotovost: Univerzální pivní těsto na slaný i sladký závin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková