Brambory ve smetaně nakyselo miluji. S houbami a koprem je to kulajda, s kabanosem zase klasická hodolanka. Každý kraj má zkrátka své, a já mám to štěstí, že jedna z větví naší rodiny sahá až na Moravu, odkud pochází tento poklad. Podává se s chlebem a natvrdo vařeným vajíčkem. A připravte se na to, že tahle omáčka je pěkně sytá.

Omáčku vařím, když je venku chladno. Milují ji i naše děti, a když přiběhnou promrzlé z venku, tahle omáčka jim dodá sílu a zahřeje je. U omáčky je důležité přidat ocet a kyselé okurky až na samotný závěr, aby brambory změkly. Kdybyste totiž brambory vařili v kyselém prostředí, nezměknou, ani kdybyste je vařili pět hodin.

Recept na pravou hodolanskou omáčku

Doba přípravy: 50 minut

Co potřebujeme

  • 800 g–900 g brambor
  • 1 střední cibule
  • 300 g kvalitní uzeniny (např. klobása nebo kabanos)
  • 4–5 vajec natvrdo
  • 1,2 l vývaru
  • 200 ml smetany nebo zakysané smetany
  • 3 – 4 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 2–3 bobkové listy
  • 5–6 kuliček nového koření
  • 1–2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • (volitelné) malé množství nakrájené kyselé

Postup přípravy

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzeninu a cibuli také nakrájíme na kostičky.

2. Na másle zpěníme cibuli, přidáme kabanos a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme brambory a koření a vaříme než brambory změknou.

3. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme moukou rozmíchanou s vodou. Necháme ještě asi 10 minut vařit a než vypneme, přidáme smetanu.

4. Po vypnutí dochutíme cukrem, solí a octem. Můžeme také přidat okurky nakrájené na kostičky a čerstvě mletý pepř. Před servírováním doplníme natvrdo uvařeným nakrájeným vejcem.

Obrázek k receptu na hodolanskou omáčku
Foto: Facebook, Recept na hodolanskou omáčku (suroviny)
Obrázek receptu na zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky.

Zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky: Jednoduchá lahůdka pro labužníky

Recept na top Loštický řízek, který má úžasnou chuť

Loštický řízek z Hané: pravá lahůdka v podobě řízku z mletého masa s tvarůžky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest