Brambory ve smetaně nakyselo miluji. S houbami a koprem je to kulajda, s kabanosem zase klasická hodolanka. Každý kraj má zkrátka své, a já mám to štěstí, že jedna z větví naší rodiny sahá až na Moravu, odkud pochází tento poklad. Podává se s chlebem a natvrdo vařeným vajíčkem. A připravte se na to, že tahle omáčka je pěkně sytá.
Omáčku vařím, když je venku chladno. Milují ji i naše děti, a když přiběhnou promrzlé z venku, tahle omáčka jim dodá sílu a zahřeje je. U omáčky je důležité přidat ocet a kyselé okurky až na samotný závěr, aby brambory změkly. Kdybyste totiž brambory vařili v kyselém prostředí, nezměknou, ani kdybyste je vařili pět hodin.
Recept na pravou hodolanskou omáčku
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 800 g–900 g brambor
- 1 střední cibule
- 300 g kvalitní uzeniny (např. klobása nebo kabanos)
- 4–5 vajec natvrdo
- 1,2 l vývaru
- 200 ml smetany nebo zakysané smetany
- 3 – 4 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- 2–3 bobkové listy
- 5–6 kuliček nového koření
- 1–2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- (volitelné) malé množství nakrájené kyselé
Postup přípravy
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzeninu a cibuli také nakrájíme na kostičky.
2. Na másle zpěníme cibuli, přidáme kabanos a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme brambory a koření a vaříme než brambory změknou.
3. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme moukou rozmíchanou s vodou. Necháme ještě asi 10 minut vařit a než vypneme, přidáme smetanu.
4. Po vypnutí dochutíme cukrem, solí a octem. Můžeme také přidat okurky nakrájené na kostičky a čerstvě mletý pepř. Před servírováním doplníme natvrdo uvařeným nakrájeným vejcem.

Zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky: Jednoduchá lahůdka pro labužníky
Loštický řízek z Hané: pravá lahůdka v podobě řízku z mletého masa s tvarůžky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková