Něco jako knedlo-zelo-vepřo, ale s bramborovým knedlíkem a špenátem. Osobně mám tohle jídlo ještě radši, protože mám na masu ráda s křupavou kůrčičku (a ta k výpečkům rozhodně patří), a upřednostňuji bramborové knedlíky před houskovými. Proto mu dávám lehce přednost. Patří neodmyslitelně k české klasice, a když ho naservírujete na nedělní stůl, dostanete ten den medaili za nejlepší kuchařku.
V receptu uvádím plecko, ale mnozí pečou výpečky z bůčku. Obojí je přípustné a můžete klidně sáhnout i po krkovici. Záleží na tom, jakou míru tučnosti preferujete. U nás se bůček nesetkává s úspěchem, proto volím plec. Pokud jde o bramborové knedlíky, u nich rozhodně záleží na varném typu brambor. Vždy používám varný typ B, tedy rozhodně ne A. Špenát dochuťte, jak jste zvyklí, můžete ho zahustit vajíčkem a vystačit si jen se solí. Já přidávám špetku muškátového oříšku.
Recept na vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem
Doba přípravy: 2 hodiny
Suroviny, které potřebujeme na výpečky se špenátem a bramborovýn knedlíkem
Na vepřové výpečky:
- 800 g vepřového plecka (nebo bůčku, krkovice)
- 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 200 ml vývaru nebo vody (na podlití)
- 1 lžíce sádla
Na špenát:
- 500 g mraženého sekaného špenátu (nebo 600 g čerstvého listového)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- mléko nebo smetana na zjemnění
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Na bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor (nejlépe varný typ B)
- 200 g hrubé mouky
- 100 g bramborového škrobu
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Postup přípravy vepřových výpečků
1. Maso omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
2. V rozpálené pánvi na sádle opečeme cibuli nakrájenou na kostičky a česnek na kolečka. Přidáme maso a zprudka orestujeme.
3. Když se maso zatáhne, vložíme ho do pekáčku, podlijeme a pečeme zakryté 20 minut na 200 °C. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu. Pravidelně podléváme vývarem a promícháváme. Vytvoří se tak křupavá kůrka a zároveň maso uvnitř zůstane šťavnaté.
Postup přípravy špenátu
1. Mražený špenát necháme lehce rozmrznout, čerstvý nakrájíme.
2. Česnek prolisujeme a opečeme na másle. Přidáme špenát a asi 15 minut dusíme.
3. Na závěr okořeníme pepřem, solí a muškátovým oříškem, přilijeme trochu smetany nebo mléka na zjemnění a krátce společně prohřejeme.
Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou
Postup přípravy bramborových knedlíků
1. Ještě než začneme připravovat těsto, dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu, aby byla připravená, a mohli jsme do ní knedlíky hned vkládat.
2. Brambory uvařené nejlépe den předem nebo dostatečně dlouho na to, aby vychladly, oloupeme a nastrouháme.
3. Promícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto, ze kterého se dají tvarovat knedlíky. Pozor na příliš mnoho mouky, aby těsto nebylo tuhé. Zároveň nepotřebujeme ani řídké těsto, které by se rozvařilo.
4. Vytvarované knedlíky bez otálení dáváme vařit do vroucí vody. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.
Nezapomeňte pozvat tchýni
Protože tímhle jídlem si u ní rozhodně šplhnete. Klasičtější klasiku těžko hledat. Nalijte jí na zapití trochu ležáku a potom to celé završte nějakým skvělým moučníkem.
Bůček na česneku a kmínu, k tomu knedlík jako peřinka a sedlácké kyselé zelí se slaninou, co pěkně štípe do nosu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková