Každý z nás zná rajskou omáčku s hovězím masem. Každý z nás už ji někdy jedl a každý má také trochu jinou představu, jak má chutnat. Někdo ji má rád sladší, jiný kyselejší, někdo ji dělá s kořenovou zeleninou a vývarem, jiný naopak zcela minimalisticky – jen z rajčat, koření a trochy smetany. A právě v tom je kouzlo rajské! Jde o oblíbený recept, který se dá přizpůsobit chuti rodiny, a přesto nikdy neztratí svůj charakter. Já vždy tvrdím, že pokud někomu rajská nechutná, tak jen proto, že si pamatuje pouze tu ze školní jídelny.
Rajská má zajímavou historii. Do české kuchyně se dostala až v 19. století, kdy rajčata přestala být vnímána jako exotická rostlina a začala se využívat v kuchyni. Postupně si našla cestu na stoly a získala pověst jedné z nejoblíbenějších omáček vůbec. Dodnes se o ní říká, že patří mezi „královny českých omáček“, podobně jako svíčková nebo koprovka.
Recept na jednoduchou rajskou s hovězím masem
Ingredience pro přípravu omáčky
- 500 g loupaných nebo pasírovaných rajčat
- 1 – 2 lžíce cukru
- 1 – 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 lžička medu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva dle chuti
Suroviny na maso do omáčky
- 600 g hovězího masa (nejlépe zadní nebo kližka)
- sůl a pepř
- bobkový list (volitelné)
Postup přípravy hovězího masa
1. Maso očistíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme pepř a případně bobkový list.
2. Vaříme zvolna doměkka asi 2 hodiny a poté hotové maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Příprava rajské omáčky
1. Do hrnce dáme loupaná rajčata a přidáme cukr, hřebíček, skořici, med a špetku soli.
2. Necháme chvíli provařit, aby se koření rozvonělo a mezitím ve smetaně rozmícháme mouku.
3. Poté vlijeme do rajčatového základu a dobře promícháme.
4. Vaříme do zhoustnutí a nakonec ochutíme citronovou šťávou dle chuti. Polévková lžíce obvykle stačí
5. Na talíř položíme plátky hovězího masa, přelijeme je voňavou rajskou omáčkou a přidáme houskové knedlíky.
Nejlepší houskový knedlík
Pokud chcete z pokrmu udělat opravdu prvotřídní chod, vyhněte se kupovaným houskovým knedlíkům. Připravte si jednoduše domácí a uvidíte, že vás hosté či rodina bude považovat za mistra šéfkuchaře! Skvělý recept na domácí houskový knedlík!

Polévka nebo omáčka? Hovězí rajská polévka jako od babičky, kterou můžete použít i jako omáčku s vláčnými knedlíky

Plněné pečené papriky na plechu s rajskou: Klasika, která nikdy neomrzí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková