Tento název koláčků má kořeny v lidové kuchyni a i přesto, že nejsou úplně známé ve všech regionech, objevují se nejčastěji ve východních Čechách a na Moravě. Tento tajemný název – dvojctihodné koláče – určitě ve vás vyvolá zvědavost a chuť zjistit, o jaké koláče se tady jedná. Ano, mluvíme tady o kynutých menších koláčcích se dvěma druhy náplně uvnitř a na povrchu posypané drobenkou.
Slovo dvojctihodný evokuje dvojí úctu, dvojí vážnost a v kuchařském slangu dvojitou poctivost. A právě o tom to celé je, tyto koláčky si zaslouží úctu a to za poctivé kynuté nebo máslové těsto, za náplň – tedy rovnou dvojitou náplň, jedna je schovaná v těstě, druhá na povrchu koláčku. Tak si je pojďme spolu upéct.
Recept na dvojctihodné koláče z kynutého těsta, s dvěma druhy náplně a s drobenkou
Ingredience potřebné na přípravu kynutých dvojctihodných koláčů s tvarohem, povidly a drobenkou
Těsto na dvojctihodné koláčky
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 3/4 kostky droždí
Tvarohová náplň
- 500 g tučného tvarohu v kostce
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 2 vanilkové cukry
- rum dle chuti
- povidla
Drobenka
- 40 g másla
- 5 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru
Na potření
- rozšlehané zbylé bílky z těsta
Postup přípravy koláčků
1. Obě mouky prosejeme do mísy, smícháme a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí., přisypeme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Necháme cca 10 minut kynout.
2. Ke stranám mísy dáme sůl, přidáme žloutky, vejce, máslo a olej a vypracujeme nelepivé těsto.
3. Troubu si vyhřejeme na 50 stupňů a necháme v ní těsto kynout asi 1 hodinu.
4. Než těsto kyne, připravíme si náplň a drobenku. Ingredience na náplň všechny dohromady smícháme. Drobenku z másla, cukru a mouky připravíme klasicky rozdrobením mezi prsty. Nehněteme!
5. Po hodině nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 24 dílků. Jednotlivé kousky roztlačíme prsty do stran a na každou placku položíme tvarohovou náplň. Zabalíme a položíme spojem na plech vystlaný pečícím papírem. Koláčky trochu přitlačíme.
6. Plech dáme opět do teplé trouby kynout na 30 minut, přikrytý potravinovou folií.
7. Poté plech vyndáme, troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
8. Do každého koláčku uděláme důlek (nejlépe dnem panáka), naplníme povidly, okraje potřeme bílkem a posypeme drobenkou.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut. Po upečení přendáme na mřížku a potřeme rozehřátým máslem s trochou rumu. Ať vám koláčky chutnají, tak jako nám doma!
Tipy
Kombinace dvojitých náplní můžete nahradit například mákem s jablky, nebo tvarohem se švestkami. Je to na vaši fantazii.

Moravské koláče s dvojctihodnou náplní a žmolenkou: Klenot české pekařské tradice

Dvojctihodné koláčky s tvarohovou náplní, povidly a žmolenkou
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI