Tento název koláčků má kořeny v lidové kuchyni a i přesto, že nejsou úplně známé ve všech regionech, objevují se nejčastěji ve východních Čechách a na Moravě. Tento tajemný název – dvojctihodné koláče – určitě ve vás vyvolá zvědavost a chuť zjistit, o jaké koláče se tady jedná. Ano, mluvíme tady o kynutých menších koláčcích se dvěma druhy náplně uvnitř a na povrchu posypané drobenkou.

Slovo dvojctihodný evokuje dvojí úctu, dvojí vážnost a v kuchařském slangu dvojitou poctivost. A právě o tom to celé je, tyto koláčky si zaslouží úctu a to za poctivé kynuté nebo máslové těsto, za náplň – tedy rovnou dvojitou náplň, jedna je schovaná v těstě, druhá na povrchu koláčku. Tak si je pojďme spolu upéct.

Recept na dvojctihodné koláče z kynutého těsta, s dvěma druhy náplně a s drobenkou

Ingredience potřebné na přípravu kynutých dvojctihodných koláčů s tvarohem, povidly a drobenkou

Těsto na dvojctihodné koláčky

  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 3/4 kostky droždí

Tvarohová náplň

  • 500 g tučného tvarohu v kostce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • rum dle chuti
  • povidla

Drobenka

  • 40 g másla
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru

Na potření

  • rozšlehané zbylé bílky z těsta

Postup přípravy koláčků

1. Obě mouky prosejeme do mísy, smícháme a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí., přisypeme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Necháme cca 10 minut kynout.

2. Ke stranám mísy dáme sůl, přidáme žloutky, vejce, máslo a olej a vypracujeme nelepivé těsto.

3. Troubu si vyhřejeme na 50 stupňů a necháme v ní těsto kynout asi 1 hodinu.

4. Než těsto kyne, připravíme si náplň a drobenku. Ingredience na náplň všechny dohromady smícháme. Drobenku z másla, cukru a mouky připravíme klasicky rozdrobením mezi prsty. Nehněteme!

5. Po hodině nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 24 dílků. Jednotlivé kousky roztlačíme prsty do stran a na každou placku položíme tvarohovou náplň. Zabalíme a položíme spojem na plech vystlaný pečícím papírem. Koláčky trochu přitlačíme.

6. Plech dáme opět do teplé trouby kynout na 30 minut, přikrytý potravinovou folií.

Koláčky naplněné tvarohem přitlačíme,  přikryjeme folií a necháme kynout.
Foto: Ilona Mikulecká, Koláčky naplněné tvarohem přitlačíme, přikryjeme folií a necháme kynout.

7. Poté plech vyndáme, troubu rozehřejeme na 170 stupňů.

8. Do každého koláčku uděláme důlek (nejlépe dnem panáka), naplníme povidly, okraje potřeme bílkem a posypeme drobenkou.

Do koláčků uděláme důlky, naplníme povidly, potřeme bílkem a posypeme drobenkou.
Foto: Ilona Mikulecká, Do koláčků uděláme důlky, naplníme povidly, potřeme bílkem a posypeme drobenkou.

9. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut. Po upečení přendáme na mřížku a potřeme rozehřátým máslem s trochou rumu. Ať vám koláčky chutnají, tak jako nám doma!

Tipy

Kombinace dvojitých náplní můžete nahradit například mákem s jablky, nebo tvarohem se švestkami. Je to na vaši fantazii.

Recept na Moravské koláče s dvojí náplní

Moravské koláče s dvojctihodnou náplní a žmolenkou: Klenot české pekařské tradice

Recept s podrobným postupem na dvojctihodné koláče s tvarohovo povidlovou náplní a žmolenkou

Dvojctihodné koláčky s tvarohovou náplní, povidly a žmolenkou

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest