Toto je česká klasika, která pohladí na duši i na jazyku, je jemná a voňavá. Taková, která připomíná dětství, když z kuchyně vonělo máslo a v hrnci se něco míchalo dřevěnou vařečkou. A pak přišly na řadu knedlíčky z droždí, které jsou lehké jako pírko a plné chuti.

Tato zeleninová polévka se vařila pomalu a s láskou, máslem se nešetřilo, droždí bylo vždy po ruce a polévka byla považována za lék. No a drožďové knedlíčky, ty jsou vždycky vítané – jsou sice trochu retro, ale přesto kouzelné, lehké a voňavé. Nejsou v polévce od parády, ale proto, aby ji povýšily na něco výjimečného. A zelenina je na másle skvělá, jemná, sladká a podmanivá.

Recept na Jemnou zeleninovou polévku s máslem a drožďovými knedlíčky

Ingredience potřebné na přípravu zeleninové polévky

  • 1 střední cibule
  • 40 g másla (na orestování zeleniny)
  • 1 menší pórek (jen bílá a světlá část)
  • 2 mrkve
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 petržele
  • 8–10 malých kapustiček
  • 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 3 střední brambory
  • 1–2 lžičky sušeného libečku (nebo hrst čerstvého)
  • sůl, pepř, drcený kmín, Podravka – podle chuti (např. 1 lžička Podravky, 1/2 lžičky kmínu, špetka pepře)
  • 1,5 litru vody

Suroviny na zahuštění

  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky (na jíšku)

Z čeho udělat knedlíčky

  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 4 kostky droždí (čerstvé, každá cca 42 g – tedy celkem asi 160–170 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 4–5 lžic strouhanky (podle potřeby, aby šly tvarovat)
  • 1 vejce
  • voda na zavaření knedlíčků (případně použij polévku)
  • pažitka na zdobení (hrst čerstvé, nasekané)

Postup přípravy zeleninové polévky

1. Na másle zpěníme drobné nakrájenou cibuli, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, ochutíme vším kořením a zalijeme vodou. Zahustíme jíškou z másla a mouky a necháme povařit, než je zelenina měkká.

2. Na sádle zpěníme cibuli a rozpustíme droždí. Stáhneme z plotny.

3. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, strouhanku a vejce.

4. Formujeme kuličky, které zavaříme ve vařící vodě, než vyplavou na povrch.

5. Na talíři vkládáme do polévky knedlíky a zdobíme nasekanou pažitkou.

Pozor! Nezapomínejte, že droždí kvasí a po přidání knedlíků do celé polévky, by tato rychle zkysla, proto je přidáváme teprve na talíři.

Obrázek receptu na zeleninovou polévku s knedlíčky.

Zeleninová polévka s houskovo – sýrovými knedlíčky

Obrázek receptu na zeleninovou polévku s knedlíčky.

Zeleninová polévka s houskovo – sýrovými knedlíčky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest