Toto je česká klasika, která pohladí na duši i na jazyku, je jemná a voňavá. Taková, která připomíná dětství, když z kuchyně vonělo máslo a v hrnci se něco míchalo dřevěnou vařečkou. A pak přišly na řadu knedlíčky z droždí, které jsou lehké jako pírko a plné chuti.
Tato zeleninová polévka se vařila pomalu a s láskou, máslem se nešetřilo, droždí bylo vždy po ruce a polévka byla považována za lék. No a drožďové knedlíčky, ty jsou vždycky vítané – jsou sice trochu retro, ale přesto kouzelné, lehké a voňavé. Nejsou v polévce od parády, ale proto, aby ji povýšily na něco výjimečného. A zelenina je na másle skvělá, jemná, sladká a podmanivá.
Recept na Jemnou zeleninovou polévku s máslem a drožďovými knedlíčky
Ingredience potřebné na přípravu zeleninové polévky
- 1 střední cibule
- 40 g másla (na orestování zeleniny)
- 1 menší pórek (jen bílá a světlá část)
- 2 mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 2 petržele
- 8–10 malých kapustiček
- 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 3 střední brambory
- 1–2 lžičky sušeného libečku (nebo hrst čerstvého)
- sůl, pepř, drcený kmín, Podravka – podle chuti (např. 1 lžička Podravky, 1/2 lžičky kmínu, špetka pepře)
- 1,5 litru vody
Suroviny na zahuštění
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky (na jíšku)
Z čeho udělat knedlíčky
- 1 menší cibule
- 1 lžíce sádla
- 4 kostky droždí (čerstvé, každá cca 42 g – tedy celkem asi 160–170 g)
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 4–5 lžic strouhanky (podle potřeby, aby šly tvarovat)
- 1 vejce
- voda na zavaření knedlíčků (případně použij polévku)
- pažitka na zdobení (hrst čerstvé, nasekané)
Postup přípravy zeleninové polévky
1. Na másle zpěníme drobné nakrájenou cibuli, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, ochutíme vším kořením a zalijeme vodou. Zahustíme jíškou z másla a mouky a necháme povařit, než je zelenina měkká.
2. Na sádle zpěníme cibuli a rozpustíme droždí. Stáhneme z plotny.
3. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, strouhanku a vejce.
4. Formujeme kuličky, které zavaříme ve vařící vodě, než vyplavou na povrch.
5. Na talíři vkládáme do polévky knedlíky a zdobíme nasekanou pažitkou.
Pozor! Nezapomínejte, že droždí kvasí a po přidání knedlíků do celé polévky, by tato rychle zkysla, proto je přidáváme teprve na talíři.

Zeleninová polévka s houskovo – sýrovými knedlíčky

Zeleninová polévka s houskovo – sýrovými knedlíčky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková