Koláče na plech vévodí mé kuchyni a peču je rozhodně častěji než rolády, buchty či záviny. Jeden čas možná klasické kynuté těsto z poctivých kvasnic nahradily moučníky s práškem do pečiva, ale tradice je tradice. I od svých známých často slýchám, že na kynuté těsto nedají dopustit a stále se k němu v při pečení vracejí. Kynutý koláč na plech s ovocem a drobenkou je klasika, která jednoduše neomrzí a není na něm vůbec nic složitého. Vyžaduje jen o trochu víc času, ale nestrávíte u něj celé mládí.

S kynutým těstem ráda pracuji, protože je poddajné a práce s ním mi připadá téměř relaxační. Pokud jde o ovoce, nechám volbu čistě na vás, a na tom, co máte zrovna doma. Na podzim se hodí švestky nebo jablka, v létě meruňky, jahody, lesní ovoce nebo ze začátku léta rebarbora. Pod některé ovoce můžete také dát vrstvu tvarohu rozdělaného s trochou mléka a cukru (například pod meruňky se hodí skvěle).


Recept na kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Velikost plechu: 30 × 40 cm

Co potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 250 ml teplého mléka
  • ¾ kostky čerstvého droždí
  • 10 lžiček cukru krystal
  • 150 ml oleje
  • 1 špetka soli
  • 700 g ovoce (meruňky, jablka, rybíz atd.)

Postup přípravy kynutého koláče s ovocem a drobenkou

1. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Přikryjeme a necháme asi 10 minut stát, než vzejde kvásek.

2. Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl, zbytek cukru, olej, vejce a nakonec i kvásek.

3. Hněteme ručně nebo pomocí robotu 5–10 minut, abychom vypracovali hladké, vláčné těsto.

4. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu v teple kynout. Zatím očistíme a nakrájíme ovoce a připravíme drobenku (podrobný recept najdete níže).

5. Po vykynutí těsto roztáhneme rukama na plech vymazaný olejem až do krajů. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut a zkoušíme špejlí.

Obrázek receptu na Palačinkový koláč s ovocem nebo borůvková bublanina z palačinkového těsta

Borůvková bublanina z palačinkového těsta bez kynutí: Na pomezí mezi kynutým koláčem, pudinkem a nákypem

Nejlepší drobenka

Drobenku můžete dělat klidně od oka, ale lepší je mít všechno hezky černé na bílém.

Na drobenku potřebujeme:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g moučkového cukru

Jak připravit drobenku

Vychlazené máslo nakrájíme na kostičky a prsty vypracujeme sypkou směs.

Tipy na vylepšenou drobenku

Do drobenky můžeme přidat trochu skořice, mletých ořechů nebo vanilkového cukru. Například rybíz kombinuji s vanilkou, švestky a jablka se skořicí, nebo ořechy.

Někdo dělá drobenku z hladké mouky, ta má pak při pečení sklon vytvořit kompaktnější křupavou vrstvu. Jiný zase přidává hrubou mouku, která zajistí křupavější a hrubší drobenku. Každý zkrátka podle toho, co mu chutná.

Obrázek receptu na dezert: Když je super kynuté těsto, lze z něj upéct dva koláče najednou: Honzovky s povidly i Drobenkový koláč se švestkami

Když je super kynuté těsto, lze z něj upéct dva koláče najednou: Honzovky s povidly i drobenkový koláč se švestkami

Recept na makový závin

Makový závin z kynutého těsta – u nás doma je to prostě makovec, který voní mákem a vanilkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest