Koláče na plech vévodí mé kuchyni a peču je rozhodně častěji než rolády, buchty či záviny. Jeden čas možná klasické kynuté těsto z poctivých kvasnic nahradily moučníky s práškem do pečiva, ale tradice je tradice. I od svých známých často slýchám, že na kynuté těsto nedají dopustit a stále se k němu v při pečení vracejí. Kynutý koláč na plech s ovocem a drobenkou je klasika, která jednoduše neomrzí a není na něm vůbec nic složitého. Vyžaduje jen o trochu víc času, ale nestrávíte u něj celé mládí.
S kynutým těstem ráda pracuji, protože je poddajné a práce s ním mi připadá téměř relaxační. Pokud jde o ovoce, nechám volbu čistě na vás, a na tom, co máte zrovna doma. Na podzim se hodí švestky nebo jablka, v létě meruňky, jahody, lesní ovoce nebo ze začátku léta rebarbora. Pod některé ovoce můžete také dát vrstvu tvarohu rozdělaného s trochou mléka a cukru (například pod meruňky se hodí skvěle).
Recept na kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Doba přípravy: 1 hodina 45 minut
Velikost plechu: 30 × 40 cm
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 2 ks vajec
- 250 ml teplého mléka
- ¾ kostky čerstvého droždí
- 10 lžiček cukru krystal
- 150 ml oleje
- 1 špetka soli
- 700 g ovoce (meruňky, jablka, rybíz atd.)
Postup přípravy kynutého koláče s ovocem a drobenkou
1. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Přikryjeme a necháme asi 10 minut stát, než vzejde kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl, zbytek cukru, olej, vejce a nakonec i kvásek.
3. Hněteme ručně nebo pomocí robotu 5–10 minut, abychom vypracovali hladké, vláčné těsto.
4. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu v teple kynout. Zatím očistíme a nakrájíme ovoce a připravíme drobenku (podrobný recept najdete níže).
5. Po vykynutí těsto roztáhneme rukama na plech vymazaný olejem až do krajů. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut a zkoušíme špejlí.
Borůvková bublanina z palačinkového těsta bez kynutí: Na pomezí mezi kynutým koláčem, pudinkem a nákypem
Nejlepší drobenka
Drobenku můžete dělat klidně od oka, ale lepší je mít všechno hezky černé na bílém.
Na drobenku potřebujeme:
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g moučkového cukru
Jak připravit drobenku
Vychlazené máslo nakrájíme na kostičky a prsty vypracujeme sypkou směs.
Tipy na vylepšenou drobenku
Do drobenky můžeme přidat trochu skořice, mletých ořechů nebo vanilkového cukru. Například rybíz kombinuji s vanilkou, švestky a jablka se skořicí, nebo ořechy.
Někdo dělá drobenku z hladké mouky, ta má pak při pečení sklon vytvořit kompaktnější křupavou vrstvu. Jiný zase přidává hrubou mouku, která zajistí křupavější a hrubší drobenku. Každý zkrátka podle toho, co mu chutná.
Když je super kynuté těsto, lze z něj upéct dva koláče najednou: Honzovky s povidly i drobenkový koláč se švestkami
Makový závin z kynutého těsta – u nás doma je to prostě makovec, který voní mákem a vanilkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková