Těžko hledat větší českou klasiku než knedlo zelo vepřo – v tomto případě bůček. To je takové srdce české kuchyně na talíři. Taky si ho teď představujete na svátečně prostřeném stole se skleničkou piva na zapití mastnoty? A přitom na tomhle svátečním zázraku není nic složitého. Maso se peče samo, knedlíky mezi tím vykynou a zelí stačí dobře dochutit a je jako fík. Celá krasojízda trvá asi 3 hodiny a na jejím konci je velké finále v podobě spokojeného mlaskání všech jedlíků.
Zásadní je jen správné načasování a vyplnění časových prodlev přípravami dalšího chodu. Žádnou větší složitost v tom nehledejte. Ano, nejprve dáme péct maso, potom zaděláme na knedlíky a než vykynou a uvaří se, dojde i na zelí. Maso si zvolte podle toho, jak tučné máte rádi. Sem se hodí o něco tučnější, v mém případě dokonce kalibr nejvyšší – bůček. Sáhnout můžete i po pečeni nebo kotletě. Pro ultra dietní verzi, upečte kuřecí čtvrtky nebo krůtí stehna.
Recept na knedlo bůčko zelo
Doba přípravy: 3 hodiny
Co potřebujeme
Na domácí rohlíkové nebo houskové knedlíky:
- 700 g polohrubé mouky
- 1 ks vejce
- ½ kostky droždí (cca 21 g)
- 2 starší rohlíky nebo housky
- cca 250–300 ml vlažné směsi mléka a vody
- 1 lžička soli
Na bůček:
- 1,2–1,5 kg vepřového bůčku (s kůží)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 lžička kmínu
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 cibule (na kolečka)
- 250 ml vody nebo vývaru
Na zelí:
- 1 menší hlávka bílého zelí (cca 800 g)
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla (nebo oleje)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce octa
- 1–2 lžičky cukru
- sůl podle chuti
- 100 ml vody nebo vývaru
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění – volitelné)
Jak připravuji knedlo zelo bůčko – včetně zelí a rohlíkových knedlí
Maso
1. Maso omyjeme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, aby se dobře propekla (neřežeme maso, jen kůži).
2. Maso potřeme prolisovaným česnekem, ze všech stran osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
3. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Maso vložíme do pekáče, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, pod kterým pečeme 2 hodiny, a občas poléváme maso výpekem.
4. Po 2 hodinách odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200–220 °C a pečeme ještě alespoň 30 minut dozlatova.

Poctivý domácí rohlíkový knedlík
1. Do části vlažného mléka s vodou rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vejce a kvásek a vypracujeme těsto. Postupně podle potřeby přiléváme zbytek mléka s vodou.
3. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a přimícháme do těsta.
4. Těsto necháme kynout v teple 1 hodinu.
5. Z vykynutého těsta vytvarujeme knedlíky a necháme ještě 15 minut kynout.
6. Vaříme ve vroucí, osolené vodě 30 minut a v polovině času otočíme.
Zelí
TIP: nechcete zkusit hruškové zelí?
1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
2. V hrnci rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a přidáme kmín, aby se rozvoněl.
3. Přidáme zelí a podlijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a přidáme cukr a ocet.
4. Přikryjeme poklicí a dusíme 45 minut.
5. Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou, promícháme a ještě 5 minut vaříme.
TIP pro zelí: přidáme půlku nastrouhaného jablka pro větší sladkost a zajímavější aroma.
Pečená krkovička s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem