Těžko hledat větší českou klasiku než knedlo zelo vepřo – v tomto případě bůček. To je takové srdce české kuchyně na talíři. Taky si ho teď představujete na svátečně prostřeném stole se skleničkou piva na zapití mastnoty? A přitom na tomhle svátečním zázraku není nic složitého. Maso se peče samo, knedlíky mezi tím vykynou a zelí stačí dobře dochutit a je jako fík. Celá krasojízda trvá asi 3 hodiny a na jejím konci je velké finále v podobě spokojeného mlaskání všech jedlíků.

Zásadní je jen správné načasování a vyplnění časových prodlev přípravami dalšího chodu. Žádnou větší složitost v tom nehledejte. Ano, nejprve dáme péct maso, potom zaděláme na knedlíky a než vykynou a uvaří se, dojde i na zelí. Maso si zvolte podle toho, jak tučné máte rádi. Sem se hodí o něco tučnější, v mém případě dokonce kalibr nejvyšší – bůček. Sáhnout můžete i po pečeni nebo kotletě. Pro ultra dietní verzi, upečte kuřecí čtvrtky nebo krůtí stehna.

Recept na knedlo bůčko zelo

Doba přípravy: 3 hodiny

Co potřebujeme

Na domácí rohlíkové nebo houskové knedlíky:

  • 700 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • ½ kostky droždí (cca 21 g)
  • 2 starší rohlíky nebo housky
  • cca 250–300 ml vlažné směsi mléka a vody
  • 1 lžička soli

Na bůček:

  • 1,2–1,5 kg vepřového bůčku (s kůží)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 cibule (na kolečka)
  • 250 ml vody nebo vývaru

Na zelí:

  • 1 menší hlávka bílého zelí (cca 800 g)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 1–2 lžičky cukru
  • sůl podle chuti
  • 100 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění – volitelné)

Jak připravuji knedlo zelo bůčko – včetně zelí a rohlíkových knedlí

Maso

1. Maso omyjeme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, aby se dobře propekla (neřežeme maso, jen kůži).

2. Maso potřeme prolisovaným česnekem, ze všech stran osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

3. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Maso vložíme do pekáče, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, pod kterým pečeme 2 hodiny, a občas poléváme maso výpekem.

4. Po 2 hodinách odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200–220 °C a pečeme ještě alespoň 30 minut dozlatova.

Tradiční knedlo bůčko zelo - česká klasika
Foto: cooky.cz, Recept na knedlo-bůčko-zelo

Poctivý domácí rohlíkový knedlík

1. Do části vlažného mléka s vodou rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek.

2. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vejce a kvásek a vypracujeme těsto. Postupně podle potřeby přiléváme zbytek mléka s vodou.

3. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a přimícháme do těsta.

4. Těsto necháme kynout v teple 1 hodinu.

5. Z vykynutého těsta vytvarujeme knedlíky a necháme ještě 15 minut kynout.

6. Vaříme ve vroucí, osolené vodě 30 minut a v polovině času otočíme.

Zelí

TIP: nechcete zkusit hruškové zelí?

1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.

2. V hrnci rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a přidáme kmín, aby se rozvoněl.

3. Přidáme zelí a podlijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a přidáme cukr a ocet.

4. Přikryjeme poklicí a dusíme 45 minut.

5. Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou, promícháme a ještě 5 minut vaříme.

TIP pro zelí: přidáme půlku nastrouhaného jablka pro větší sladkost a zajímavější aroma.

Obrázek receptu na pečenou krkovičku s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem.

Pečená krkovička s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem

Obrázek receptu na hovězí kostky na česneku se špenátem.

Hovězí kostky na česneku se špenátem: Pečené v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest