Krkovici na asijský způsob lze připravit v troubě a stejně dobře chutná i na grilu. Často ji zařazujeme na menu při letních grilovačkách jako kontrapunkt ke klasickým hamburgerům. Pikantnost výsledného masa můžete doladit přímo pro vaše chuťové buňky obměnou ingrediencí použitých v marinádě. Na konci receptu prozradíme, jak na to.
Vepřová krkovice je kus pořádně šťavnatého masa. Z obsaženého tuku dostanete poměrně velké množství výpeku, se kterým potom můžete dále pracovat. Ke vzniklé omáčce se skvěle hodí rýže, do které se hezky vsákne, nebo americké brambory. Většinou si ještě připravujeme nějaký zeleninový salát, který jídlo odlehčí a osvěží. A teď už pojďme na recept, ať víte, co si při nákupu přihodit do košíku.
Recept na marinovanou krkovici pečenou v troubě
Počet porcí: 5–6
Doba přípravy: 20 minut (příprava marinády), marinování přes noc, pečení 1–2 hodiny
Co potřebujeme na pečení masa
- 5–6 plátků vepřové krkovice
- sůl (dle chuti)
- 8 stroužků česneku
- 2 cibule
- sádlo na vymazání pekáče
Z čeho udělat marinádu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 6 lžic kečupu
- 2 lžičky medu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 50 ml vody
Postup přípravy pečené krkovice:
1. Maso z obou stran naklepeme, osolíme a potřeme česnekem.
2. Vymažeme pekáč sádlem a naskládáme do něj maso. Zasypeme jemně nakrájenou cibulí.
3. V míse smícháme všechny přísady na marinádu a dobře promícháme. Poté marinádu rovnoměrně nalijeme na maso.
4. Necháme odpočívat v lednici přes noc. Pokud spěcháme, dáme masu čas ležet v marinádě alespoň 2–3 hodiny.
5. Pečeme v troubě buď 2 hodiny pomaleji na 160 °C, nebo 1 hodinu na 190 °C.
Variace k receptu – co můžete udělat jinak
Pro zvýraznění asijského akcentu přidejte do marinády typické koření: zázvor, kari nebo přímo směs na čínu. Kouřovou a grilovací chuť dodá worcester, grilovací koření a červená paprika. Pro bylinkovější chuť přidejte do marinády bazalku, tymián nebo majoránku.
Maso můžete před pečením nechat zatáhnout na rozpálené pánvi s trochou oleje.
Pokud je pro vás krkovice příliš tučná, použijte vepřovou pečeni nebo dokonce kýtu. Dietnější verze dosáhnete také nahrazením kečupu rajským protlakem a menším množstvím medu.
Omáčku z pekáče můžete krátce povařit v kastrůlku a nechat zredukovat na hustší konzistenci.

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči

Vepřová krkovice s růžičkovou kapustou: Spojení šťavnatého masa s jemnou chutí kapustiček
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková